maandag 7 september 2020

Courgette met champignons

COURGETTE MET CHAMPIGNONS

½ ui
½ citroen
1 bakje champignons (250 gram)
1 courgette (300 gram)
1 eetlepel boter of margarine
1 teentje knoflook
1 theelepel tijm
½ theelepel paprikapoeder
1 theelepel bouillonpoeder
versgemalen peper


Ui pellen en snipperen. Van citroen 1 plakje afsnijden. Rest uitpersen. Champignons wassen en grote halveren. Besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In stukjes snijden.
In pan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: champignons, courgette, tijm, paprikapoeder en bouillonpoeder. 3 Minuten zachtjes bakken. Met deksel op pan courgette met champignons in 5 minuten gaarstoven. Op smaak brengen met bouillonpoeder en peper. Overdoen in schaal. Garneren met plakje citroen.

2 personen

voedingswaarde : 85 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip september 1984

Gekruide appelmoes

GEKRUIDE APPELMOES

1 kilogram moesappelen
4 eetlepels witte wijn of appelsap
1 kaneelstokje
2 theelepels gemberpoeder of schijfje verse gemberwortel
4 - 5 kruidnagels
schil van 1 sinaasappel
schil van 1 citroen
80 gram suiker


Schil de appelen, snijd ze in vieren en zet ze op met alle ingrediënten, behalve de suiker. Laat de appelen zonder roeren zachtjes koken tot ze zacht zijn (10 minuten). Roer de appelen fijn en maak de moes op smaak af met de suiker. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje, (de gemberwortel,) de kruidnagels en de schil van de sinaasappel en de citroen.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Boodschappen september / oktober 1991

Basisrecept appelmoes

BASISRECEPT APPELMOES

1½ kilogram moesappelen
1 deciliter water
130 gram suiker
iets citroensap
1 - 2 theelepels kaneel


Schil de appelen, snijd ze in vieren en zet ze op met het kokende water. Laat ze zonder roeren zachtjes koken tot ze zacht zijn (10 minuten). Roer de appelen dan fijn en breng de moes op smaak met de suiker, citroensap en/of kaneel.

Variaties:
• Neem sinaasappelsap in plaats van water.
• Voeg 40 gram rozijnen toe, verminder de suiker dan met 25 gram.
• Wrijf de appelmoes door een zeef en breng de moes daarna op smaak.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Boodschappen september / oktober 1991