maandag 18 september 2023

Mosterda di Cotogna (Italië)

MOSTARDA DI COTOGNA (KWEEMOSTERD)

Dit is wat in bredere zin in het Engels een relish of chutney heet. Het wordt meestal gemaakt van een mengsel van verschillende soorten fruit in een ingedikte zoetzure siroop met veel kruiden en specerijen. Voor de mostarda’s van Italië, waarvan in het bijzonder die uit Cremona en Venetië geprezen worden, zijn verschillende bereidingswijzen mogelijk, met suiker of met honing, met mosterdolie, mosterdpoeder of mosterdzaad, met wijn of met water. Iedereen kan dus zijn eigen versie samenstellen.

750 gram kweeperen
250 gram gedroogde vijgen
3 kopjes honing
1 citroen
½ kopje hele mosterdzaadjes
1 kopje droge witte wijn


Snijd het fruit in stukjes en zet het net onder water in een pan met dikke bodem. Voeg er 1 eetlepel honing en het sap en de geraspte schil van 1 citroen aan toe.
Kook het fruit een halfuur lang op middelhoog vuur in (zonder deksel). Af en toe roeren. Laat het dan afkoelen.
Verwarm in een andere pan de wijn, met de rest van de honing. Kook de siroop in tot een derde en roer het mosterdzaad erdoorheen. Laten afkoelen.
Meng het fruitmengsel met de honingsiroop. In weckflessen doen en laten opstijven in de koelkast.

8 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : saus

bron : Het rijk van kwee en vijg / Ria Loohuizen

Cubaita (Sicilië, Italië)

CUBAITA (HONINGNOGA MET SESAMZAAD EN AMANDELEN)

100 gram geroosterde amandelen
450 gram sesamzaad
200 gram suiker
275 gram honing
½ citroen


Stamp de amandelen fijn in een vijzel. Was het sesamzaad grondig en laat het uitlekken. Verwarm de suiker en de honing in een pannetje totdat de suiker is opgelost. Voeg het sesamzaad toe en laat het geheel 10 minuten koken. Roer voortdurend met een houten spatel. Voeg dan de amandelen toe. Blijf roeren en laat het mengsel koken totdat het dik is. Vet een werkblad in met olie en schep het mengsel hierop. Snijd de citroen doormidden. Strijk het mengsel met een halve citroen glad tot een dikte van ruim 1 centimeter. Snijd de Cubaita, zodra hij iets is afgekoeld, in vierkantjes of ruitjes. Dien de Cubaita op als hij helemaal is afgekoeld.

Voor 1 kilogram

bereidingstijd : 30 - 60 minuten

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : snoep

bron : Sicilicious : Een culinaire ontdekkingsreis door Sicilië / Loes Janssen Miraglia

Finocchio in Insalata (Toscane, Italië)

FINOCCHIO IN INSALATA (VENKELSALADE)

1 venkelknol
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 theelepel honing
zout
peper


Venkel schoonmaken en wassen. Venkelgroen apart houden. Venkel in plakken en vervolgens in repen snijden. Olie, citroensap en honing tot sausje kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Saus over venkel sprenkelen en garneren met achtergehouden venkelgroen.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gebied : Toscane, Italië
gerechtsoort : antipasto

bron : Italië : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Piemonte, Toscane en Sicilië / Janny van der Heijden

Cavolini e Castagne al Timo (Italië)

CAVOLINI E CASTAGNE AL TIMO (SPRUITJES EN KASTANJES MET TIJM)

Dit smakelijke gerecht, geserveerd met bruine rijst en bietensalade met jonge spinazie, is een al even gezonde als verrukkelijke maaltijd.

18 – 20 kastanjes, gepeld
4 eetlepels olijfolie
300 gram spruitjes
210 gram zilveruitjes
210 gram jonge worteltjes
1 theelepel honing
8 theelepels balsamico
2 takjes verse tijm
zout
peper


Snijd de schil van de kastanjes in. Zet ze met zoveel water op dat ze onder staan en laat ze 15 minuten koken. Laat ze uitlekken en pel ze.
Verhit de olie in een koekenpan en voeg de spruitjes, uitjes en worteltjes toe. Sauteer 5 minuten.
Meng de honing en de balsamico en doe dit mengsel bij de groenten. Laat nog een paar minuten koken. Roer regelmatig. Roer er de kastanjes en de tijm door, doe het deksel op de pan en laat nog 15 minuten koken. Voeg, indien nodig, zo nu en dan een paar eetlepels water toe om het gerecht vochtig te houden. Doe er peper en zout naar smaak bij. Schep het gerecht in een verwarmde schaal en dien op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

Frisse fruitijsjes (Italië)

FRISSE FRUITIJSJES

2 mango’s, geschild
sap van 1 limoen of ½ citroen
4 eetlepels yoghurt
1 eetlepel honing
12 frambozen


Pureer het vruchtvlees van de mango’s met het limoensap, de yoghurt en honing tot een gladde moes. Pureer de frambozen. Verdeel een laagje mangoyoghurt over 4 ijsjesvormpjes en giet de frambozenpuree erop. Vul aan met de rest van de mangoyoghurt, steek er ijsstokjes in en laat de ijsjes in de diepvries in minimaal 4 uur bevriezen.
Houd de ijsjesvormpjes kort onder een straal lauwwarm water om de ijsjes makkelijker eruit te krijgen. Serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 125 kcal p.p.
bereidings- / vriestijd : 10 minuten / 4 uur

gebied : Italië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Boodschappen maart 2021