vrijdag 24 juni 2016

Sedanini in Salsa di Granchio (Italië)

SEDANINI IN SALSA DI GRANCHIO (SEDANINI IN KRABSAUS)

400 gram sedanini (kleine gebogen en gestreepte maccheroni)
1 grote krab
1 scheutje droge witte wijn
1 laurierblad
1 stengel bleekselderij
1 wortel
2 deciliter room
50 gram boter
1 mespunt paprikapoeder


Was de krab en kook hem 20 minuten in een bouillon die gemaakt is met een mengsel van water en droge witte wijn, gearomatiseerd met laurier, bleekselderij en wortel. Laat de krab uitlekken en haal het vlees uit de schaal. Snijd de helft van het krabvlees aan kleine stukjes, pureer de andere helft in een mixer met een scheutje room. Smelt in een pan 40 gram boter en voeg daar de gepureerde krab, de rest van de room en de mespunt paprikapoeder aan toe. Laat dit enkele minuten op een zacht vuur staan zodat de verschillende smaken zich goed met elkaar vermengen. Bak de overgebleven stukjes krab in de rest van de boter. Intussen de sedanini in ruim zout water beetgaar koken en afgieten. Maak de pasta aan met de hete krabsaus en strooi de gebakken krabstukjes over het gerecht.

4 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Pasta! / Luigi Veronelli

Trota al Cartoccio (Italië)

TROTA AL CARTOCCIO (FOREL IN FOLIE)

4 schoongemaakte forellen van 300 gram per stuk
1 theelepel zout
½ theelepel witte peper
sap van 2 citroenen
1 bosje peterselie
50 gram boter of margarine
1 ui
250 gram verse champignons
4 tomaten
1 bosje tijm
1 kopje droge witte vermouth


Forellen onder stromend water wassen, droogdeppen, zouten, met peper kruiden, met citroensap besprenkelen, met takjes peterselie vullen. Boter in een pan verhitten, de fijngehakte uien toevoegen en glazig fruiten. Schoongemaakte, gewassen en in plakjes gesneden champignons erbij doen en kort mee fruiten. Tomaten ontvellen, ontpitten en in stukjes snijden, met gehakte tijm door de champignons roeren. Kruiden met zout en peper. Vier op maat geknipte stukken aluminiumfolie op een werkvlak leggen. Forellen erop leggen en het champignonmengsel erover verdelen. De forellen met vermouth besprenkelen. Folie dichtvouwen. In een op 200°C voorverwarmde oven in 18 tot 20 minuten gaar laten worden. Serveren met aardappelen en jonge doperwten met ham.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Italiaanse keuken / Velio Pifferi

Bucatini con i Naselli (Italië)

BUCATINI CON I NASELLI (BUCATINI MET WIJTING)

400 gram bucatini
1 wijting van 400 gram
4 lepels olijfolie
1 uitje
zout
peperkorrels
300 gram gepelde tomaten uit blik
1 scheutje droge witte wijn
1 lepel peterselie, fijngehakt met 1 teen knoflook


De vis schoonmaken, in de lengte opensnijden en met de scherpe punt van een mesje fileren. Was de gefileerde stukken en laat ze goed uitlekken. Verwarm de olie in een pan en fruit hierin het fijngesneden uitje. De vis aan stukken snijden, bestrooien met zout en peper, en in de olie goudbruin bakken. Besproeien met enkele lepels wijn, deze laten verdampen en vervolgens de gezeefde tomaten toevoegen. De saus heel zachtjes laten sudderen totdat ze goed gebonden is. Wanneer de saus bijna voltooid is de peterselie erover strooien. Kook de bucatini in ruim zout water beetgaar. Afgieten en aanmaken met de saus.

4 personen

bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Pasta! / Luigi Veronelli