zondag 12 april 2015

Mangosneeuw (Kenia)

MANGOSNEEUW

Als u mango op siroop uit blik gebruikt, wordt de zoete smaak enigszins gecompenseerd door de yoghurt. Verse mango’s zijn friszuur van smaak.

400 gram mango uit blik, uitgelekt, of 1 grote verse mango, geschild en in kleine stukjes gesneden
165 milliliter yoghurt of crème fraîche
¼ theelepel kaneel


Schep de stukjes mango in een kom en pureer ze, eventueel met de staafmixer. U kunt ook een blender gebruiken. Voeg de yoghurt of crème fraîche toe en roer alles tot een gladde puree. Zet de schaal enige tijd in de koelkast. Dien het gerecht op bestrooid met wat kaneel.

2 - 4 personen

voorbereidingstijd : 5 minuten

land : Kenia
gerechtsoort : nagerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Mandazi (Kenia)

MANDAZI (GEKRUIDE BEIGNETS)

1¾ deciliter lauwwarm water
½ theelepel gist
300 gram bloem
½ theelepel zout
50 gram suiker
2 eetlepels olie
½ theelepel geplet kardemomzaad
frituurolie


Laat de gist oplossen in het lauwwarme water. Zeef bloem, zout en suiker en wrijf de olie door dit bloemmengsel. Schep de kardemom erdoor. Voeg het gistmengsel toe en kneed alles tot een zacht maar niet kleverig deeg. Kneed er zo nodig nog wat bloem door. Vorm 4 balletjes van het deeg en vorm van elk balletje een rondje van 15 cm doorsnee. Snijd deze rondjes in vieren. Leg de stukken met voldoende tussenruimte op een met bloem bestoven plank en laat ze op een warme plaats luchtig uitrijzen. Verhit de frituurolie en frituur de broodjes aan beide kanten goudbruin.

Voor 16 broodjes.

land : Kenia
gerechtsoort : brood

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Champignons met yoghurt (Kenia)

CHAMPIGNONS MET YOGHURT

450 gram champignons, fijngehakt
4 tomaten, in stukjes gesneden
1 ui, fijngehakt
220 milliliter yoghurt of karnemelk
olie
zout


Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui voordat u de champignons toevoegt. Zet de warmtebron hoger en laat ze 2 - 3 minuten mee fruiten. Voeg nu de tomaten toe en laat ze circa 3 minuten onder voortdurend roeren zachtjes stoven. Zet de pan van de warmtebron en laat het mengsel 2 minuten afkoelen. Roer dan de yoghurt door het mengsel en voeg wat zout toe. Zet de pan terug op de warmtebron en laat alles gedurende circa 5 minuten doorwarmen, maar let op dat het mengsel niet kookt (anders gaat de yoghurt schiften).

2 - 4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

land : Kenia
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten
uit de hele wereld / Troth Wells

Masala for Tea (Kenia)

MASALA FOR TEA (THEESPECERIJEN)

120 gram oerzoet (natuurvoedingswinkel)
60 gram gedroogde gemberwortel
30 gram pijpkaneel
30 gram hele kruidnagels
15 gram groene kardemomzaden, peul verwijderd
30 gram Tellicherry-peper (soort zwarte peper)
30 gram zwarte kardemomzaden, peul verwijderd (naar keuze)


Rooster alle ingrediënten in een zware, gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten, of totdat ze geuren. Maal ze in een specerijenmolen fijn. Laat het poeder afkoelen en bewaar het in een luchtdicht afgesloten pot. Strooi tijdens het trekken van de thee een beetje van het mengsel in de pot.

Voor ongeveer 300 gram.

land : Kenia
gerechtsoort : drank

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Sukuma Wiki (Kenia)

SUKUMA WIKI (RESTJES SPECIAAL)

2 eetlepels canolaolie (raapzaadolie)
1 grote ui, gehakt
4 grote rijpe tomaten, ontveld, zaadjes verwijderd en grof gehakt
1 middelgrote groene paprika, steel en zaden verwijderd en gehakt
gebraden rosbief, in stukjes gesneden, 1 maatbeker vol
snufje fijngehakte Spaanse peper (habañero of andere extreem hete peper), of naar smaak
500 gram verse spinazie, goed schoongemaakt en grof gehakt
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper naar smaak


Laat de olie heet worden in een grote, zware koekenpan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg de tomaten, groene paprika, de rosbief en de pepertjes toe en laat koken gedurende 5 - 7 minuten, of totdat de ingrediënten warm zijn. Voeg de spinazie en zout en peper naar smaak toe. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel 5 minuten koken. Neem het deksel van de pan en laat het geheel nog 5 minuten koken. Serveer warm met rijst.

