woensdag 27 juli 2016

Bladerdeegflapjes gevuld met krabsticks en feta

BLADERDEEGFLAPJES GEVULD MET KRABSTICKS EN FETA

1 klein preitje
2 eieren
250 gram krabsticks
50 gram feta
1 pakje diepvriesbladerdeeg (10 lapjes van 10 x 10 centimeter)
2 eetlepels fijngehakte peterselie


Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het schoongemaakte preitje in zeer dunne ringetjes. Klop de eieren los. Haal de krabsticks uit de plastic hulsjes. Snijd de sticks in drieën. Wrijf de vezels los. Verkruimel de feta. Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien. Verwijder de plastic velletjes die tussen de deeglapjes zitten. Maak de vulling: roer de feta, krabvezels en peterselie en tweederde van het eimengsel door elkaar.
Leg in het midden van elk deeglapje een klein bergje van de vulling. Maak de randen van het deeg vochtig met water. Vouw het deeglapje diagonaal op en druk de randen op elkaar. Druk nu met de tanden van een vork de randen nog eens aan. Bestrijk de bovenkant van de flapjes dun met de rest van het losgeklopte ei. Leg de deegflapjes op een met bakpapier bekleed rooster of bakplaat. Bak de deegflapjes ongeveer 20 minuten in de oven lichtbruin. Afgekoelde deegflapjes kunnen opnieuw in de oven worden opgewarmd.

10 personen

voedingswaarde : 332 kcal p.p.
bereidingstijd / oventijd : 25 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht of borrelhapje

bron :Boodschappen juli / augustus 2002

Mosselpannetje met verse kruiden

MOSSELPANNETJE MET VERSE KRUIDEN

1 bak verse mosselen (2 kilogram)
1 ui
1 teentje knoflook
1 zakje bieslook (25 gram)
1 zakje peterselie (30 gram)
1 zakje kervel (15 gram)
1 eetlepel boter
1 visbouillontablet
2½ deciliter droge witte wijn
1 bekertje crème fraîche (125 milliliter)


Mosselen grondig wassen onder koud stromend water. Kapotte schelpen en open mosselen die na een ferme tik niet sluiten verwijderen. Ui en knoflook pellen en fijn snipperen. Bieslook in stukjes van 1 centimeter knippen. Steeltjes van peterselie snijden, blad grof hakken. Kervelblaadjes van steeltjes plukken.
In (mossel)pan boter verhitten, ui en knoflook 2 minuten zachtjes bakken. Bouillontablet boven pan verkruimelen. Wijn en crème fraîche erdoor roeren en 1 minuut mee warmen. Mosselen en kruiden in pan doen, deksel op pan leggen. Op hoog vuur mosselen in 5 à 8 minuten koken tot alle schelpen open zijn. Pan af en toe goed omschudden. Ongeopende schelpen verwijderen. Mosselen in pan serveren, met knapperig stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande juli 2002

Roergebakken glasmie met groene asperges

ROERGEBAKKEN GLASMIE MET GROENE ASPERGES

250 gram groene asperges, in stukjes van 4 centimeter
300 gram glasmie
2 eetlepels sesamzaadjes
2 eetlepels zonnebloemolie
1 rode peper, in flinterdunne ringetjes
2 centimeter verse gemberwortel, geraspt
200 gram shii-takes, in plakjes
3 lente-uitjes, in ringetjes
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels fijngehakte koriander


Kook de asperges in 5 tot 10 minuten (afhankelijk van de dikte) beetgaar. Overgiet de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de mie uitlekken in een vergiet. Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een droge pan. Verhit de olie in een wok en roerbak de rode peper met de gember. Voeg de shiitakes en de asperges toe en bak ze al omscheppend 2 minuten mee. Voeg de mie en de lente-uitjes toe en bak mee tot alles door en door warm is. Breng op smaak met sojasaus. Bestrooi met koriander en de geroosterde sesamzaadjes.

4 personen

voedingswaarde : 385 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 min.

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Sla etcetera juli / augustus 2001

Paprkasoep met kipfilet en bieslookrijst

PAPRIKASOEP MET KIPFILET EN BIESLOOKRIJST

½ komkommer
1 gerookte kipfilet (100 gram)
1 zakje kant-en-klare langkorrelrijst (250 gram)
1 zak rode paprika-mascarponesoep (400 milliliter)
½ zakje bieslook (à 25 gram)


Komkommer schillen en in lengte halveren. Met theelepel zaadjes eruit schrapen. Komkommer en kipfilet in blokjes snijden en over twee diepe borden verdelen. Rijst en soep verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. Bieslook boven kom fijnknippen, warme rijst erdoor mengen.
Soep over garnituur in borden schenken en in het midden van elk bord een bergje bieslookrijst scheppen.

2 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Allerhande juli 2002

Spaghettisalade met kip

SPAGHETTISALADE MET KIP

Echt iets voor een warme dag, deze smeuïge salade met knapperige worteltjes en zoetzure augurk. Het sausje met olijfolie, knoflook en cayennepeper geeft er iets pittigs aan.

