woensdag 4 januari 2017

Com Chay (Vietnam)

COM CHAY (GEBAKKEN GROENTEN)

6 grote gedroogde Chinese champignons
½ kop water
1 eetlepel (Indonesische) sojasaus
1 eetlepel sesamolie
2 theelepels suiker
3 stengels bleekselderij
1 kleine struik Chinese kool of spitskool
enkele bladeren Chinese mosterdkool (niet noodzakelijk)
1 kleine krop sla
2 à 3 voorjaarsuitjes (met erg veel groen)
1 teentje knoflook, fijn geraspt
½ theelepel fijn geraspte verse gemberwortel
1 eetlepel (sesam-)olie
½ eetlepel Chinese sojasaus
¼ kop water
1 theelepel maïzena


Week de champignons gedurende 30 minuten in heet water. Verwijder de stelen en snijd de hoeden in smalle reepjes. Doe ze met ½ kop water in een pannetje en laat ze met sesamolie en suiker al roerende aan de kook komen. Laat alles, boven een zeer matig vuur, sudderen tot vrijwel al het vocht geabsorbeerd of verdampt is. Snijd de selderijstengel in smalle reepjes. Doe hetzelfde met de Chinese of spitskool, de mosterdkoolbladeren en de sla. Snijd de voorjaarsuitjes en het groen in uiterst kleine stukjes. Fruit in olie knoflook en gemberwortel heel even aan. Voeg de bleekselderij toe en laat alles al omscheppende 1 minuut zachtjes fruiten. Schep er dan de overige groenten door en laat alles nogmaals 1 minuut fruiten. Voeg daarna champignons, sojasaus en ¼ kop water toe. Schep alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Bind het vocht door er de met 1 eetlepel koud water aangemengde maïzena aan toe te voegen. Schep alles goed om en laat het nog heel even doorkoken. Dien de groenten daarna op.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Geen opmerkingen: