woensdag 15 februari 2017

Saran s Belim Lukom (Vojvodina, Servië)

SARAN S BELIM LUKOM (KARPER MET KNOFLOOK)

1 karper van 2 kilogram
2 of 3 teentjes knoflook
½ bosje peterselie
½ bosje selderij
witte peper
zout
2 eetlepels citroensap
100 gram olie
2 deciliter warm water


Snijd de schoongemaakte karper aan de rugzijde drie à vier keer dwars in. Hak de knoflook, de peterselie en de selderij fijn en vermeng ze met peper, zout, citroensap en olie. Doe een beetje van dit mengsel in de buikholte van de vis en smeer met de rest de buitenkant van de vis in. Doe de vis in een ovenschotel en laat hem gedurende 30 minuten in een matig hete, maar wel voorverwarmde oven stoven. Voeg na 10 minuten het warme water toe. Tijdens het stoven moet de vis herhaaldelijk besprenkeld worden met het vocht. Serveer de vis op een voorverwarmde schaal.

8 - 10 personen

gebied : Vojvodina, Servië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Tun (Joegoslavië)

TUN (GEBAKKEN TONIJN)

750 gram tonijn (diepvries)
4 eetlepels bloem
2 eieren
1 kopje paneermeel
2 - 3 eetlepels olijfolie


De bevroren vis onder koud stromend water afspoelen, droogmaken, met een zaagmes in moten snijden en met zout inwrijven.
De vis door de bloem halen. De eieren loskloppen, de vismoten daarin wentelen en dan door het paneermeel halen. Het paneermeel goed aandrukken met uw vingers.
De olie heet maken en daarin de vis aan alle kanten een bruin korstje laten krijgen en gaar bakken.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De populairste buitenlandse recepten : Italië, Griekenland, Spanje, Joegoslavië en Hongarije (Helmond-Keukengidsen) / Van Helmond

Entenbrust mit Rhabarber (Duitsland)

ENTENBRUST MIT RHABARBER (EENDENBORST MET RABARBER)

500 gram rabarber
1 flinke ui
1 teentje knoflook
2 theelepels groene peperkorrels
1 eetlepel boter
2 eetlepels witte basterdsuiker
2 eendenborstfilets (totaal 600 gram)
100 milliliter kippenbouillon
zout
peper
eventueel 1 eetlepel allesbinder


Maak de rabarber schoon en snijd in dunne plakjes. Pel de ui en knoflook en snijd fijn. Laat de peperkorrels goed uitlekken.
Smelt de boter met de suiker in een pan met stevige bodem; de suiker moet volledig oplossen. Doe dan de rabarber, ui en knoflook erbij en breng al roerend aan de kook. Giet er 100 milliliter kippenbouillon op en laat op laag vuur gaar worden (je moet de stukjes rabarber nog kunnen herkennen). Schep de peperkorrels erdoor.
Snijd het vel van de eendenborst kruislings in. Wrijf aan beide kanten in met wat zout en peper. Neem een droge pan en bak daarin snel en op hoog vuur de filets 1 - 2 minuten, te beginnen op de kant met het vel. Zet dan het vuur lager en bak ze nog 7 minuten aan elke kant. Neem uit de pan en laat even rusten.
Breng de rabarber op smaak. Bind eventueel nog met wat allesbinder. Snijd de eend in plakken en serveer met de rabarber.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koch : Duitse keuken anno nu / Liesbeth & Marijne Thomas