3 stengels bleekselderij
200 gram worteltjes
300 gram kipfilet
zout
200 gram (groene) spaghetti
1 kruidenbouillontablet
4 augurken
3 eetlepels augurkennat
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels kerriesaus (fles)
½ theelepel cayennepeper
1 teentje knoflook
½ bakje tuinkers


Bleekselderij wassen (en draden eraf trekken). In stukjes snijden. Worteltjes schrappen en wassen. In dunne reepjes van 3 centimeter snijden. Kip in stukjes snijden. In pan met ruim water en zout, spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. In vergiet laten uitlekken. In andere pan ½ liter water met bouillontablet aan de kook brengen. Kip toevoegen en in 5 minuten tegen de kook aan gaar laten worden (= pocheren). Met schuimspaan uit pan nemen. In zelfde bouillon bleekselderij en wortel 3 minuten koken. In zeef onder koud water afspoelen. Augurken in plakjes snijden. In kommetje doen: augurkennat, olie, kerriesaus, cayennepeper en zout. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tot sausje roeren. In kom doen: wortel en augurk. Sausje erover schenken. Voorzichtig door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Salade nogmaals door elkaar scheppen. Tuinkers erboven van bakje knippen.

4 personen

voedingswaarde : 495 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 5 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip juli 1988

Kipsalade met aalbessen

KIPSALADE MET AALBESSEN

400 gram kipfilets
zout
peper
2 eetlepels boter
½ bakje aalbessen (100 gram)
½ eetlepel witte basterdsuiker
2 stengels bleekselderij
2 sinaasappels
5 eetlepels kerriesaus
1 eetlepel bakgember
3 eetlepels gepelde amandelen
½ kropsla


Kip inwrijven met zout en peper. In koekenpan boter verhitten. Kip 5 minuten aan elke kant gaarbakken. Laten afkoelen en in stukjes snijden. In zeef aalbessen afspoelen. Boven kom met vork rissen. Basterdsuiker erover strooien en 10 minuten laten intrekken. Bleekselderij wassen en in smalle repen snijden. 1 Sinaasappel pellen en overdwars in plakjes snijden. Andere sinaasappel uitpersen. In kom doen: kip, aalbessen, bleekselderij, plakjes sinaasappel en sinaasappelsap (1 eetlepel achterhouden). Door elkaar scheppen. In kommetje doen: 1 eetlepel sinaasappelsap, kerriesaus en gember. Tot sausje roeren. Amandelen grof hakken. Sla wassen en uitslaan.
Slaschaal bekleden met sla. Kipsalade nogmaals omscheppen en overdoen in slaschaal. Kerriesausje erover schenken. Garneren met amandelen.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p. kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 2 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1981

Pasta met tomaat en courgette (Italië)

PASTA MET TOMAAT EN COURGETTE

1 ui
2 courgettes (500 gram)
4 tomaten
300 gram pastaschelpen
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel suiker
1 theelepel basilicum
peper
1 tomatenbouillontablet
3 takjes peterselie


Ui fijn snipperen. Courgettes wassen. In stukjes snijden. Tomaten inkruisen. In kokend water onderdompelen en ontvellen. Tomaten in stukjes snijden.
Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Courgette toevoegen. 2 Minuten meebakken. Toevoegen: tomatenpuree, suiker, basilicum, peper, bouillontablet en ½ deciliter water. Met deksel op pan 10 minuten stoven. Tomaat toevoegen en nog 5 minuten stoven. In schaal pasta scheppen. Tomaten-courgettemengsel erover scheppen. Peterselie erboven fijnknippen.
Lekker met salami.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip juli 1990

Brood gevuld met gemengde salade en kaas

BROOD GEVULD MET GEMENGDE SALADE EN KAAS

1 kleine ui
½ rode paprika
½ gele paprika
¼ komkommer
1 tomaat
200 gram belegen boerenkaas
2 eetlepels (kruiden)azijn
1 theelepel suiker
1 theelepel komijnzaad
zout
peper
3 eetlepels olie
1 bruine bol (400 gram)
1 pakje Boursin met kruiden (80 gram)
50 gram champignons
½ eetlepel citroensap
8 groene olijven


Ui in dunne ringen snijden. Paprika’s wassen. Zaadlijsten verwijderen en in repen snijden. Repen halveren. In zeef ui en paprika doen. ½ Liter kokend water erover gieten. Laten uitlekken. Komkommer wassen. In dunne plakjes snijden. Tomaat wassen. In partjes snijden. Kaas in blokjes snijden. In kommetje doen: azijn, suiker, komijn, zout, peper en olie. Tot sausje roeren. Van brood kapje afsnijden. Beetje uithollen. Binnenkant besmeren met Boursin. Champignons schoonvegen. In plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap.
In kom doen: ui, paprika, komkommer, tomaat, kaas, champignons en olijven. Sausje erover schenken. Door elkaar scheppen. Hiermee brood opvullen. In slaschaal rest van salade doen.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1990