dinsdag 19 mei 2020

Asperges met krabsaus

ASPERGES MET KRABSAUS

2 kilogram asperges
1 eetlepel zout
klontje boter

KRABSAUS
2 deciliter aspergekookvocht
2 deciliter droge witte wijn
5 eierdooiers
2 blikjes krab
4 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel fijngeknipte dille
peper

GARNERING
4 kleine tomaatjes of 12 kerstomaatjes
dille


Leg de asperges voor het schillen 15 - 30 minuten in koud water. Neem ze uit het water, leg ze op een keukenplank en schil ze met een dunschiller (zo’n 2 à 3 centimeter onder de kop naar de onderkant). Snijd van de onderkant ongeveer ½ - 1 centimeter af. (De uiteinden zijn meestal wat uitgedroogd; het mes mag bij het afsnijden praktisch geen weerstand meer ondervinden.) Bewaar de schillen en de afsnijdsels. Leg de schillen en de afsnijdsels in een pan, leg er een theedoek bovenop en leg daarop de geschilde asperges. Giet er zoveel water op dat de asperges goed onderstaan. Voeg het zout en het klontje boter toe. Breng het water aan de kook en laat de asperges 8 - 10 minuten koken (afhankelijk van de dikte en de versheid van de asperges). Neem de pan van de warmtebron en laat de asperges met het deksel op de pan 15 - 20 minuten in het hete kookvocht verder gaar worden. Neem de asperges met een schuimspaan uit het kookvocht en leg ze op een voorverwarmde schaal. Houd ze warm.
Neem voor de krabsaus 2 deciliter van het kookvocht en doe dit samen met de witte wijn in een pannetje. Meng dit goed en voeg, al roerende met een garde, één voor één de eierdooiers toe. Zet het pannetje au-bain-marie (dat wil zeggen in een pan met kokend water) op de warmtebron. Verwarm de saus al roerende tot deze dik en schuimig is.
Laat ondertussen de krab uitlekken en dep deze droog met keukenpapier. Neem het pannetje uit de pan met kokend water en voeg de stukjes krab, crème fraîche en fijngeknipte dille toe. Breng de saus op smaak met (versgemalen) peper. Serveer de asperges met de krabsaus.
Was de tomaatjes en snijd deze in parten, verwijder het zaad en vocht. Garneer met de partjes tomaat en takjes dille.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Boodschappen mei 1992

Bloemkoolschotel met kip en mihoen

BLOEMKOOLSCHOTEL MET KIP EN MIHOEN

1 prei
1 teentje knoflook
3 centimeter verse gemberwortel of 1 theelepel djahé (gemberpoeder)
3 eetlepels zonnebloem- of maïsolie
1 eetlepel kerriepoeder
400 gram kipfilet
1 grote bloemkool
1 rode paprika
1 klein blikje ananas (4 schijven)
200 gram taugé
2 - 3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel gembersiroop
(2 - 3 eetlepels sherry, medium dry)
zout
peper
1 - 2 theelepels sambal brandal of sambal badjak


Maak de prei schoon, was deze en snijd hem in ringen. De knoflook pellen en uitpersen. De gemberwortel wassen en heel klein snijden. Verhit de olie (liefst in een wok of wadjang, anders in een grote braadpan) en bak de prei, knoflook en gemberwortel met de kerriepoeder goudgeel. Snijd de kipfilet in blokjes van 2 x 2 centimeter en bak ze mee in de pan. Maak ondertussen de bloemkool schoon en verdeel de kool in roosjes.
Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in reepjes. Laat de ananas uitlekken en snijd deze in stukjes. Was de taugé boven een zeef onder koud stromend water. Voeg de bloemkoolroosjes en e reepjes paprika toe zodra de kipfilet gaar is (dit gaat heel snel; pas op dat de kip niet te droog wordt). Bak de bloemkool onder voortdurend omscheppen gedurende 5 - 6 minuten. Voeg de ananas, taugé, ketjap manis, gembersiroop (en eventueel de sherry) op het laatst toe en neem de pan van de warmtebron, zodat de groenten knapperig blijven.
Breng de schotel op smaak met zout en peper en als u van pittig houdt, 1 - 2 theelepels sambal. Serveer met mihoen.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Boodschappen mei 1992