COURGETTESOEP MET ZALMSNIPPERS
2 sjalotjes, fijngesneden
2 eetlepels boter of margarine
2 courgettes, ongeschild, in plakjes
4 eetlepels droge vermout (Noilly Prat)
2 tomaten, ontveld, zonder zaadjes, in stukjes
8 deciliter kippenbouillon (van tablet)
100 gram gerookte zalm
zout
versgemalen peper
6 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels fijngesneden bieslook
Sjalotjes in boter 3 minuten zachtjes bakken. Courgettes toevoegen en 5 minuten zachtjes meebakken. Vermout en tomaten toevoegen en 4 minuten mee stoven. Kippenbouillon erover schenken en soep afgedekt in 10 - 15 minuten gaar koken. Soep pureren (met staafmixer). Gerookte zalm in brede repen snijden. Soep en zalm apart afgedekt in koelkast bewaren.
Zalm op kamertemperatuur laten komen. Soep aan de kook brengen, zo nodig op smaak brengen met zout en peper. 2 eetlepels crème fraîche door soep roeren. Sop serveren met lepel crème fraîche. Zalmrepen erover verdelen. Bieslook erover strooien.
Lekker met bladerdeegsoepstengels met Provençaalse kruiden van de bakker.
4 personen
voedingswaarde : 265 kcal p.p.
voor / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : soep
bron : Tip Culinair december 1997
vrijdag 11 december 2009
Courgette-koriandersoep
COURGETTE-KORIANDERSOEP
2 ongeschilde courgettes, in plakken
2 winterwortels, in plakken
1 rode ui, fijngesneden
1 eetlepel kruidenboter
1 liter kippenbouillon (van pot of tablet)
2 rode pepertjes, zaadjes verwijderd, in ringetjes
4 eetlepels fijngesneden koriander
2 eetlepels crème fraîche
zout
versgemalen peper
1 zakje tortillachips naturel
Courgette en wortel in weinig water met zout in 15 minuten op laag vuur laten koken. In soeppan kruidenboter verhitten en ui hierin 3 minuten zachtjes bakken. Bouillon verwarmen. Gare groenten pureren in foodprocessor of met staafmixer. Puree aan ui toevoegen en warme bouillon er al roerend door kloppen. Peperringetjes en 3 eetlepels koriander door soep roeren. Crème fraîche met 1 eetlepel hete soep losroeren en dit mengsel straalsgewijs bij soep kloppen. Met 1 eetlepel koriander bestrooien. Tortillachips er apart bij geven.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair kerst 1996, Oud & Nieuw buffetten-special
2 ongeschilde courgettes, in plakken
2 winterwortels, in plakken
1 rode ui, fijngesneden
1 eetlepel kruidenboter
1 liter kippenbouillon (van pot of tablet)
2 rode pepertjes, zaadjes verwijderd, in ringetjes
4 eetlepels fijngesneden koriander
2 eetlepels crème fraîche
zout
versgemalen peper
1 zakje tortillachips naturel
Courgette en wortel in weinig water met zout in 15 minuten op laag vuur laten koken. In soeppan kruidenboter verhitten en ui hierin 3 minuten zachtjes bakken. Bouillon verwarmen. Gare groenten pureren in foodprocessor of met staafmixer. Puree aan ui toevoegen en warme bouillon er al roerend door kloppen. Peperringetjes en 3 eetlepels koriander door soep roeren. Crème fraîche met 1 eetlepel hete soep losroeren en dit mengsel straalsgewijs bij soep kloppen. Met 1 eetlepel koriander bestrooien. Tortillachips er apart bij geven.
4 personen
voedingswaarde : 325 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Tip Culinair kerst 1996, Oud & Nieuw buffetten-special
Romige zuurkool met courgette
ROMIGE ZUURKOOL MET COURGETTE
1 pakje zuurkool naturel (500 gram)
2 theelepels kruidenbouillonpoeder
1 deciliter droge witte wijn
1 courgette
1 bekertje crème fraîche (125 milliliter, AH)
1 ½ theelepel geraspte mierikswortel (potje, Kühne)
peper
In vergiet zuurkool laten uitlekken en fijnsnijden. Zuurkool met 2 deciliter water, bouillonpoeder en wijn afgedenkt 10 à 15 minuten zachtjes koken. Courgette wassen, schoonmaken en in dunne plakjes snijden. Plakjes in dunne reepjes snijden.
