donderdag 4 juni 2020

Mizi (Malta)

MIZI (ANTIPASTI MET TYPISCH MALTESE KAAS)

1 gbejniet of feta of verse geitenkaas*
2 grote stevige rijpe tomaten
2 eetlepels kappertjes
zout
peper
2 eetlepels (tapenade van) gedroogde tomaten
150 gram groene knoflookolijven, uitgelekt
1 stokbrood of rond luchtig vloerbrood, in plakjes

* Gbejniet, letterlijk: ‘kleine kaasjes’ zijn hoofdzakelijk van schapenmelk en een enkele keer van geitenmelk gemaakt. Vers hebben ze een bobbelig oppervlak en zijn ze wit van kleur. Ingelegd in grof gemalen peper in potten en afgedekt met olie of rode wijnazijn krijgen ze een wat gelere kleur en dan noemt men ze talbzar. Ze zijn dan langer houdbaar.


Snij de kaas in blokjes. Snij de tomaten in stukjes en meng ze met de kappertjes, flink peper en wat zout naar smaak. Serveer de kaas met het tomatenmengsel, de gedroogde tomaten en olijven. Serveer met het brood.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

land : Malta
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip Culinair augustus 2002

Luxemburgse haringsalade (Luxemburg)

LUXEMBURGSE HARINGSALADE

3 zoute haringen met kuit, gefileerd
1 theelepel mosterd
3 eetlepels olijfolie
4 eetlepels witte wijnazijn
1/8 liter zure room
2 uien, gepeld en kleingesneden
3 eetlepels gesneden bieslook
4 eetlepels gehakte peterselie
zout
paprikapoeder
2 zoetzure appels, geschild, van klokhuizen ontdaan en in dunne partjes gesneden


Haal de kuit uit de haringen en snijd de filets in smalle reepjes. Leg de haringreepjes in een kom. Wrijf de kuit fijn en roer er de mosterd, de olie, de azijn en de zure room door. Roer de uien, het bieslook en de peterselie door de saus en breng deze op smaak met wat zout en paprikapoeder. Schenk de saus over de haringreepjes. Leg er de partjes appel bovenop. Schep de salade aan tafel luchtig door.

4 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee

Pommes 'Noisettes' (Luxemburg)

POMMES ‘NOISETTES’ (‘HAZELNOOT’AARDAPPELTJES)

1 kilogram grote aardappelen
1 liter water
25 gram zout
50 gram boter


Schil de aardappelen en draai er met een aardappelboortje zoveel mogelijk kleine ronde aardappeltjes uit (de overblijvende aardappelskeletten kunnen verwerkt worden tot aardappelpuree). Zet de aardappeltjes 30 minuten in water met zout. Giet de aardappeltjes af, voeg 1 deciliter schoon water toe en kook ze 5 minuten voor. Laat de aardappeltjes goed uitlekken. Verhit de boter in een braadpan, voeg de aardappeltjes toe en bak ze onder af en toe omschudden mooi bruin.

4 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Fraises au Fromage Rose (Luxemburg)

FRAISES AU FROMAGE ROSE (AARDBEIENKWARK)

500 gram aardbeien
1 eetlepel kirsch
30 gram poedersuiker
150 gram kwark
1 eierdooier


Was de aardbeien voorzichtig, verwijder de kroontjes en houd 20 mooie aardbeien achter voor de garnering. Doe deze aardbeien in een kom en voeg de kirsch en de helft van de poedersuiker toe. Wrijf de overige aardbeien door een plastic zeef. Klop de kwark met de eierdooier tot een gladde massa ontstaan is, roer de aardbeienmoes en de resterende suiker erdoor. Verdeel de aardbeienkwark over vier glazen schaaltjes en garneer ze met de achtergehouden aardbeien.

4 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : nagerecht

bron : Een culinaire wereldreis : Ingrediënten, bereidingswijzen en menu’s uit 36 landen / Marianne Moonen & Kwee Siok Lan

Rundvleesbouillon met mergballetjes (Luxemburg)

RUNDVLEESBOUILLON MET MERGBALLETJES

1 liter heldere rundvleesbouillon
1 flinke mergpijp
1 ei
zout
peper
nootmuskaat naar smaak
veel peterselie


Het rauwe merg uit het been halen en fijnmaken met een vork. Er het ei, zout, peper en een beetje nootmuskaat, fijngehakte peterselie en voldoende paneermeel aan toevoegen om een dik deeg te maken.
Hiervan kleine balletjes maken ter grootte van een dikke hazelnoot. Ze in de kokende bouillon deponeren en ze gedurende 2 of 3 minuten zachtjes laten pocheren. Opdienen.

4 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : soep

bron : Mme Paul Reuter, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra