woensdag 4 januari 2017

Knoflookkrabben (Vietnam)

KNOFLOOKKRABBEN

4 middelgrote verse krabben
4 uitgeperste teentjes knoflook
1 eetlepel zonnebloemolie
1 eetlepel sojasaus
zout
peper


Druk de schilden van de krabben enigszins plat. Laat de poten en de scharen aan de krabben zitten. Vermeng de uitgeperste knoflook in een kommetje met de olie, de sojasaus en wat zout en peper. Bestrijk de krabben rondom goed met het knoflookmengsel. Leg de bestreken krabben met de buikzijde naar onderen in een ovenvaste schaal. Bak de krabben 45 minuten in een op 225°C Voorverwarmde oven tot ze gaar en warm zijn. Leg de krabben op bordjes en serveer ze zo warm mogelijk. Geef hierbij eventueel een sausje van citroensap met zwarte peper.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Vietnamees koken / Wiebe Andringa

Witte bonen met gember en ananas (Vietnam)

WITTE BONEN MET GEMBER EN ANANAS

350 gram witte bonen (uit pot)
1 middelgrote ui
1 teen knoflook
3 sjalotten
2 - 3 eetlepels sojaolie
6 gemberbolletjes
200 gram ananas, stukjes (uit blik)
peper
zout
1 theelepel bonenkruid
snufje tijm
snufje majoraan
2 eetlepels gembersap
5 eetlepels geraspte licht belegen kaas
¼ liter room


Doe de bonen over in een vergiet en laat ze uitlekken. Schil ui en knoflook en hak beide zeer fijn. Maak de sjalotten schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Verhit de olie in een braad- of grote koekenpan en fruit hierin ui en knoflook op hoog vuur goudgeel. Snijd intussen de gember fijn en laat de ananas uitlekken. Voeg, als het uienmengsel goudgeel is, de gember toe en na 5 minuten zachtjes bakken de uitgelekte bonen. Kruid met peper, zout, bonenkruid, snufje tijm en majoraan. Voeg het gembersap toe en de geraspte kaas. Schep ten slotte de ananas erbij en roer het geheel voorzichtig om. Laat alles met het deksel schuin op de pan, op laag vuur nog 10 - 12 minuten zachtjes pruttelen tot de inhoud lekker warm is geworden. Roer vlak voor het serveren de room erdoor en bestrooi met sjalot.
Direct eten: dit gerecht koelt snel af.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Boksoi uit de wok (Vietnam)

BOKSOI UIT DE WOK

700 gram boksoi (paksoi)
1 grote ui
1 teen knoflook
2 vleestomaten
3 eetlepels mais-, soja- of zonnebloemolie
2 - 3 eieren
snufje vetsin
1 eetlepel sojasaus
versgemalen peper
1/8 liter groentebouillon


Zoek de groente uit, verwijder lelijke of slappe bladeren. Was de boksoi in een bak koud water, snijd een stukje van de onderkant van de stelen en snijd die dan in stukjes van 10 centimeter of langer. Schil ui en knoflook en hak beide zeer fijn. Dompel de tomaten in heet water, ontvel ze en hak ze fijn. Verhit de olie in een wok en fruit hierin de ui en knoflook goudgeel. Klop intussen de eieren los en maak deze op smaak af met vetsin, sojasaus en versgemalen peper. Voeg ze toe aan de pan en laat gaar worden. Voeg daarna de boksoi toe met de bouillon en tomaat en bak de groente in 3 - 4 minuten beetgaar op hoog vuur.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Chuoi Nuong (Vietnam)

CHUOI NUONG

3 eieren
1 kop suiker
¾ kop slagroom
1 ½ kop bloem
2 kilogram rijpe bananen
1 kop (200 gram) fijngehakte cashewnoten
1 kop geraspte kokos


Klop de eieren met de suiker op tot ze dik en schuimig zijn. Klop er de room door en schep de gezeefde bloem erdoor. Pel de bananen en hak ze in kleine stukjes (maak er geen puree van). Schep de stukjes banaan samen met de noten en de geraspte kokos door het deeg. Bestrijk 2 kleine taartvormen met wat gesmolten boter en stuif er wat bloem in. Schep in iedere vorm eenzelfde hoeveelheid deeg. Schuif de vormen in een reeds voorverwarmde oven (180°C) en bak de taarten in niet langer dan 1 uur mooi goudbruin. Dien het gebak (dat op een stijve pudding lijkt) warm of koud op. Snijd de taarten aan tafel in punten.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Com Chay (Vietnam)

COM CHAY (GEBAKKEN GROENTEN)

6 grote gedroogde Chinese champignons
½ kop water
1 eetlepel (Indonesische) sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 theelepels suiker
3 stengels bleekselderij
1 kleine struik Chinese kool of spitskool
enkele bladeren Chinese mosterdkool (niet noodzakelijk)
1 kleine krop sla
2 à 3 voorjaarsuitjes (met erg veel groen)
1 teentje knoflook, fijn geraspt
½ theelepel fijn geraspte verse gemberwortel
1 eetlepel (sesam-)olie
½ eetlepel Chinese sojasaus
¼ kop water
1 theelepel maïzena


