vrijdag 31 januari 2014

Gegratineerde wortel-venkelschotel

GEGRATINEERDE WORTEL-VENKELSCHOTEL

400 gram winterwortel
2 venkelknollen (500 gram)
1 sjalotje
zout
1 deciliter appelsap
1 theelepel boter
75 gram gesneden Maasdammer kaas


Winterwortelen schrappen en wassen. In plakjes snijden. Venkel wassen. Stronk en steeltjes verwijderen. Mooi venkelgroen achterhouden. Venkel in dikke plakken snijden. Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
In pan doen: wortel, venkel, sjalotje, zout en appelsap. In 15 minuten gaar koken. Intussen ovenschotel (inhoud 1 ½ liter) invetten en grill voorverwarmen op hoogste stand. Wortel met venkel afgieten. Overdoen in ovenschotel. Kaas erop leggen. Op rooster 1 centimeter onder grill in 1 minuut lichtbruin gratineren. Achtergehouden venkelgroen erover fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 125 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1988

Witte bonen met maïs en bleekselderij

WITTE BONEN MET MAÏS EN BLEEKSELDERIJ

1 struik bleekselderij (à 500 gram)
1 pot witte bonen (nettogewicht 360 gram)
½ blik ongezoete maïs (nettogewicht 340 gram)
1 tomaat
1 eetlepel boter
1 teentje knoflook
1½ theelepel basilicum
zout
peper
½ deciliter droge witte wijn
6 sprietjes bieslook

Van bleekselderij stronk en blad verwijderen. Wassen (en draden eraf trekken). In dunne repen van 4 centimeter snijden. In zeef witte bonen en maïs laten uitlekken. Tomaat wassen. In partjes snijden.
In pan boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: bleekselderij, basilicum, zout, peper en wijn. Met deksel op pan 5 minuten stoven. Bonen en maïs toevoegen. In 5 minuten door en door heet laten worden. Bieslook erboven fijnknippen. Overdoen in schaal. Garneren met tomaat.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1989

Pannenkoek met shiitake, champignons en taugé (Verre Oosten)

PANNENKOEK MET SHII-TAKE, CHAMPIGNONS EN TAUGÉ

100 gram shii-take
100 gram champignons
2 eetlepels boter
1 teentje knoflook
40 gram volkorenmeel
1 eetlepel sesamzaad
2 theelepels ketjap manis
zout
peper
1 ei
¾ deciliter magere melk
25 gram taugé
2 eetlepels gefruite uitjes


Met keukenpapier shiitakes en champignons schoonvegen. In plakjes snijden. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Shiitakes en champignons 5 minuten zachtjes bakken. In kom doen: volkorenmeel, sesamzaad, ketjap, zout en peper. Hierboven ei breken. Helft van melk erdoor roeren. Al roerende rest van melk toevoegen. Blijven roeren tot glad beslag. Met schuimspaan shiitakes en champignons op bord scheppen. In koekenpannen telkens ½ eetlepel boter verhitten. In elke pan helft van beslag scheppen. Over panbodem laten uitvloeien. Bakken tot bovenkant bijna droog is. Intussen in vergiet taugé wassen en laten uitlekken. Pannenkoeken keren. Shiitakes, champignons, taugé en uitjes erover verdelen. Nog 5 minuten bakken. Op borden laten glijden. Lekker met kerriesaus en groene savooiekool.

2 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht

bron : Tip januari 1989

Roergebakken spruitjes (Nederland)

ROERGEBAKKEN SPRUITJES

750 gram spruitjes
100 gram taugé
2 eetlepels olie
1 theelepel kerrie
1 eetlepel citroensap of azijn
1 à 2 eetlepels sojasaus


Kook de schoongemaakte spruitjes 5 minuten in water met zout, giet ze af en laat ze uitlekken. Snijd de iets afgekoelde spruitjes in tweeën (laat dat achterwege als ze heel klein zijn). Was de taugé, verwijder de losse groene dopjes en laat uitlekken.
Verhit de olie in een wok of een grote koekenpan. Roerbak de spruitjes een paar minuten. Bestrooi met de kerrie, bedruppel met het citroensap en de sojasaus, schep er de taugé door en laat nog kort bakken. Geef bij aardappelen of rijst en vlees naar keuze.

4 personen

voedingswaarde : 103 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Nederland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Boodschappen januari 2000

Snelle stamppot met Chinese kool en taugé

SNELLE STAMPPOT MET CHINESE KOOL EN TAUGÉ

100 g taugé
300 g belegen Goudse kaas
1 pakje aardappelpuree (Maggi, 130 g)
1 groentebouillontablet
1 theelepel kerriepoeder
500 g gesneden Chinese kool
3 eetlepels gefruite uitjes
1 blikje ananasblokjes (nettogewicht 226 g)
1 blikje mandarijntjes (nettogewicht 312 g)
zout
versgemalen peper


Taugé wassen en schoonmaken. Goudse kaas in kleine blokjes snijden. Aardappelpuree maken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bouillontablet erboven verkruimelen en erdoor roeren tot tablet geheel is opgelost. Toevoegen: kerriepoeder, taugé, kaas, Chinese kool en gefruite uitjes. Door elkaar scheppen en kort doorwarmen. In een steelpan de ananasblokjes en de mandarijntjes in eigen sap verwarmen. In een zeef laten uitlekken (sap wordt niet gebruikt). Helft van de vruchten voorzichtig door de stamppot scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Stamppot in schaal scheppen. Rest van vruchten erop scheppen. Direct opdienen.

6 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Allerhande januari 1989

Waterkers-venkel-sinaasappelsalade

WATERKERS-VENKEL-SINAASAPPELSALADE

Schenk de dressing vlak voor het serveren over de salade.

1 flinke bos waterkers
2 sinaasappels
1 venkelknol, in dunne plakken
2½ eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap


Verwijder de harde steeltjes van de waterkers. Schil de sinaasappels met een klein scherp mes. Snijd de partjes tussen de velletjes uit.
Doe de waterkers, sinaasappelpartjes en venkel in een kom. Klop olie en citroensap door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Schep door de salade en serveer.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 080 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Delicious. januari 2008

Wortel-bleekselderijsalade (Nederland)

WORTEL-BLEEKSELDERIJSALADE

2 winterwortels, geraspt
½ citroen, uitgeperst
½ theelepel zonnebloemolie
50 gram blanke hazelnoten
80 gram gemengde slablaadjes
4 stengels bleekselderij, in reepjes
1 eetlepel fijngeknipte bieslook of peterselie

DRESSING
125 milliliter yogonaise
2 eetlepels kruidenbouillon, afgekoeld
enkele druppels tabasco


Meng de ingrediënten voor de dressing. Meng de geraspte wortel met het citroensap.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en rooster de hazelnoten lichtbruin. Schep ze uit de pan. Verdeel de sla, wortelrasp en bleekselderij over de borden. Besprenkel met de dressing en bestrooi met hazelnoten en bieslook.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Nederland
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen januari 2008