dinsdag 27 juni 2017

Artisjok met champignons

ARTISJOK GEVULD MET CHAMPIGNONS

2 artisjokken
zout
½ ui
½ bakje champignons
½ eetlepel boter of margarine
½ teentje knoflook
peper
1 sjalotje
½ bekertje zure room
2 eetlepels droge witte wijn
2 theelepels citroensap
1 takje dille
1 takje dragon


Artisjokken onder koud water afspoelen. Steel en onderste lelijke bladeren verwijderen. Puntjes van bladeren afknippen. In pan (geen aluminium) artisjokken met ruim water en zout 40 minuten koken. Uit pan scheppen. Laten afkoelen. Ui pellen en fijn snipperen. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In plakjes snijden. In koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Champignons toevoegen. 3 Minuten meebakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Zout en peper erdoor roeren. Blaadjes aan bovenkant van artisjok iets naar buiten vouwen. Met eetlepel oneetbaar vezelig gedeelte (hooi) verwijderen. Artisjokken vullen met champignonmengsel. In hoge ovenschotel zetten. Sjalotje pellen en fijn snipperen. In kommetje doen: sjalot, zure room, witte wijn, citroensap en zout. Dille en dragon erboven fijnknippen. Tot sausje roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 225°C. Rondom artisjokken 1 deciliter kokend water schenken. Afdekken met aluminiumfolie. Op rooster in midden van oven artisjokken in 15 minuten warm laten worden. Op 2 bordjes scheppen. Sausje ernaast scheppen. Lekker met klein beetje lintmacaroni (25 gram per persoon).
Eetwijze: Blaadjes eraf trekken en met vlezig deel in sausje dopen. Dikste deel van het blad uitzuigen. Champignonmengsel tussendoor eten.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 70 / 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 1988

Geen opmerkingen: