woensdag 3 november 2010

Kokosgarnalenkorma

KOKOSGARNALENKORMA

60 milliliter zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
stukje gember van 5 centimeter, fijn geraspt
2 grote tenen knoflook, fijngesneden
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
2½ eetlepel korma currypasta van goede kwaliteit
2 theelepels citroensap
1 blik tomaatblokjes à 400 gram
1 theelepel fijne kristalsuiker
270 milliliter kokosroom (blik)
500 gram gepelde rauwe garnalen
gestoomde rijst, koriander en komijnpuri’s of pappadums, voor erbij

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui, gember, knoflook en rode peper 3 - 4 minuten tot ze zacht zijn. Roer de currypasta erdoor en bak 2 minuten tot de geuren vrijkomen. Roer het citroensap, de tomaat, suiker en kokosroom erdoor en laat 15 minuten zachtjes inkoken. Voeg de garnalen toe en laat 3 - 4 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper en serveer met rijst, koriander en puri’s of pappadums.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Delicious. november 2010

Italiaanse preischotel (Italië)

ITALIAANSE PREISCHOTEL

1 blikje ansjovisfilet op olie
3 teentjes knoflook, in plakjes
700 gram prei, gewassen en in ringen
1 zakje aardappelblokjes (450 gram)
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel paprikapoeder
1 blikje gepelde tomatenblokjes
zout
versgemalen peper
3 sneetjes oud wit brood, verkruimeld
100 gram geraspte kaas, belegen of Parmezaanse

Verwarm de oven op 200°C. Giet de olie van de ansjovis in de pan en verwarm hem. Fruit hierin de knoflook op lage stand. Voeg de ansjovis, prei, aardappelblokjes, oregano, paprikapoeder en tomaten toe en laat het geheel op middelhoge stand onafgedekt 10 minuten pruttelen. Breng het mengsel op smaak met zout en peper maar wees voorzichtig met het zout omdat de ansjovis al erg zout is. Stort het geheel in een ovenschaal en verdeel de broodkruimels en kaas erover. Laat de kaas in de oven in 10 minuten gratineren.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen oktober 2010

Zoete sjalotten (Frankrijk)

ZOETE SJALOTTEN

50 gram rozijnen
6 eetlepels droge witte wijn
1 netje sjalotten (400 gram)
2 eetlepels olijfolie
2 kruidnagels
1 laurierblad
4 eetlepels wittewijnazijn
2 eetlepels suiker

Week de rozijnen 20 minuten in de witte wijn. Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook de sjalotten, ongeschild, 10 minuten. Haal uit het water en laat iets afkoelen. Pel het vel eraf. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de sjalotten, de kruidnagels en het laurierblad toe. Bak de sjalotten op laag vuur in 5 minuten rondom bruin. Voeg de rozijnen en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de azijn en de suiker toe en laat 2 minuten inkoken tot het vocht een beetje stroperig wordt. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Verwijder voor serveren het laurierblad.

8 personen

voedingswaarde : 90 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande oktober 2010

Gesmoorde groenten (Frankrijk)

GESMOORDE GROENTEN

3 eetlepels olijfolie
40 gram boter
3 uien, in stukken
1 aubergine, in blokjes
2 courgettes, in blokjes
2 rode paprika’s, in stukken
6 tenen knoflook, fijngesneden
2 laurierblaadjes
175 milliliter witte wijn
1 citroen, schoongeboend
½ potje zwarte olijven (à 240 gram), uitgelekt

Verhit de olie en de boter in een hapjespan en bak de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Roer af en toe. Voeg de aubergine en de courgette toe en bak nog 5 minuten. Voeg de paprika en de knoflook toe en bak nog 2 minuten. Voeg de laurier en witte wijn toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, draai het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat 25 minuten zachtjes stoven. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen. Voeg het rasp en de olijven aan de groenten toe en laat, zonder deksel, nog 5 minuten op middelhoog vuur koken. Verwijder voor serveren het laurierblad.

8 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande oktober 2010

Aardappel met ui (Frankrijk)

AARDAPPEL MET UI

800 gram iets kruimige aardappelen, schoongeboend
6 eetlepels olijfolie
30 gram boter
3 uien, in ringen
3 eetlepels peterselie, blad fijngesneden

Kook de ongeschilde aardappelen in 18 minuten net gaar. Laat afkoelen. Verhit ondertussen 2 eetlepels olie en de helft van de boter in een koekenpan en bak de uiringen op laag vuur in 20 minuten goudbruin. Pel ondertussen de schil van de aardappelen en snijd deze in plakken van 1 centimeter. Verhit de rest van de olie en boter in een andere koekenpan en bak de aardappelen op laag vuur in 15 minuten goudbruin. Schep af en toe om. Voeg de uiringen toe en breng op smaak met peper en zout. Serveer de aardappelen met de uiringen op een schaal en bestrooi met de peterselie.