6 - 8 personen

land : Kenia
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Ndizi (Kenia)

NDIZI (PIKANTE BAKBANANEN)

8 middelgrote bakbananen
2 eetlepels vers citroensap
1 eetlepel ghee
2 uien, in dunne ringen
1½ theelepel fijngehakte verse koriander
½ theelepel fijngehakte Spaanse peper (Thaise peper of een andere zeer hete peper) of naar smaak
5 deciliter runderbouillon


Pel de bananen en snijd ze in plakken va 2½ centimeter. Leg ze 3 minuten in een kom met het citroensap en ruim lauwwarm water. Laat de ghee heet worden in een zware koekenpan en fruit de uien met de koriander en de Spaanse peper tot ze glazig zijn. Voeg de bakbananen en de runderbouillon toe en laat het geheel zonder deksel 30 minuten koken. Serveer warm. U kunt de bananen uit de vloeistof scheppen of het kookvocht gebruiken als saus.

6 personen

land : Kenia
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Gebakken pompoen (Kenia)

GEBAKKEN POMPOEN

600 gram pompoenvruchtvlees, in blokjes van 2 centimeter
3 eetlepels arachideolie
2 middelgrote uien, gehakt
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper naar smaak


Kook de pompoen in ruim water gedurende 10 minuten, of totdat hij zacht is. Pureer de pompoen met een aardappelstamper. Laat in een zware koekenpan de olie heet worden, voeg de ui toe en laat deze lichtbruin bakken. Doe de pompoen erbij en druk alles plat met de achterkant van een vork. Laat het geheel met het deksel op de koekenpan bakken gedurende 3 - 5 minuten, of totdat zich op de bodem een bruin korstje vormt. Haal het deksel van de pan, roer de korst los, doe het deksel weer op de pan en laat het geheel verder bakken. Herhaal het bakken en prakken totdat alle pompoen bruin is. Voeg eventueel nog wat olie toe als de pan te droog wordt. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer warm.

6 personen

land : Kenia
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Kerriekool (Kenia)

KERRIEKOOL

1 middelgrote kool
1,2 deciliter water
2 eetlepels boter
3 grote uien, grof gehakt
1 eetlepel bloem
1 eetlepel madraskerriepoeder
1,2 deciliter melk


Snijd de kool in repen van 2,5 centimeter en haal de bladeren los. Kook de kool in het water in een zware koekenpan met deksel gedurende ongeveer 20 minuten, of totdat hij zacht is. Laat intussen de boter smelten in een tweede koekenpan en fruit de uien glazig. Voeg de bloem en het kerriepoeder toe en roer tot alles goed gemengd is. Laat 2 - 3 minuten koken, voeg de melk toe en laat al roerend koken tot er een gladde saus ontstaat. Laat de gekookte kool uitlekken en doe hem in een schaal. Giet de kerriesaus eroverheen en serveer warm.

4 - 6 personen

land : Kenia
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Gebakken aubergine (Kenia)

GEBAKKEN AUBERGINE

2 middelgrote aubergines, geschild en in plakken van 2 - 4 centimeter
4 eetlepels arachideolie
zout naar smaak
versgemalen zwarte peper naar smaak


Doe de plakken aubergine in een middelgrote pan en giet er zoveel water bij dat ze onderstaan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel met het deksel op de pan 5 - 7 minuten koken, of totdat de aubergine zacht is. Laat de aubergine uitlekken. Laat de arachideolie heet worden in een zware koekenpan. Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bak ze in 2 - 3 minuten knapperig bruin in de olie, waarbij u ze een keer omkeert. Laat ze uitlekken op keukenpapier, strooi er zout en peper op en serveer warm.

6 personen

land : Kenia
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Avocado-papajasalade (Kenia)

AVOCADO-PAPAJASALADE

2 grote avocado’s
1 kleine papaja
1 rode grapefruit
1 klein kropje sla
1 eetlepel vers citroensap
2 eetlepels extra vergine olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak


Schil de avocado en de papaja en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 2,5 centimeter en meng deze in een middelgrote kom. Schil de grapefruit en snijd deze met een scherp mesje in partjes, zodat het dunne vliesje achterblijft. Snijd de partjes doormidden en doe ze bij het avocado-papajamengsel. Haal de slabladeren los van de krop, was ze en dep ze droog. Schik de sla op een schaal en leg het mengsel er in een bergje op. Klop in een kommetje een vinaigrette van het citroensap, de olijfolie en het zout en de peper. Giet de vinaigrette over de salade en serveer direct.

4 personen

land : Kenia
gerechtsoort : salade

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris