maandag 2 maart 2020

Opwarmen van rijst (Pakistan)

OPWARMEN VAN RIJST

koude rijst
zout
kokend water


Als u koude rijst overheeft kunt u dit opwarmen door het met wat zout bij een pannetje kokend water te voegen. Dan roeren tot het geheel weer kookt, het water afgieten en weer met deksel droog laten koken.

gebied : Pakistan
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders

Gele rijst (Pakistan)

GELE RIJST

1 kop rijst per persoon
½ theelepel geelwortel


Was rijst onder koud water tot het waswater helder is. Neem een pan met dikke bodem (dat geeft niet zo snel een korst) en giet zoveel water in de pan dat de rijst 2 - 3 centimeter onder staat (ongeveer 1 vingerkootje; de verhouding water : rijst is 1 : 2). Breng al roerende met houten lepel snel aan de kook en nog een keer omroeren als het kookt.
Als de rijst kookt, voeg dan ½ theelepel geelwortel toe op 1 kop rijst.
Sluit af met goed sluitend deksel en laat zachtjes (vooral zachtjes) koken gedurende 20 minuten, dan moet al het water geabsorbeerd zijn en de rijst gaar. Neem de pan van het vuur af en zet hem op een vochtige doek, ook om korstvorming tegen te gaan.
Garneer met amandelen en/of gebakken uitjes en/of plakjes gekookt ei en/of tomaat.

1 persoon

gebied : Pakistan
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders

Rijst (Pakistan)

RIJST

1 kop rijst per persoon

Was rijst onder koud water tot het waswater helder is. Neem een pan met dikke bodem (dat geeft niet zo snel een korst) en giet zoveel water in de pan dat de rijst 2 - 3 centimeter onder staat (ongeveer 1 vingerkootje; de verhouding water : rijst is 1 : 2). Breng al roerende met houten lepel snel aan de kook en nog een keer omroeren als het kookt.
Sluit af met goed sluitend deksel en laat zachtjes (vooral zachtjes) koken gedurende 20 minuten, dan moet al het water geabsorbeerd zijn en de rijst gaar. Neem de pan van het vuur af en zet hem op een vochtige doek, ook om korstvorming tegen te gaan.
U kunt zout naar smaak in de rijst doen, maar dat is meestal niet nodig omdat de kerriegerechten waarbij de rijst geserveerd wordt vaak nogal hartig zijn.

1 persoon

gebied : Pakistan
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders

Sojasaus zonder ui (China)

SOJASAUS zonder ui

½ deciliter lichte Chinese sojasaus
3 eetlepels wijnazijn
2 eetlepels sesamolie
1 theelepel fijngehakte gember
1 teen knoflook


Vermeng in een kom de sojasaus met de wijnazijn en de sesamolie.
Roer de gember erdoor, pel het teentje knoflook en pers dit boven de kom uit. Roer even en zet de kom, afgedekt, ten minste 1 uur in de koelkast.
Deze saus is heerlijk bij koude gerechten en bij tahoe- en glutenschotels.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : saus

bron : De vegetarische keuken van China / Kwee Siok Lan

Wontonvellen (China)

WONTONVELLEN

250 gram bloem
2 deciliter water (voor gebakken en gestoomde wontons) of 1½ deciliter water (voor gekookte wontons)


Doe de bloem in een ruime kom en roer het kokende water erdoor tot een deeg. Kneed het deeg in de kom tot het soepel wordt.
Dek het deeg met een vochtige doek af en laat het minstens 30 minuten rusten.
Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak en kneed het 3 minuten door.
Vorm een rol van 2½ centimeter doorsnee en snijd hem in stukjes van 2½ centimeter.
Druk de stukjes tussen de handen plat en rol ze met een deegrol uit tot dunne rondjes van 7½ centimeter doorsnee en 2½ millimeter dik.
Deze rondjes zijn nu klaar voor gebruik: voor wontons of pangsiets of andere deeghapjes voor stoom- en frituurpan.

Tip: verpak overblijvende vellen luchtdicht en vries ze in.

Voor 45 stuks

gebied : China
gerechtsoort : basisgerecht

bron : De vegetarische keuken van China / Kwee Siok Lan

Gebakken glutenballen (China)

GEBAKKEN GLUTENBALLEN

1 x het recept tarwegluten
1 liter plantaardige olie


Snijd de gluten in stukjes ter grootte van soepballetjes en droog ze grondig met keukenpapier af. Verhit intussen de olie op matig vuur in een diepe wok of frituurpan.
Voeg de balletjes met 5 tegelijk toe aan de hete olie; ze zullen gaan uitzetten tot ze 2 - 3 keer zo groot zijn.
Frituur ze mooi goudbruin en laat ze goed uitlekken.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De vegetarische keuken van China / Kwee Siok Lan

Gekookte gluten (China)

GEKOOKTE GLUTEN

1 x het recept Tarwegluten (400 gram)

Leg de gluten verdeeld in 10 - 20 balletjes of stukken in een pan en voeg zoveel water toe, dat alles onderstaat.
Breng het geheel langzaam aan de kook en laat de gluten 5 minuten op laag vuur zachtjes koken, tot de gluten komen bovendrijven. Neem de pan van het vuur, schep de gluten eruit en laat ze in een frituur uitlekken.
Roerbak of frituur de gluten als ze geheel droog zijn.

Tip: de uitgelekte gluten kunt u ook vlak voor het serveren even opstomen, als u ze niet direct gebruikt. Gebruik hiertoe een rijststomer, of leg de gluten in een metalen vergiet en plaats deze op een precies passende pan met kokend water. Dek de gluten af en stoom ze 5 minuten.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De vegetarische keuken van China / Kwee Siok Lan

Tarwegluten (China)

TARWEGLUTEN

Gluten worden in de boeddhistische keuken veel gebruikt als vervanging van vlees in allerlei gerecht. Het is de vezelige substantie die overblijft als men het zetmeel uit gewoon tarwedeeg wast. Gluten hebben een zeer hoge voedingswaarde.
In China, evenals in Hongkong en Taiwan verkoopt men kant-en-klaar verpakte, gekookte gluten, maar daarbuiten zijn ze (nog) moeilijk verkrijgbaar.
Gluten zijn in het Westen soms in allerlei vormen - gebakken, gedroogd, gestoomd, gekookt of in blik - in de speciaalzaken in de grote steden verkrijgbaar. Maar in feite kunt u ze ook zelf gemakkelijk maken.

1 eetlepel zout
5½ - 6 deciliter water
1 kilogram tarwebloem


Los het zout in het water op. Vermeng het water met de bloem tot een soepel maar stevig samenhangend deeg; kneed dit 5 minuten tot het werkelijk elastisch wordt. Hoe steviger u kneedt, des te meer gluten het u oplevert. Bedek het deeg met een vochtige doek of keukenfolie en laat het minstens 2 - 3 uur rusten.
Vul een schone bak of spoelbak met koud water. Dompel het deeg onder en kneed tot het water melkwit wordt.
Ververs het water en kneed weer. Zo wast u de bloem eruit. Herhaal net zo lang tot het water na 10 minuten helder blijft. De nu overblijvende sponzige massa is tarwegluten.
Was deze eventueel nog 2 minuten en druk er dan zoveel mogelijk water uit. Het deeg is nu klaar voor gebruik.
Gluten kunt u gaarkoken, roerbakken of frituren.
Zowel gebakken als gekookte tarwegluten zijn onbeperkt houdbaar in de diepvries.

Voor 400 gram gluten.

gebied : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De vegetarische keuken van China / Kwee Siok Lan