zondag 11 april 2010

Sint Petersburg (Rusland)

SINT PETERSBURG

4 centiliter Smirnoff wodka
2 centiliter sinaasappelsap
2 centiliter crème de Cassis


Schudden met ijs in shaker, zeven in cocktailglas.

1 persoon

gebied : Rusland (Sint Petersburg)
gerechtsoort : cocktail

bron : Shaker winter 1993

Russische kwarkpudding met amandelen en rozijnen (Rusland)

RUSSISCHE KWARKPUDDING MET AMANDELEN EN ROZIJNEN

50 gram rozijnen
500 gram magere kwark
1 sneetje oud wit brood
60 gram garneeramandelen (Baukje)
1 eetlepel boter of margarine
2 eieren
4 eetlepels witte basterdsuiker
2 theelepels citroenrasp (Baukje)
zout
4 eetlepels abrikozenjam


In kom rozijnen 1 uur weken in ruim lauw water. In zeef vochtige theedoek of stuk kaasdoek leggen. Kwark erin scheppen en 1 uur laten uitlekken. Sneetje brood ontkorsten en fijn verkruimelen. In rauwkostmolen of keukenmachine amandelen fijnmalen. Oven voorverwarmen op 150°C of gasstand 2. In een zeef de rozijnen laten uitlekken. In steelpan boter smelten. Eieren splitsen. In kom dooiers met witte basterdsuiker en citroenrasp in 5 minuten tot crèmekleurige massa kloppen. Kwark toevoegen en erdoor kloppen. Amandelen, broodkruim, gesmolten boter en rozijnen erdoor scheppen. In een andere kom eiwitten met een snufje zout stijfkloppen. Luchtig door kwarkmengsel scheppen. Ovenvaste schaal (inhoud 1½ liter) invetten en kwarkmengsel erin scheppen. Bovenkant gladstrijken. Afdekken met aluminiumfolie. In braadslede zetten. Braadslede vullen met heet water tot 2 centimeter onder rand van schaal. In midden van oven schuiven. Kwarkpudding in 1 uur stijf laten worden. Uit braadslede nemen en in schaal laten afkoelen. In steelpan abrikozenjam en 2 eetlepels water al roerende zachtjes verwarmen tot saus ontstaat. Laten afkoelen.
Pudding op 4 bordjes scheppen en saus erover schenken.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 30 / 60 / 5 minuten

gebied : Rusland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande januari 1990

Golubtsi (Rusland)

GOLUBTSI (GEVULDE KOOLROLLETJES MET ZURE ROOMSAUS)

75 gram droogkokende rijst
1 kleine witte of groene kool (750 gram)
zout
peper
2 eetlepels (zonnebloem)olie
1 ui
400 gram rundergehakt
1 ei
2 theelepels tijm
2 theelepels gedroogde dille
20 gram boter of margarine
20 gram bloem
2 bekertjes zure room
2 eetlepels tomatenpuree


In een pan rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing. In een grote pan ruim water aan de kook brengen. Witter kool er 3 minuten in onderdompelen. Met schuimspaan uit pan nemen en zoveel buitenste bladeren heel eraf pellen als mogelijk is. Eventueel kool opnieuw 3 minuten onderdompelen en weer bladeren eraf pellen (totaal 8). Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden. Koolbladeren op doek uitspreiden. Rest van kool in vieren snijden, harde nerf verwijderen en kool klein snipperen. Ovenschaal (inhoud 2 liter) invetten en koolsnippers over de bodem verdelen. Bestrooien met zout en peper. Olie erover sprenkelen. Ui pellen en snipperen. In een kom gehakt vermengen met ei, ui, gare rijst, tijm, dille, zout en peper. Gehaktmengsel over koolbladeren verdelen. Koolbladeren als pakketjes dichtvouwen en met sluitkant op gesnipperde kool leggen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In pannetje de boter smelten. Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje 2 deciliter water toevoegen. Blijven roeren tot saus gebonden is. Zure room en tomatenpuree erdoor roeren.
Oven voorverwarmen op 175°C of gasstand 3. Saus over koolrolletjes verdelen. In midden van oven koolschotel in 1¼ uur gaar en goudbruin laten worden. Eventueel schotel na 1 uur afdekken als koolrolletjes te bruin worden. Eventueel rijst erbij geven.

