maandag 29 december 2014

Garnalensaus

GARNALENSAUS

½ pond ongepelde steurgarnalen
1½ kop water
1 theelepel zout
¼ theelepel peper
1 laurierblad
1 blaadje foelie
1 ui, gevierendeeld
2 eetlepels boter
2 eetlepel bloem
1/3 kop droge sherry
2 eetlepels slagroom


Pel de garnalen en bewaar de schillen. Breng het water met het zout, e peper, laurier, foelie en uikwarten aan de kook in een sauspan. Voeg de garnalenschillen toe. Kook het zachtjes 25 minuten op laag vuur. Zeef deze bouillon in een kom of kan.
Snij de garnalen klein en hou ze bij de hand. Veeg de sauspan schoon en smelt hierin de boter. Roer de bloem erbij glad en fruit deze roux een paar minuten op laag vuur. Voeg dan, al roerend, de bouillon geleidelijk toe tot het kookpunt bereikt is en kook het zachtjes 5 minuten op laag vuur. Roer de sherry, room en gesneden garnalen erdoor en kook nog eens 5 minuten zachtjes door.
Proef en kruid zonodig bij.
Geef de saus bij gepocheerde, gebakken of geroosterde vis.

4 personen

gerechtsoort : saus

bron : Hugh Jans, in Vrij Nederland

Garnalen met rijst (China)

GARNALEN MET RIJST

300 gram gekookte witte rijst
180 gram gepelde garnalen
4 eetlepels olie
60 gram doperwten
1 geklopt ei
1 flinke snuf zout
120 gram gesneden ui


Verwarm 2 eetlepels olie in een pan. Voeg de rijst en het zout toe en roer 2 minuten. Giet het geklopte ei erdoor. Roer tot het ei gestold is en haal de pan van het vuur. Verwarm de rest van de olie in een andere pan. Bak de uien 1 minuut en strooi er wat zout over. Voeg de garnalen en doperwten toe en laat ze een paar minuten meebakken. Voeg de rijst toe. Roer alles goed door elkaar en de rijst is klaar.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : een kinderkookboek uit de openbare bibliotheek

Sandwich van Hollandse garnalen, lamsoren en tomaat

SANDWICH VAN HOLLANDSE GARNALEN, LAMSOREN EN TOMAAT

4 tomaten
100 gram lamsoren
1 rijpe avocado
1 appel (Elstar)
15 dragonblaadjes
2 sjalotjes, gesnipperd
200 gram Hollandse garnalen
10 eetlepels mayonaise
citroensap
8 sneetjes volkorenbrood
peper
(zee)zout


De tomaten ontvellen, doorsnijden en de pitjes en het vocht verwijderen. De tomatenhelften op een snijplank uitspreiden, hier een tweede snijplank opleggen en het geheel met bijvoorbeeld conservenblikken verzwaren, zodat de tomaten geplet worden. De tomaten zo twee uur wegzetten.
De lamsoren in water met zout snel blancheren en op ijs laten koelen. De lamsoren uit laten lekken. De avocado en appel in blokjes van 3 - 4 millimeter snijden en met de dragonblaadjes en sjalot mengen. De helft van de garnalen door het avocadomengsel scheppen. Deze massa op smaak brengen met peper en zeezout.
De rest van de garnalen pureren in de keukenmachine en door de mayonaise mengen. Een deel van de mayonaise door het avocadomengsel roeren en dit met citroensap verder op smaak brengen.
Een sneetje brood op een bord leggen en dit dun met garnalenmayonaise bestrijken. De sneetjes vervolgens achtereenvolgens met lamsoren, avocadomengsel en een geplette tomaat beleggen. Hierop een sneetje brood leggen, dit bestrijken met de mayonaise en vervolgens weer beleggen met lamsoren, avocadomengsel en tomaat. De sandwich bijsnijden. Op de zelfde wijze nog drie sandwiches maken.

4 personen

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : folder

Broccoli met santen en garnalen

BROCCOLI MET SANTEN EN GARNALEN

500 gram broccoli
1 grote ui
4 eetlepels olie
1 theelepel sambal
zout
peper
100 gram Noorse garnalen
1 zakje Santen (Conimex)


Broccoli schoonmaken: goed afspoelen, eventueel ondereinden van dikke stengels schillen, roosjes van de stengels snijden en de stengels in stukken verdelen. Verhit de olie in de wok en fruit hierin al omscheppend de gesnipperde ui. Fruit de sambal even mee en voeg de stengelstukjes hierbij. Al omscheppend 3 minuten meebakken. Dan pas de roosjes erbij, samen met de Santen (die u bereidt volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje). Laat 5 minuten sudderen en verwarm tenslotte de garnalen even mee.
Serveer met rijst.

4 personen

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : folder