8 personen

voedingswaarde : 235 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande oktober 2010

Eendenborst (Frankrijk)

EENDENBORST

4 sinaasappels, schoongeboend
250 milliliter gevogeltefond
6 eendenborstfilets
2 eetlepels zware peperkorrels
30 milliliter cognac


Schaaf met een dunschiller de oranje schil van 1 sinaasappel en snijd de schil in reepjes. Pers de vrucht samen met nog 2 andere sinaasappels uit. Snijd de overgebleven sinaasappel in schijfjes. Breng de reepjes, het sap en de fond aan de kook. Laat in 15 minuten tot de helft inkoken. Maak met een scherp mes kruislings sneetjes in het vet van de eendenborst. Stamp de peperkorrels in een vijzel of schone theedoek. Bestrooi de eendenborst met de peper en wat zout. Verhit een koekenpan en bak de eendenborst met de vetkant naar beneden 5 minuten op laag vuur zonder te keren. Giet het gesmolten vet af en bak de eendenborst nog 2 minuten op dezelfde kant. Keer om, draai het vuur lager en bak nog 4 minuten. Haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Roer de aanbaksels los met de cognac. Voeg de sinaasappelschijfjes toe en laat op hoog vuur in 4 minuten een beetje bruin worden. Schenk de sinaasappelsaus erbij en draai het vuur laag. Snijd de eendenborst in plakken en verdeel over 8 borden. Leg 2 schijfjes sinaasappel op de eend en schep de saus erover.

8 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande oktober 2010

Poireaux vinaigrette (Frankrijk)

POIREAUX VINAIGRETTE (PREI MET MOSTERDVINAIGRETTE)

8 dunne, jonge preitjes
2 eetlepels gladde scherpe mosterd
1 theelepel witte wijnazijn
6 eetlepels zonnebloemolie
1 klein bosje bladpeterselie
50 gram walnoten, naar keuze

Snijd het donkergroene blad en de ‘kontjes’ van de prei. Snijd de prei in stukken van 10 centimeter lengte. Was ze en kook in ruim water met zout in 15 minuten gaar. Giet de prei af, laat uitlekken en een klein beetje afkoelen. Maak intussen een lobbige vinaigrette van de losgeroerde mosterd en azijn door er rustig al kloppende de olie door te roeren. Voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd de nog warme stukken prei met een scherp mes over de lengte doormidden. Schep de vinaigrette erover en bestrooi met grof gehakte peterselie en eventueel wat geroosterde grof gehakte walnoten. Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. november 2010

Gratin de moules (Frankrijk)

GRATIN DE MOULES (GEGRATINEERDE MOSSELEN)

150 gram spinazie
40 kleine mosselen
125 milliliter witte droge wijn
1 sjalotje, gesnipperd
250 milliliter slagroom
1 eetlepel olijfolie
2 eierdooiers

Was de spinazie en de mosselen. Kook de mosselen in eigen vocht in een gesloten pan op hoog vuur, net zo lang totdat ze allemaal open staan. Schud de pan met deksel erop af en toe om, zodat de nog gesloten bovenste mosselen onder komen en de geopende mosselen boven. Giet af, vang het kookvocht op en zeef het. Laat de mosselen afkoelen. Doe het kookvocht met de wijn en het sjalotje in een pannetje. Laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe en laat weer inkoken tot de helft. Proef en voeg weinig zout en veel peper toe. Haal de mosselen los uit de schelp. Smoor de spinazie in een heel klein beetje olie tot ze net zacht is. Verdeel de spinazie over 4 diepe borden. Leg de mosselschelpen eromheen. Leg in elke schelp een mossel. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Klop de eierdooiers van het vuur af door de warme room. Schenk de room over de mosselen en zet de borden 2 minuten onder een hete grill. Serveer direct, met een lekkere stevige witte wijn erbij.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal. p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. november 2010

Herfstniçoise met champignons (Nice, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

HERFSTNIÇOISE MET CHAMPIGNONS

1 duopak krieltjes (700 gram)
½ pak sperziebonen zeer fijn (à 450 gram, diepvries)
1 eetlepel olijfolie
1 bakje champignons (250 gram,) in kwarten
1 zak jonge bladsla met veldsla (80 gram)
3 eetlepels mayonaise
3 tomaten, in partjes
2 blikjes tonijn in water (à 185 gram), uitgelekt

Kook de krieltjes in water met wat zout in 10 minuten gaar. Kook ondertussen de sperziebonen in een andere pan in 6 minuten beetgaar. Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons in 5 minuten goudbruin en gaar. Verdeel ondertussen de sla over 4 borden. Roer de mayonaise los met 1 eetlepel water. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Giet de krieltjes af en laat afkoelen. Giet de sperziebonen af en spoel ze onder stromend water koud. Verdeel de krieltjes, de sperziebonen en de champignons over de borden. Verdeel de tomaten en de tonijn over de salade. Schenk de dressing erover en serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal. p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Nice, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande oktober 2010

