maandag 25 maart 2019

Tong met kruiden-citroensaus

TONG MET KRUIDEN-CITROENSAUS

4 stukken tong- of kabeljauwfilet à 50 gram
zout
peper
1 eetlepel bloem
1 ei, gesplitst
mespunt cayennepeper
1 eetlepel witte wijnazijn
geraspte schil en sap van ½ citroen
75 gram boter of margarine
1 eetlepel fijngesneden dragon (of 1 theelepel gedroogd)
1 eetlepel fijngesneden bieslook
1 zakje gemengde sla (125 gram)
½ citroen, in partjes


Vis met zout en peper bestrooien en licht met bloem bestuiven. In kom op pan met heet water (au bain-marie) eidooier met mespunt zout en cayennepeper in 2 minuten schuimig kloppen. In andere pan azijn en citroensap aan de kook brengen en deel voor deel door dooiermengsel kloppen. 50 Gram boter smelten en door saus kloppen tot saus licht en schuimig is. Dragon en bieslook erdoor roeren. Eiwit stijfkloppen en door saus spatelen. Saus warmhouden. In koekenpan met antiaanbaklaag 25 gram boter smelten en vis in 2 minuten goudbruin bakken, halverwege keren. Vis met saus en partjes citroen garneren. Bestrooien met citroenrasp. Sla erbij serveren.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair maart 1998

Teriyaki-zalm met peultjes (oriëntaals)

TERIYAKI-ZALM MET PEULTJES

5 eetlepels teriyakisaus saus
4 stukken zalmfilet (totaal 350 gram)
2 eetlepels zonnebloemolie
50 gram peultjes
1 grote wortel, in luciferdunne reepjes
4 shiitake-paddenstoelen, gehalveerd


Zalm in teriyakisaus 10 minuten laten marineren. Zalm uit marinade scheppen en laten uitlekken. In 1 eetlepel olie peultjes en wortel 3 minuten roerbakken. Shiitake toevoegen en 1 minuut meebakken. Groenten uit pan nemen en warmhouden. 1 Eetlepel olie aan bakvet toevoegen en hierin zalm 2 minuten bakken, halverwege keren. Marinade over zalm schenken, zalm keren zodat deze rondom met saus bedekt is. Zalm uit saus scheppen en op borden leggen. Groenten in saus verwarmen. Groenten over vis verdelen.
Lekker met rijstnoedels.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair maart 1998

Ketjap-pindasaus

KETJAP-PINDASAUS

1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 eetlepel olie
5 eetlepels (hot) pindakaas
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels ketjap manis
2 deciliter water
1 rode peper
1 eetlepel gehakte pinda’s


1 Sjalotje en 1 teentje knoflook fijnsnijden en in 1 eetlepel olie 3 minuten bakken. 5 Eetlepels (hot) pindakaas, 1 eetlepel citroensap, 4 eetlepels ketjap manis en 2 deciliter water toevoegen en al roerend aan de kook brengen. Saus iets laten inkoken. 1 Rode peper, in ringen en 1 eetlepel gehakte pinda’s erdoor roeren.

4 personen

voedingswaarde : 215 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair maart 1998

Varkenshaassaté met katenspek

VARKENSHAASSATÉ MET KATENSPEK

2 eetlepels boter of margarine
500 gram varkenshaas, in blokjes
200 gram plakjes katenspek (vleeswaren)
½ rode paprika, in stukken
½ gele paprika, in stukken
2 kleine uien, in parten
zout
peper


Grill voorverwarmen op hoogste stand. Boter verhitten en hierin blokjes vlees in 2 minuten rondom lichtbruin bakken. Vlees uit pan nemen en met zout en peper bestrooien. Om elk blokje vlees plakje katenspek wikkelen. Aan satéstokjes afwisselend blokjes vlees, stukjes paprika en partjes ui rijgen. Saté onder grill in 4 minuten goudbruin laten worden, stokjes regelmatig draaien.
Lekker met kruidensaus.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair maart 1998

Basmatirijst met paprika en verse kruiden

BASMATIRIJST MET PAPRIKA EN VERSE KRUIDEN

300 gram basmatirijst
zout
1 rode paprika of 1 geroosterde rode paprika, in hele kleine blokjes
2 eetlepels fijngesneden bieslook
2 eetlepels fijngesneden peterselie


Rijst in water met zout gaarkoken volgens gebruiksaanwijzing op verpakking. Helft van paprika, bieslook en peterselie door rijst scheppen. Rest van paprika, bieslook en peterselie erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair maart 1998