zondag 2 februari 2014

Uiensalade met sinaasappel en tomaat

UIENSALADE MET SINAASAPPEL EN TOMAAT

2 uien (200 gram)
2 tomaten
2 handsinaasappels
1 eetlepel citroensap
1/3 anijsblokje
zout
peper
2 takjes peterselie


In pan ruim water aan de kook brengen. Uien pellen en in dunne ringen snijden. Uien 1 minuut koken. Uien uit pan nemen. Tomaten inkruisen. In zelfde pan enkele tellen onderdompelen in kokend water en ontvellen. In stukjes snijden. 1 sinaasappel uitpersen. In kom doen: 4 eetlepels sinaasappelsap, citroensap, anijsblokje, zout en peper. Peterselie erboven fijnknippen. Roeren tot anijsblokje is opgelost. Ui erdoor scheppen. Minstens 1 uur laten intrekken. 1 sinaasappel pellen en witte velletjes verwijderen. In partjes verdelen. Partjes in stukjes snijden.
Aan ui, tomaat en sinaasappelstukjes toevoegen. Door elkaar scheppen. Overdoen in schaal.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidings- / wachttijd : 25 / 1 / 60 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip januari 1989

Bladerdeegbakje met champignonragoût

BLADERDEEGBAKJE MET CHAMPIGNONRAGOÛT

2 plakjes diepvries bladerdeeg
100 gram champignons
1½ eetlepel citroensap
½ theelepel dragon
1 eetlepel boter
15 gram bloem (2 eetlepels)
1 ei
½ deciliter koffieroom
½ eetlepel witte wijn
zout
peper
1 takje peterselie


Plakjes bladerdeeg uitspreiden. In 5 minuten laten ontdooien, 2 taartvormpjes met een diameter van 8 centimeter invetten. Bekleden met plakjes bladerdeeg. Deeg goed in ribbeltjes drukken. Overhangend deeg eraf snijden. Tot gebruik in koelkast zetten. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In plakjes snijden. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap
Oven voorverwarmen op 200°C. Op deeg stukje bakpapier leggen. Gedroogde peulvruchten (= blinde vulling) erop scheppen. Op rooster in midden van oven bladerdeeg in 20 minuten gaar bakken. Intussen in steelpan doen: 1½ deciliter water, ½ eetlepel citroensap en dragon. Aan de kook brengen. Hierin champignons 3 minuten koken. Boven maatbeker zeven. Eventueel aanvullen met water tot ½ deciliter. In steelpan boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje champignonkookvocht toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. 5 minuten zachtjes koken. Intussen ei splitsen (eiwit wordt niet gebruikt). In kommetje dooier losroeren met koffieroom. Al roerende aan saus toevoegen. (Niet laten koken!) Van vuur nemen. Champignons en witte wijn erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en enkele druppels citroensap. Uit taartvormpjes bakpapier met peulvruchten verwijderen. Bakjes voorzichtig uit vormpjes kloppen. Op 2 bordjes zetten. Champignonragoût erin scheppen. Peterselie erboven fijnknippen. Direct opdienen.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 35 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip januari 1989

Aardappelsalade met zalm en ei

AARDAPPELSALADE MET ZALM EN EI

2 eieren
350 gram aardappelpartjes
zout
peper
200 gram andijvie
100 gram gerookte zalm
3 eetlepels Linera dressing
1½ eetlepel magere yoghurt
1 theelepel mosterd
1 eetlepel diepvries dille
6 sprietjes bieslook


Eieren in 8 minuten hard koken. Intussen in pan met weinig water en zout aardappelpartjes in 5 minuten gaar koken. Intussen andijvie wassen en (in slamandje) uitslaan. In smalle repen snijden. Zalm in repen snijden. Eieren laten schrikken en pellen. In partjes snijden. Aardappelen afgieten. Grotere partjes halveren. In kommetje doen: dressing, yoghurt, mosterd en dille. Tot sausje roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Door aardappelen mengen. Andijvie in schaal doen. Aardappelsalade erop scheppen. Ei en zalm erover verdelen. Lekker met bruin stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip januari 1989