Shortbread (Schotland, Groot-Brittannië)

SHORTBREAD

250 gram koude boter (in kleine stukjes gesneden)
100 gram witte basterdsuiker
1 theelepel vanillesuiker
geraspte schil van ½ (liefst biologische) citroen
225 gram bloem, gezeefd
60 gram rijstmeel

Verwarm de oven voor op 160°C.
Maak in een kom een kruimelig mengsel van de koude boter, basterdsuiker, vanillesuiker, citroenschil, bloem, het rijstmeel en een mespunt zout. Kneed het snel tot een soepele deegbal en druk het uit op een ingevette bakplaat tot een vierkant van 16 bij 18 centimeter. Maak ondiepe kerven in het deeg, zodat koekjes van 6 bij 2 centimeter ontstaan en prik het met een vork op meerdere plaatsen in. Bak het shortbread 15 - 20 minuten in een goed voorverwarmde oven van 160°C.

24 stuks

voedingswaarde : 265 kcal per stuk
bereidings- / oventijd : 20 / 20 minuten

gebied : Groot-Brittannië (Schotland)
gerechtsoort : gebak

bron : Delicious. november 2010

Spinaziecakes (Schotland, Groot-Brittannië)

SPINAZIECAKES

1 flinke vastkokende aardappel, geschild
100 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
50 milliliter melk
50 - 75 gram verse bladspinazie, fijngehakt
½ theelepel versgeraspte nootmuskaat
2 eetlepels olijfolie

Rasp de aardappel op een grove rasp. Droog de geraspte aardappel goed door het in een theedoek in een bolletje uit te knijpen. Meng de aardappel met het bakmeel, de eieren en melk in een kom en mix goed. Voeg de spinazie toe en de nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper. Bak per cakeje 1 opscheplepel beslag in de koekenpan in olijfolie 5 minuten per kant boven matig vuur. Bak er 3 - 4 tegelijk.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Schotland (Groot-Brittannië)
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Delicious. november 2010

Whiskybotersaus (Schotland, Groot-Brittannië)

WHISKYBOTERSAUS

3 eierdooiers
1 eetlepel citroensap
125 gram gesmolten boter
3 eetlepels whisky

Mix in een wijde kom de eierdooiers met het citroensap. Hang de kom in een pan gevuld met een laagje kokend water (zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt) en klop met een garde schuimig. Voeg al kloppend langzaam de gesmolten boter toe. Neem de saus van het vuur als deze mooi lobbig dik is. Roer de whisky erdoor en 3 - 4 eetlepels van het pocheervocht van de vis en breng op smaak met zout en gemalen witte peper.

4 personen

voedingswaarde : 275 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Schotland (Groot-Brittannië)
gerechtsoort : saus

bron : Delicious. november 2010

Gepocheerde zalm met whiskybotersaus en spinaziecakes (Schotland, Groot-Brittannië)

GEPOCHEERDE ZALM MET WHISKYBOTERSAUS EN SPINAZIECAKES

1 bospeen
½ ui
½ prei
1 takje tijm
1 laurierblad
100 milliliter jonge single malt whisky
sap van een halve citroen
5 gekneusde witte peperkorrels
4 zalmfilets met vel, à 125 gram
olijfolie

Snijd de groenten in grove stukken en doe ze met de tijm en het laurierblad in een steelpan. Voeg 2 liter water, de whisky, het citroensap en de peperkorrels toe en breng tegen de kook aan. Zet het vuur op zijn laagst en leg de stukken zalm erin. Laat 3 minuten pocheren en haal de filets er dan weer uit. Bewaar wat kookvocht voor de whiskybotersaus. Maak nu eerst de whiskybotersaus en de spinaziecakes. Bestrooi, als die bijna klaar zijn, de vis aan beide kanten met zout. Dep de velkant droog. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de vis op de velkant nog 2 minuten. Serveer met de botersaus en de spinaziecakes.

4 personen

voedingswaarde : 300 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Schotland (Groot-Brittannië)
gerechtsoort : visgerecht

bron : Delicious. november 2010

Salade met gazpachodressing (Spanje)

SALADE MET GAZPACHODRESSING

1 rode paprika, in stukken
1 tomaat, in stukken
½ kleine (of ¼ grote) komkommer, in stukken
2 tenen knoflook
½ - 1 theelepel fijne kristalsuiker
2 theelepels sherry- of wittewijnazijn
60 milliliter olijfolie
300 gram gemengde slablaadjes (mesclun)

Doe de paprika, tomaat, komkommer en knoflook in een blender en pureer glad. Wrijf het mengsel door een zeef en breng op smaak met zout, peper en suiker. Roer de azijn en olie erdoor. Schep vlak voor het serveren door de salade.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 125 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : salade

bron : Delicious. november 2010