Week de champignons gedurende 30 minuten in heet water. Verwijder de stelen en snijd de hoeden in smalle reepjes. Doe ze met ½ kop water in een pannetje en laat ze met sesamolie en suiker al roerende aan de kook komen. Laat alles, boven een zeer matig vuur, sudderen tot vrijwel al het vocht geabsorbeerd of verdampt is. Snijd de selderijstengel in smalle reepjes. Doe hetzelfde met de Chinese of spitskool, de mosterdkoolbladeren en de sla. Snijd de voorjaarsuitjes en het groen in uiterst kleine stukjes. Fruit in olie knoflook en gemberwortel heel even aan. Voeg de bleekselderij toe en laat alles al omscheppende 1 minuut zachtjes fruiten. Schep er dan de overige groenten door en laat alles nogmaals 1 minuut fruiten. Voeg daarna champignons, sojasaus en ¼ kop water toe. Schep alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Bind het vocht door er de met 1 eetlepel koud water aangemengde maïzena aan toe te voegen. Schep alles goed om en laat het nog heel even doorkoken. Dien de groenten daarna op.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Com Chien (Vietnam)

COM CHIEN (GEROOSTERDE RIJST)

2 koppen droogkokende ronde rijst
2 eetlepels arachideolie
1¾ kop kokend water


Verhit de olie en voeg de rijst toe. Bak de rijst er al omscheppende gedurende 15 minuten in tot ze bijna doorzichtig en goudgeel ziet. Voeg het water toe en laat de rijst nog 20 minuten heel zachtjes doorkoken. Geef er nuoc mam bij en andere gerechten.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Suon Nuong (Vietnam)

SUON NUONG (KRABBETJES GEMARINEERD IN KARAMELSAUS)

De krabbetjes krijgen door de zout-zoete karamelsaus met verse sereh een heerlijke, tikje zoete smaak. Het lekkerst zijn ze als ze op de barbecue worden geroosterd, maar het kan bij slecht weer ook in de oven.

2 stengels sereh
3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
1 rode Spaanse peper
karamelsaus
1½ kilogram krabbetjes


Snijd de sereh in stukjes. Pel en snipper de sjalotjes en de teentjes knoflook. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snijd de pepers in reepjes. Pureer de sereh, de sjalotjes, de knoflook en de Spaanse peper in de keukenmachine tot een gladde pasta. Meng de karamelsaus erdoor. Leg de krabbetjes in een grote schaal en schep de saus erover. Laat de krabbetjes, afgedekt, zeker 2 uur in de koelkast marineren.
Rooster de krabbetjes op de barbecue of in een braadslede in een voorverwarmde oven van 200°C in 50 minuten bruin en gaar. Bestrijk ze regelmatig met de marinade. Lekker met rijst.

4 personen

land : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Lekker koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Roergebakken spinazie met knoflook (Vietnam)

ROERGEBAKKEN SPINAZIE MET KNOFLOOK

1 kilogram spinazie, gewassen
4 eetlepels arachideolie
6 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels vissaus (Nuoc Mam)
1 eetlepel boter
versgemalen zwarte peper


De spinazie voorzichtig droogdraaien in een slacentrifuge of droogzwaaien in een schone theedoek. De olie in een grote wok of braadpan verhitten, de knoflook toevoegen en ½ minuut roerbakken tot deze laatste goudbruin is. De spinazie erbij doen en 2 - 3 minuten al omscheppend bakken. De vissaus en boter erdoor mengen en het geheel bestrooien met versgemalen zwarte peper.

4 personen

land : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Culinaire avonturen in het Verre Oosten / Keith Floyd

Rundvleessoep met spinazie (Vietnam)

RUNDVLEESSOEP MET SPINAZIE

250 gram ossenhaas of entrecote, fijngesneden
2 sjalotjes, in dunne schijfjes
2 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
3 eetlepels vissaus (Nuoc Mam)
½ theelepel suiker
vers gemalen zwarte peper
1¼ liter water
150 gram spinazieblaadjes, goed gewassen, zonder steeltjes
1 eetlepel citroensap
1 rode Spaanse peper, ontpit en in dunne reepjes


Eerst het rundvlees marineren met de sjalotjes, de knoflook, twee eetlepels vissaus, de suiker en de zwarte peper. Afgedekt 1 uur laten staan.
Het water aan de kook brengen en de rest van de vissaus toevoegen. De spinazie erbij doen en onafgedekt en onder af en toe omscheppen weer aan de kook brengen. Rundvlees met marinade en al toevoegen, goed roeren en het gas uitdraaien. Het citroensap erdoor roeren, naar smaak wat versgemalen peper toevoegen en de Spaanse peper erover strooien. Direct serveren.

4 personen

land : Vietnam
gerechtsoort : soep

bron : Culinaire avonturen in het Verre Oosten / Keith Floyd

Watermeloen met vruchten (Vietnam)

WATERMELOEN MET VRUCHTEN

1 watermeloen
18 lychees of lychees uit een blikje
1 ananas
1 of meer sinaasappelen en/of andere vruchten


Snijd van de watermeloen een royale kap af. Schep het vruchtvlees uit de meloen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees daarna in kleine stukjes. Vermeng ze met andere, eveneens in kleine stukjes gesneden tropische en/of subtropische vruchten. Dien de vruchtensalade, bij voorkeur ijskoud, op in de uitgeholde watermeloen.

4 - 6 personen

land : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Een reis om de wereld in 80 recepten