4 personen

voedingswaarde : 570 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 1 / 1½ uur

gebied : Rusland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande januari 1990

Kroepnik (Rusland)

KROEPNIK (CHAMPIGNONSOEP MET GORT)

2 vleesbouillontabletten
1 ui
1 bakje champignons
2 eetlepels (zonnebloem)olie
3 eetlepels bloem
100 gram vluggort (Lassie)
zout
peper


In pan 1 liter water met bouillontabletten aan de kook brengen. Intussen ui pellen en snipperen. Champignons schoonvegen en in plakjes snijden. In pan olie verhitten. Ui ca. 2 minuten fruiten. Champignons toevoegen en al omscheppend ca. 5 minuten bakken. Bloem erdoor roeren. Al roerende 2 soepopscheplepels bouillon toevoegen. Rest van bouillon erdoor roeren. Blijven roeren tot soep dun gebonden is.
Champignonsoep opnieuw aan de kook brengen. Vluggort erdoor roeren en in ca. 10 minuten gaar koken. Af en toe roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Direct opdienen. Serveren met roggebrood of bruin stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 185 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

land : Rusland
gerechtsoort : soep

bron : Allerhande januari 1990

Bietensoep met casselerrib (Rusland)

BIETENSOEP MET CASSELERRIB

500 gram gekookte bieten
2 uien
1 teentje knoflook
1 flinke aardappel
200 gram casselerrib
2 eetlepels olie
1 liter vleesbouillon, uit een pot of van tabletten
¼ groene kool
1 theelepel suiker
zout
versgemalen peper
4 eetlepels zure room of crème fraîche


Rasp de geschilde bieten. Snipper de uien en de knoflook. Snijd de geschilde aardappel in blokjes. Verhit de olie in de soeppan en laat de ui en de knoflook al omscheppend glazig fruiten. Laat de geraspte bieten en de aardappelblokjes een paar minuten mee fruiten. Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Laat de blokjes casselerrib de laatste 5 minuten mee koken. Snijd intussen de kool zonder de harde stronk in smalle reepjes.
Doe de reepjes kool in de soep en laat 3 minuten zachtjes meekoken. Breng de soep op smaak met de suiker en wat zout en peper. Verdeel de soep over de borden en schep op ieder bord een lepel zure room of crème fraîche.

4 personen

voedingswaarde : 251 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Rusland
gerechtsoort : soep

bron : Boodschappen januari 2000

Cai peroshka (Rusland)

CAI PEROSHKA

10 gram suiker
2 limoenen
1 borrelglaasje wodka
crushed ice


Maak eerst het suikerwater: doe 15 centiliter water met de suiker in een pan met dikke bodem en verwarm dit tot de suiker is opgelost. Meet de benodigde hoeveelheid af en laat het afkoelen. Snijd de limoen in vieren en knijp de partjes goed uit. Doe het sap met de uitgeknepen limoenpartjes en het suikerwater in een whiskyglas. Voeg het crushed ijs toe tot ¾ deel van het glas. Schenk de wodka erover. Meng alles goed met een roerstaafje.
Snijd met een scherp mes een mooie krul van de tweede limoen en drapeer deze op de rand van het glas.