Courgettereepjes op zuurkool leggen en afgedekt in 10 à 12 minuten beetgaar koken. Courgette en crème fraîche door zuurkool roeren en op smaak brengen met mierikswortel en peper.
4 personen
voedingswaarde : 135 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Allerhande december 1996
1 pakje zuurkool naturel (500 gram)
2 theelepels kruidenbouillonpoeder
1 deciliter droge witte wijn
1 courgette
1 bekertje crème fraîche (125 milliliter, AH)
1 ½ theelepel geraspte mierikswortel (potje, Kühne)
peper
In vergiet zuurkool laten uitlekken en fijnsnijden. Zuurkool met 2 deciliter water, bouillonpoeder en wijn afgedenkt 10 à 15 minuten zachtjes koken. Courgette wassen, schoonmaken en in dunne plakjes snijden. Plakjes in dunne reepjes snijden.
Courgettereepjes op zuurkool leggen en afgedekt in 10 à 12 minuten beetgaar koken. Courgette en crème fraîche door zuurkool roeren en op smaak brengen met mierikswortel en peper.
4 personen
voedingswaarde : 135 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Allerhande december 1996
Warme hamrolletjes met bleekselderij en hazelnoten
WARME HAMROLLETJES MET BLEEKSELDERIJ EN HAZELNOTEN
½ zakje blanke hazelnoten (à 65 gram, Baukje)
2 stengels bleekselderij
4 iets dikker gesneden plakjes achterham (80 gram)
6 sprietjes bieslook (zakje à 25 gram)
rode en zwarte pepermelange (McCormick)
1 eetlepel hazelnootolie (Royal Mail)
Hazelnoten grof hakken. In droge koekenpan hazelnoten in 3 minuten lichtbruin roosteren. Intussen bleekselderij schoonmaken, wassen en elk in 4 stukken snijden. Stukken in lengte in smalle reepjes snijden. Bleekselderij in weinig water in 4 minuten beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken en iets laten afkoelen. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Op aanrecht plakjes ham uitspreiden. Plakjes in lengte dubbelvouwen en op elk plakje ¼ deel van bleekselderij leggen. Plakjes oprollen en op bakplaat leggen. Hamrolletjes 10 minuten onder hete grill in 3 minuten lichtbruin roosteren. Intussen boven kommetje bieslook fijnknippen. Hamrolletjes naast elkaar op twee platte borden leggen. Bestrooien met pepermelange. Olie op en naast de hamrolletjes sprenkelen. Garneren met hazelnoten en bieslook.
2 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : warm tussengerecht
bron : Allerhande december 1996
½ zakje blanke hazelnoten (à 65 gram, Baukje)
2 stengels bleekselderij
4 iets dikker gesneden plakjes achterham (80 gram)
6 sprietjes bieslook (zakje à 25 gram)
rode en zwarte pepermelange (McCormick)
1 eetlepel hazelnootolie (Royal Mail)
Hazelnoten grof hakken. In droge koekenpan hazelnoten in 3 minuten lichtbruin roosteren. Intussen bleekselderij schoonmaken, wassen en elk in 4 stukken snijden. Stukken in lengte in smalle reepjes snijden. Bleekselderij in weinig water in 4 minuten beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken en iets laten afkoelen. Grill voorverwarmen op hoogste stand. Op aanrecht plakjes ham uitspreiden. Plakjes in lengte dubbelvouwen en op elk plakje ¼ deel van bleekselderij leggen. Plakjes oprollen en op bakplaat leggen. Hamrolletjes 10 minuten onder hete grill in 3 minuten lichtbruin roosteren. Intussen boven kommetje bieslook fijnknippen. Hamrolletjes naast elkaar op twee platte borden leggen. Bestrooien met pepermelange. Olie op en naast de hamrolletjes sprenkelen. Garneren met hazelnoten en bieslook.
2 personen
voedingswaarde : 225 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : warm tussengerecht
bron : Allerhande december 1996
Spruitjes met selderij
SPRUITJES MET SELDERIJ
1 kilo spruitjes
4 takjes selderij
1 zakje mix voor kruidenboter Provençale (Duyvis)
1 eetlepel boter of margarine
Spruitjes schoonmaken en wassen. Met scherp mesje stronkjes inkerven. In kopje selderij fijnknippen.
In pan doen: ruim water, spruitjes, ¾ deel van de selderij en mix voor kruidenboter. Spruitjes in 15 minuten gaarkoken. Afgieten. Boter toevoegen en erdoor schudden. Spruitjes overdoen in schaal. Rest van selderij erover strooien.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip december 1982
1 kilo spruitjes
4 takjes selderij
1 zakje mix voor kruidenboter Provençale (Duyvis)
1 eetlepel boter of margarine
Spruitjes schoonmaken en wassen. Met scherp mesje stronkjes inkerven. In kopje selderij fijnknippen.
In pan doen: ruim water, spruitjes, ¾ deel van de selderij en mix voor kruidenboter. Spruitjes in 15 minuten gaarkoken. Afgieten. Boter toevoegen en erdoor schudden. Spruitjes overdoen in schaal. Rest van selderij erover strooien.
4 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip december 1982
Bleekselderijrondjes met kaas-kwark
BLEEKSELDERIJRONDJES MET KAAS-KWARK
1 struik bleekselderij (6 stengels)
1 pakje Mon Chou
½ bakje volle kwark (90 gram)
½ theelepel selderijzout
peper
¼ zakje klopvast
Van bleekselderij 5 centimeter stronk verwijderen. Op plank met scherp mes 6 stengels vlak onder vertakking in 10 centimeter lange stukken snijden. In kom Mon Chou met vork fijnprakken. Toevoegen: kwark, selderijzout, peper en klopvast. Met handmixer erdoor kloppen. Kwarkmengsel in spuitzak scheppen. In holte van elke selderijstengel kwarkmengsel spuiten. 2 stengels met vulling tegen elkaar aanleggen. Extra kwarkstreep erover spuiten. Bedekken met 1 stengel met vulling naar beneden. Hetzelfde nog een keer herhalen met de andere 3 stengels. Bleekselderijstukken elk in 8 dikke plakken snijden, mes steeds in kommetje met heet water dopen. Op platte schaal rangschikken.
16 stuks
voedingswaarde : 35 kcal per stuk
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : Tip december 1982
1 struik bleekselderij (6 stengels)
1 pakje Mon Chou
½ bakje volle kwark (90 gram)
½ theelepel selderijzout
peper
¼ zakje klopvast
Van bleekselderij 5 centimeter stronk verwijderen. Op plank met scherp mes 6 stengels vlak onder vertakking in 10 centimeter lange stukken snijden. In kom Mon Chou met vork fijnprakken. Toevoegen: kwark, selderijzout, peper en klopvast. Met handmixer erdoor kloppen. Kwarkmengsel in spuitzak scheppen. In holte van elke selderijstengel kwarkmengsel spuiten. 2 stengels met vulling tegen elkaar aanleggen. Extra kwarkstreep erover spuiten. Bedekken met 1 stengel met vulling naar beneden. Hetzelfde nog een keer herhalen met de andere 3 stengels. Bleekselderijstukken elk in 8 dikke plakken snijden, mes steeds in kommetje met heet water dopen. Op platte schaal rangschikken.
16 stuks
voedingswaarde : 35 kcal per stuk
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : Tip december 1982
Salade met appel, walnoot en bleekselderij
SALADE MET APPEL, WALNOOT EN BLEEKSELDERIJ
4 appels, in partjes
4 el walnoten
150 g bleekselderij, in reepjes
1 citroen, het sap en de geraspte schil
2 el rietsuiker
100 g rode sla
150 g kropsla
2 el notenolie
2 el olijfolie
peper
zout
Meng de appelpartjes met de geraspte citroenschil en de helft van het citroensap.
Bak de walnoten met 2 el suiker krokant.
Maak de sla aan met de notenolie, olijfolie, het resterende citroensap, peper en zout.
Serveer samen met de walnoten, appel en bleekselderij.
4 personen
voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002
4 appels, in partjes
4 el walnoten
150 g bleekselderij, in reepjes
1 citroen, het sap en de geraspte schil
2 el rietsuiker
100 g rode sla
150 g kropsla
2 el notenolie
2 el olijfolie
peper
zout
Meng de appelpartjes met de geraspte citroenschil en de helft van het citroensap.
Bak de walnoten met 2 el suiker krokant.
Maak de sla aan met de notenolie, olijfolie, het resterende citroensap, peper en zout.
Serveer samen met de walnoten, appel en bleekselderij.
4 personen
voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : maaltijdsalade
bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002
Abonneren op:
Posts (Atom)