zaterdag 13 april 2019

Harrah Esbao (Syrië)

HARRAH ESBAO (LINZEN MET PASTA)

400 gram pasta (bijvoorbeeld farfalle)
zout
150 gram rode linzen
100 milliliter citroensap
3 eetlepels granaatappelsiroop
200 gram ui
75 milliliter olijfolie
40 gram verse koriander
2 - 3 teentjes knoflook

DAARNAAST
1 platbrood
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels granaatappelpitten


Kook de pasta in een royale hoeveelheid water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Kook ook de linzen in voldoende water tot ze gaar zijn en giet ze af. Ze hoeven dus niet zo lang te wellen dat er niets meer overblijft van het kookwater. Giet de pasta af in een zeef en voeg toe aan de pan met linzen. Meng citroensap en granaatappelsiroop erdoor en voeg naar smaak zout toe.
Pel de uien en snijd ze in plakken. Verhit de helft van de olijfolie in een pan en bak hierin de helft van de plakken ui aan beide kanten goudbruin. Schep met de olijfolie door het linzen-pastamengsel. Was de koriander en schud hem droog, pluk de blaadjes eraf en snijd ze fijn. Pel de teentjes knoflook en snijd heel fijn. Verhit wat olijfolie in een andere pan en bak hierin de helft van de koriander en de helft van de knoflook, voeg toe aan het linzen-pastamengsel en laat alles 5 minuten zachtjes doorkoken. Verdeel het gerecht over een platte schaal.
Bak de rest van de ui knapperig. Bak ook de rest van de koriander en de knoflook nog even - de koriander mag zijn frisse groen niet verliezen. Snijd het brood in hapklare stukken en bak ze in zonnebloemolie goudbruin.
Verdeel het linzen-pastagerecht over de borden en garneer met gebakken ui, koriander en granaatappelpitten. Leg de stukjes brood ernaast.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Syrië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Malakeh : De authentieke Syrische keuken / Malakeh Jazmati