dinsdag 27 juni 2017

Kurghosh (Pakistan)

KURGHOSH (KONIJN- OF HAASKERRIE)

100 gram margarine
2 grote gesneden uien
2 geplette teentjes knoflook
1 eetlepel kerriepoeder
1 dessertlepel tomatenpuree
1 konijn of haas, in stukken
rode en zwarte peper
zout (naar smaak)
citroensap (naar smaak)
yoghurt
kokosmelk


Leg het in stukken gesneden wild gedurende 10 minuten in zout water. Fruit nu ui en knoflook glazig en roer kerriepoeder erdoor en fruit nog 3 minuten. Dan langzaam tomatenpuree erdoor roeren met 2 eetlepels water. Nu de stukken vlees erin, deksel op de pan en sudderen tot het vlees gaar is. Af en toe wat water (of beter: bouillon) toevoegen. Kokosmelk en/of yoghurt, zwarte en rode peper, zout en citroensap volgens eigen smaak toevoegen. Met dit recept kunt u ook een eend tot kerriegerecht verheffen.

4 personen

gebied : Pakistan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders

Artisjok met champignons

ARTISJOK GEVULD MET CHAMPIGNONS

2 artisjokken
zout
½ ui
½ bakje champignons
½ eetlepel boter of margarine
½ teentje knoflook
peper
1 sjalotje
½ bekertje zure room
2 eetlepels droge witte wijn
2 theelepels citroensap
1 takje dille
1 takje dragon


Artisjokken onder koud water afspoelen. Steel en onderste lelijke bladeren verwijderen. Puntjes van bladeren afknippen. In pan (geen aluminium) artisjokken met ruim water en zout 40 minuten koken. Uit pan scheppen. Laten afkoelen. Ui pellen en fijn snipperen. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In plakjes snijden. In koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Champignons toevoegen. 3 Minuten meebakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Zout en peper erdoor roeren. Blaadjes aan bovenkant van artisjok iets naar buiten vouwen. Met eetlepel oneetbaar vezelig gedeelte (hooi) verwijderen. Artisjokken vullen met champignonmengsel. In hoge ovenschotel zetten. Sjalotje pellen en fijn snipperen. In kommetje doen: sjalot, zure room, witte wijn, citroensap en zout. Dille en dragon erboven fijnknippen. Tot sausje roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 225°C. Rondom artisjokken 1 deciliter kokend water schenken. Afdekken met aluminiumfolie. Op rooster in midden van oven artisjokken in 15 minuten warm laten worden. Op 2 bordjes scheppen. Sausje ernaast scheppen. Lekker met klein beetje lintmacaroni (25 gram per persoon).
Eetwijze: Blaadjes eraf trekken en met vlezig deel in sausje dopen. Dikste deel van het blad uitzuigen. Champignonmengsel tussendoor eten.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 70 / 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 1988

Kalkoen (Oostenrijk)

KALKOEN

een kalkoen van 4½ kilogram
zout
30 gram vet
1 theelepel marjolein
1½ kilogram appels


De schoongewassen kalkoen van binnen en van buiten zouten en met marjolein inwrijven. Vullen met in plakken gesneden appels en dichtnaaien. Grillen of in de bakoven braden. Bestrijken met een kwastje met heet vet.

4 personen

gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Oostenrijkse keuken / Marianne Piepenstock

Gebraden gans (Oostenrijk)

GEBRADEN GANS

een middelgrote gans van 4½ kilogram
zout
30 gram vet
1 theelepel marjolein
1½ kilogram appels


De schoongewassen gans van binnen en van buiten zouten en met marjolein inwrijven. Vullen met in plakken gesneden appels en dichtnaaien. Grillen of in de bakoven braden. Bestrijken met een kwastje met heet vet.

4 personen

gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Oostenrijkse keuken / Marianne Piepenstock

Arrozo com Cogumoles (Spanje en Portugal)

ARROZO COM COGUMOLES (RIJST MET CHAMPIGNONS)

250 gram champignons
olijfolie
1 grote ui
1 knoflookteentje
200 gram rijst
tomatenpuree
peterselie


Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes en fruit deze even in vier eetlepels olijfolie. Schep dan de champignonplakjes uit de pan en doe de gesnipperde ui en knoflook ervoor in de plaats. Fruit deze even en voeg, als ze lichtbruin zijn, de rijst eraan toe en laat deze even meebakken. Giet er een halve liter water bij, vijf eetlepels tomatenpuree en enkele eetlepels fijngeknipte peterselie. Voeg, zodra dit geheel kookt, de champignons toe en laat het gerecht op een zacht vuur gaar worden.

4 personen

gebied : Spanje en Portugal
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Het komplete kookboek / Maria May

Vild Aender (Scandinavië)

VILD AENDER (WILDE EEND)

1 wilde eend
50 gram bloem
zout
125 gram boter
melk
koffieroom
1 sneetje witbrood


Was de eend in- en uitwendig goed schoon, bestrooi hem met zout en wrijf dit in het vlees. Rol de eend door wat bloem en bak hem vervolgens in 125 gram boter rondom bruin. Meng wat koffieroom met melk en giet zoveel ervan in de pan dat de eend geheel onderstaat. Stoof de eend ongeveer een uur op een zacht vuurtje. Neem de eend dan uit de pan en leg hem op een verwarmde schotel. Snijd het brood in dobbelsteentjes, strooi die in het kookvocht en laat dit tot de helft indampen. Geef de saus apart bij de eend met gebakken aardappelen.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Het Komplete Kookboek / Maria May

Vinaigrette-salade (Rusland)

VINAIGRETTE-SALADE

1 biet
4 gekookte aardappels
2 zoute augurken
100 gram zure paddenstoelen
150 gram verse boontjes (gekookt)
4 eetlepels olie
azijn
zout
peper


De biet in de oven braden, pellen en samen met de aardappels in blokjes snijden. De augurk en paddenstoelen klein maken en de boontjes in stukjes snijden. Alles in een schaal doen, goed door elkaar roeren, de olie toevoegen en afmaken met zout, azijn en peper.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Russische keuken / Maria Horváth

Kalkoenfilet in pinotsaus

KALKOENFILET IN PINOTSAUS

4 sjalotjes
4 kalkoenschnitzels
75 gram boter of margarine
12 sprietjes bieslook
5 takjes peterselie
1 teentje knoflook
2 deciliter Pinot d’Alsace
½ kippenbouillontablet
1 bekertje crème fraîche à 125 milliliter
zout
peper


Sjalotjes pellen en fijn snipperen. Kalkoenschnitzels in repen van 2 ½ centimeter snijden. 50 Gram boter in 6 stukjes snijden en in koelkast leggen. In kopje bieslook en peterselie fijnknippen.
In koekenpan rest van boter verhitten. Sjalotjes 2 minuten bakken. Knoflook erboven uitpersen. Reepjes kalkoen toevoegen en rondom bruinbakken. Witte wijn, 1 deciliter warm water en kippenbouillontablet erdoor roeren. Zonder deksel zachtjes 5 minuten stoven. Kalkoenreepjes met vork uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden. Op hoog vuur stoofvocht in 2 minuten tot ongeveer de helft inkoken. Crème fraîche erdoor roeren en 2 minuten laten meekoken. Van vuur af met garde koude klontjes boter erdoor kloppen. Bieslook en peterselie erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Kalkoenreepjes uit folie nemen en door saus roeren.
Lekker met lintmacaroni en gemengde sla.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 8 / 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande september / oktober 1987