1 persoon

gebied : Rusland
gerechtsoort : cocktail

bron : Menu 8 maart 1995

Russische witte kool (Rusland)

RUSSISCHE WITTE KOOL

½ witte kool
1 ui, gesneden
50 gram boter
2 hardgekookte eieren
2 eetlepels dille, fijngehakt
peper
zout


De halve kool nogmaals halveren, de stronk wegsnijden (te bewaren voor groentebouillon) en de kool in hele dunne reepjes snijden of schaven. Ui en koolreepjes 5 minuten fruiten in de boter. Peper, zout en 1,25 deciliter water toevoegen en in 20 minuten gaar smoren. Eieren fijnhakken en met de dille door de kool scheppen.

2 - 3 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Odinieuws 29 april 1998

Kissel (Rusland)

KISSEL (VRUCHTENMOES)

250 gram kersen
250 gram aalbessen
1½ eetlepel maïzena
1/8 liter slagroom
1 eetlepel suiker


Kersen wassen. 2 kersen met steeltjes achterhouden. Van rest van kersen steeltjes verwijderen en ontpitten. In pan doen. Aalbessen wassen. 4 takjes achterhouden. Boven pan met kersen rest van aalbessen met vork rissen. 1 deciliter water toevoegen. In 30 minuten zachtjes tot moes koken. In kopje maïzena met 3 eetlepels koud water tot glad papje roeren. Al roerende maïzenapapje aan moes toevoegen. Blijven roeren tot dik gebonden saus. Eventueel op smaak brengen met suiker. Over 2 schaaltjes verdelen. Laten afkoelen. In koelkast moes in nog 1 uur koud laten worden.
In kom slagroom met 1 eetlepel suiker stijfkloppen. Toef slagroom op moes scheppen. (Rest van slagroom wordt niet gebruikt.) Garneren met achtergehouden kers en takje aalbes.

2 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 45 / 60 / 5 minuten

gebied : Rusland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip augustus 1989

White Russian (Rusland)

WHITE RUSSIAN

4 centiliter wodka
2 centiliter Kahlúa
5 ijsblokjes
2 centiliter room (ongeklopt)


Schenk de wodka en de Kahlúa in een cocktailshaker en schud de inhoud goed. Doe 5 ijsblokjes in een whiskyglas en giet hier de wodka met Kahlúa overheen. Laat de room via de achterkant van een lepel in het glas lopen, zodat hij als een laagje op de cocktail komt te liggen.

1 persoon

gebied : Rusland
gerechtsoort : cocktail

bron : Taste! 2004 nr. 3

Russisch stapelgebakje (Rusland)

RUSSISCH STAPELGEBAKJE

125 gram boter
155 gram griessuiker
125 gram gezeefde bloem
50 gram fijngemalen amandelen
½ liter verse room
50 gram gekarameliseerde amandelen, tot praline gehakt
50 gram groene pistaches
15 gram water
1 eetlepel dikke vloeibare karamel
muntblaadjes
suikerglazuur


Het deeg voor het Russisch gebakje; meng de zachte boter met 125 gram suiker. Voeg de gezeefde bloem en de fijngemalen amandelen toe. Kneed dit tot een homogene pasta en zet het in de koelkast.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit over een beboterde of met bakpapier bedekte bakplaat. Bak op 180°C totdat het begint te kleuren. Haal de plaat uit de oven en keer ze in één beweging om op tafel. Maak het deeg los en versnijd het onmiddellijk met een stansmes tot 12 gelijke cirkelvormige stukken. Laat dit afkoelen.
Klop de room goed op en meng er de praline van amandelen onder.
Gril de pistaches licht. Laat gedurende enkele minuten de 15 gram water en de 30 gram suiker koken. Voeg de pistaches toe en meng ze er goed onder. Giet dit op een plaat en laat afkoelen.
Maak een torentje van drie stukken biscuit met de amandelroom ertussen. Schik het gebakje in het midden van het bord. Werk af met vloeibare karamel en met de pistaches. Decoreer met een muntblaadje en met de suikerglazuur.

4 personen

gebied : Rusland
gerechtsoort : gebak

bron : Ambiance mei 2002