vrijdag 2 februari 2024

Courgette gevuld met kruidig gehakt

COURGETTE GEVULD MET KRUIDIG GEHAKT

4 courgettes
400 gram rundergehakt
½ eetlepel chilipoeder
1 theelepel kaneel
versgemalen zwarte peper
100 gram couscous
100 gram rozijnen
½ zakje verse munt (à 15 gram), fijngesneden


Halveer de courgettes in de lengte en hol ze met een lepel uit tot op ¾ centimeter van de wand. Meng het gehakt met chilipoeder, kaneel, 2 theelepels zout, versgemalen peper naar smaak, couscous, rozijnen en munt. Kneed alles goed door elkaar.
Vul de helft van de halve courgettes met het gehakt en druk dit goed aan. Leg de andere courgettehelften er weer op, zodat het lijkt alsof je een hele courgette hebt. Steek elk stuk eventueel vast met een cocktailprikker en verpak het in aluminiumfolie.
Leg de courgettepakketjes op het rooster 10 centimeter boven de gloeiende houtskool in de barbecue en rooster ze in 15 – 20 minuten rondom gaar, keer ze regelmatig.

4 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande juli 2006

Bruine bonensoep (Holland, Nederland)

BRUINE BONENSOEP

250 gram half-om-half gehakt
1 ei
2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 tenen knoflook
snufje nootmuskaat
zout
1 prei
500 gram gekookte bruine bonen
40 gram boter
2 eetlepels bloem
¾ liter vleesbouillon
1 liter gezeefde tomaten


Doe het gehakt in een kom. Voeg het ei, het paneermeel, de peterselie, knoflook uit de knijper, nootmuskaat en zout naar smaak toe. Meng alles goed door elkaar. Maak met vochtig gemaakte handen kleine balletjes van het gehakt. Snijd de schoongemaakte prei in dunne ringen. Spoel de preiringen en bruine bonen af en laat uitlekken.
Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de preiringen gedurende 5 minuten. Schep de preiringen tijdens het bakken af en toe om. Roer de bloem door de preiringen en giet bij beetjes tegelijk en steeds roerend de bouillon in de pan. De bouillon is nu iets gebonden. Giet de gezeefde tomaten in de pan en breng aan de kook. Doe de balletjes gehakt in de pan en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar. Roer de bruine bonen door de soep. Dien de soep op zodra de bonen warm zijn.

4 personen

voedingswaarde : 493 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Holland, Nederland
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Boodschappen januari 2005

Biefstuk met gegrilde ui

BIEFSTUK MET GEGRILDE UI

600 gram Belgische frites
2 theelepels balsamicoazijn
3 eetlepels olijfolie
3 – 4 eetlepels magere yoghurt
1 zak ijsbergsla met frisée van 200 gram
3 tomaten, in plakjes
4 biefstukken, op kamertemperatuur
1 rode ui, in ringen
2 eetlepels peterselie, fijngesneden


Bereid de ovenfrites volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak een dressing van de azijn, 1 eetlepel olie en de yoghurt. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de sla om met de dressing en leg de plakjes tomaat erop.
Verwarm een grillpan. Bestrijk de biefstuk en de uien dun met 2 eetlepels olie en bestrooi ze met (versgemalen) peper. Gril de biefstuk in 2 – 3 minuten per kant van buiten bruin en van binnen rosé. Gril de uienringen naast de biefstuk tot ze bruin zijn. Bestrooi de uienringen met peterselie. Serveer de biefstuk met de ui, frites en salade.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande februari 2007

Baked Beans

BAKED BEANS (GEBAKKEN BONEN)

100 gram magere spekreepjes
250 gram gemengd gehakt
½ eetlepel paprikapoeder
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 rood pepertje, zonder zaadjes en gesnipperd
1 pot witte bonen in tomatensaus van 340 gram
1 pot bruine bonen van 700 gram
1 blikje tomatenpuree van 140 gram
25 gram extra pure chocolade, geraspt
1 voorgebakken wit stokbrood
5 bosuitjes, in ringetjes


Bak de spekreepjes in een ruime pan knapperig uit. Voeg het gehakt, het paprikapoeder, de knoflook en het pepertje toe en bak het gehakt al omscheppend bruin en rul. Voeg de witte en bruine bonen toe en bak ze al omscheppend 3 minuten op een hoog vuur. Voeg de tomatenpuree, de chocolade en 3 deciliter heet water toe en laat de bonen op een laag vuur 10 minuten pruttelen. Verwarm intussen het stokbrood volgens de gebruiksaanwijzing. Schep de bosui door de bonen en warm ze kort mee. Serveer de bonen met het stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : C1000 kookboek 2003 : Lekker eten zonder fratsen : Alle recepten uit 2002 / Marijke Sterk en Jeanine Schreuders