zondag 7 juli 2024

Hartige sandwichtaart

HARTIGE SANDWICHTAART

1 wit casinobrood, in sneetjes
300 gram gerookte (wilde) zalm
6 eieren, hardgekookt en gehakt
1 komkommer
1 handje radijsjes, in plakjes

RICOTTAVULLING
250 gram ricotta
100 gram roomkaas
rasp van ½ citroen

MASCARPONEVULLING
2 bosjes dille
1 bosje bieslook
50 milliliter melk
500 gram mascarpone
200 gram zure room


Klop voor de ricottavulling de ricotta met de roomkaas, citroenrasp en wat peper goed los.
Houd voor de mascarponevulling 4 takjes dille apart. Pureer de rest van de dille met de bieslook en melk helemaal glad. Klop dit met de mascarpone en zure room tot een lichtgroene crème. Breng op smaak met zout en peper. Houd de helft van deze kruidencrème apart.
Bekleed een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter met folie. Snijd de korstjes van het brood en bekleed de bodem van de vorm met een laagje brood. Snijd het brood bij om het passend te maken. Maak afwisselend meerdere laagjes van het ricotta- en mascarponemengsel, zalm, ei en brood. Houd 50 gram gerookte zalm apart.
Dek af met een laagje brood en zet de taart afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast.
Verwijder de springvorm en zet de taart op een schaal. Bestrijk de zij- en bovenkant ruim met de achtergehouden kruidencrème.
Schaaf met een dunschiller in de lengte lange plakken van de komkommer en bestrooi ze met peper. Bekleed de buitenkant van de taart met de komkommerlinten en maak op de bovenkant van de taart een vlechtwerk van komkommerlinten. Versier de taart met roosjes van de achtergehouden gerookte zalm, de radijsjes en overige takjes dille.

8 personen

voedingswaarde : 650 kcal p.p.
bereidings- / koeltijd : 40 / 60 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Boodschappen maart 2024

Sushiritto

SUSHIRITTO (SUSHI BURRITO)

250 gram sushirijst
1 eetlepel poedersuiker
2 eetlepels (Japanse) rijstazijn
300 gram verse zalmfilet, zonder huid
2 eetlepels mayonaise
2 theelepels sriracha
½ komkommer
2 avocado’s
8 norivellen
100 gram spinazie, panklaar
100 gram gesneden rodekool, panklaar
100 gram worteljulienne


Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rijst over in een kom en laat 5 minuten afkoelen. Meng de poedersuiker, azijn en ½ theelepel zout erdoor en laat helemaal afkoelen. Schep af en toe om.
Hak de zalmfilet in heel kleine blokjes (tartaar) en meng de mayonaise en sriracha erdoor. Breng op smaak met zout. Snijd de komkommer in lange dunne repen van ½ centimeter. Snijd het vruchtvlees van de avocado’s in dunne plakjes.
Leg twee sushimatjes boven elkaar, met een kleine overlap. Leg hierop 2 vellen nori met 3 centimeter overlap. Plak de vellen aan elkaar door het overlappende gedeelte te bestrijken met een beetje water.
Beleg twee derde van de sushivellen met ¼ van de sushirijst. Laat aan de onder- en bovenkant 5 centimeter vrij.
Beleg het midden van de rijst met ¼ van de spinazie. Maak hierop een rechte baan van ¼ van de zalmtartaar. Leg hiernaast ¼ van de kool, ¼ van de komkommer, ¼ van de wortel en ¼ van de avocadoplakjes.
Vouw met het sushimatje de onderkant van de rol over de vulling en druk alles goed samen. Maak de bovenkant van het norivel nat en rol dan de sushiritto-rol helemaal op. Houd druk op de sushimatjes tijdens het rollen zodat een stevige, dikke sushirol ontstaat.
Wikkel de rollen in een stukje bakpapier en snijd ze doormidden. Serveer de helften als burrito’s.
Lekker met ingelegde gember en sojasaus.

4 personen

voedingswaarde : 645 kcal p.p.
bereidings- / afkoeltijd : 30 / 60 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen maart 2024