donderdag 29 juni 2017

Kalkoentournedos met rozemarijnsaus

KALKOENTOURNEDOS MET ROZEMARIJNSAUS

1 kuipje verse roomkaas met sjalotjes en uitjes (Cantadou)
¼ deciliter droge witte wijn
½ deciliter slagroom
¼ theelepel tijm
2 theelepels rozemarijnnaaldjes
zout
peper
1 citroen
1 limoen
4 kalkoentournedos
30 gram boter of margarine
4 takjes peterselie


In steelpan roomkaas met wijn zachtjes verwarmen. Blijven roeren tot roomkaas gesmolten is. Slagroom, tijm en 1 theelepel rozemarijnnaaldjes erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Saus laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Vier borden voorverwarmen. Citroen en limoen goed wassen. Van citroen en limoen 4 dunne plakjes afsnijden. Tournedos inwrijven met weinig zout, peper en rest van rozemarijnnaaldjes. In pan boter verhitten. Tournedos in 10 minuten gaar en goudbruin bakken, halverwege keren. Intussen saus op laag vuur door en door verwarmen. Af en toe roeren. Saus niet meer laten koken. Saus over borden verdelen. In midden van saus tournedos leggen. Op elke tournedos plakje citroen en plakje limoen leggen. Serveren met waterkerssalade met kerstomaatjes en gebakken krielaardappeltjes.

4 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande december 1990

Kalkoen-maaltijdsalade met venkel en meloen

KALKOEN-MAALTIJDSALADE MET VENKEL EN MELOEN

200 gram kalkoenfilet
1 theelepel natriumarme braad- en grillkruiden
25 gram boter of ongezouten margarine
1 venkelknol (250 gram)
150 gram broccoli
1 theelepel natriumarm bouillonpoeder
½ meloen (400 gram)
2 eetlepels sinaasappelsap
1 eetlepel azijn
½ eetlepel natriumarme ketjap
3 eetlepels (olijf)olie
versgemalen peper
1 teentje knoflook


Kalkoen in stukjes snijden. Bestrooien met braad- en grillkruiden. In koekenpan boter verhitten. Kalkoen in 8 minuten goudbruin en gaar bakken. Op bord scheppen. Laten afkoelen. Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren. Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. (Mooi venkelgroen achterhouden.) Venkel in reepjes snijden. Van broccoli taaie uiteinden verwijderen. Wassen. Stronken van roosjes snijden. (Stronken worden niet gebruikt.) In pan met weinig water en bouillonpoeder venkel en broccoli 5 minuten koken. In vergiet onder koud water afspoelen. Meloen in parten snijden. Pitjes verwijderen. Met bolletjeslepel bolletjes uit vruchtvlees scheppen. In kommetje doen: sinaasappelsap, azijn, ketjap, olie en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Met vork tot sausje kloppen.
In slaschaal doen: kalkoen, venkel, broccoli en meloen. Sausje nogmaals doorkloppen. Erover schenken. Door elkaar scheppen. Garneren met venkelgroen. Lekker met geroosterd (zoutloos) brood.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 1 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip augustus 1989

Kalkoenfilet in krokant chipskorstje

KALKOENFILET IN KROKANT CHIPSKORSTJE

1 zak crispy chips cheese onion (175 gram, Smiths)
1 ei
4 kalkoenfilets (500 gram)
40 gram boter of margarine


Met deegroller chips heel fijn verkruimelen. In diep bord ei loskloppen. Filets eerst door ei halen. Vervolgens door chips wentelen, chips goed aandrukken. In koekenpan boter verhitten. Hierin filets in 20 minuten zachtjes gaar en bruin bakken. Halverwege keren.
Lekker met patates frites en andijviesalade.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip maart 1989