zaterdag 21 november 2015

Vinegret (Oekraïne)

VINEGRET (SALADE VAN BIETJES EN AUGURKEN)

500 gram rode bietjes, ongekookt, geschild en in blokjes van 5 millimeter gesneden
300 gram bloemige, maar toch stevige aardappels (bijvoorbeeld Maris Piper), geschild en in blokjes van 5 millimeter gesneden
2 eetlepels zonnebloemolie
50 gram doperwten uit de diepvries, geblancheerd (2 minuten gekookte in kokend water en daarna afgegoten)
½ rode ui, gesnipperd
1 grote augurk, in blokjes gesneden
2 eetlepels ongeraffineerde zonnebloemolie
zeezout (in vlokken)
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 180°C.
Schep de bietjes en de aardappels om met de zonnebloemolie. Leg ze op een bakplaat en bestrooi ze royaal met zout en peper. Schuif de bakplaat in de oven en stoof de groente tot hij licht is gekaramelliseerd.
Laat de bietjes en de aardappels afkoelen. Schep ze om met de overige ingrediënten. Proef het mengsel en voeg zo nodig zout en/of peper toe.

4 personen

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : salade

bron : Mamoesjka : Verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne / Olia Hercules

Wit konijn met knoflook (Oekraïne)

WIT KONIJN MET KNOFLOOK

80 gram boter
1 konijn van 1,25 kilogram, in stukken verdeeld
16 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
250 milliliter zure room of crème fraîche
300 milliliter kippenbouillon of water
2 eetlepels zonnebloemolie
zeezoutvlokken
pasta (bij voorkeur fusilli) of rijst, om erbij te geven


Schep de boter in een pan met een zware bodem. Leg de stukken konijn in de pan. Houd twee in plakjes gesneden teentjes knoflook apart, om te fruiten, en bedek de stukken konijn met de rest.
Klop in een kan de zure room en de bouillon of het water door elkaar. Breng het mengsel op smaak met flink wat zout. Giet het uit over het konijn en breng het aan de kook. Draai het vuur lager en stoof het konijn 1½ uur, tot het vlees van de botten valt.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de apart gehouden plakjes knoflook tot ze goudgeel zijn. Pas op dat ze niet aanbranden! Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier.
Haal het vlees van de botten (met je handen), schep het om met de saus en dien het op met pasta of rijst. Vergeet niet de knapperige plakjes knoflook erover te strooien.

4 personen

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Mamoesjka : Verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne / Olia Hercules