OOSTERSE WORTELSALADE
2 stengels bleekselderij
1 rode paprika
100 g taugé
300 g winterwortel
1 sinaasappel
1 sjalotje
3 eetlepels olie
1 eetlepel milde kerriepoeder
2 eetlepels biogarde roer of yoghurt
zout
½ bakje daikonkers of tuinkers
In ketel ruim water aan de kook brengen. Bleekselderij schoonmaken en met dunschiller harde nerven verwijderen. Stengels in stukken van ca. 5 cm snijden. Stukken in luciferdunne reepjes snijden. Paprika schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Paprika, bleekselderij en taugé in een zeef doen. Kokend water erover schenken. Laten afkoelen. Wortels schoonmaken en boven een slaschaal grof raspen. Sinaasappel uitpersen. Sjalotje pellen en snipperen. In steelpan 1 eetlepel olie verhitten. Sjalot met kerriepoeder ca. 2 minuten fruiten. Van het vuur af sinaasappelsap en biogarde erdoor roeren. Rest van olie erdoor kloppen. Blijven kloppen tot een mooi sausje ontstaat. Op smaak brengen met zout. Paprika, bleekselderij, taugé en sausje door geraspte wortel scheppen.
Salade nogmaals doorscheppen. Daikonkers erboven fijnknippen. Serveren bij babi pangang met rijst.
4 personen
voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten
gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : salade
bron : Allerhande januari 1990
dinsdag 4 februari 2014
Jägertee
JÄGERTEE
1 deciliter rode wijn
1 eetlepel bruine rum
½ eetlepel suiker
½ theelepel citroenrasp
¼ kaneelstokje
1 kruidnagel
1 zakje citroenthee voor 1 persoon
In een hittebestendig theeglas wijn, 1 deciliter water, rum, suiker en citroenrasp goed door elkaar roeren. Kaneelstokje en kruidnagel toevoegen. In de magnetron op vol vermogen in 2 minuten tegen de kook aan brengen. Theezakje in het glas hangen en de Jägertee 2 minuten laten trekken. Theezakje even op een neer halen in het glas, en eruit nemen. Kaneel en kruidnagel verwijderen. Jägertee nogmaals omroeren.
1 persoon
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 7 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Allerhande januari 1990
1 deciliter rode wijn
1 eetlepel bruine rum
½ eetlepel suiker
½ theelepel citroenrasp
¼ kaneelstokje
1 kruidnagel
1 zakje citroenthee voor 1 persoon
In een hittebestendig theeglas wijn, 1 deciliter water, rum, suiker en citroenrasp goed door elkaar roeren. Kaneelstokje en kruidnagel toevoegen. In de magnetron op vol vermogen in 2 minuten tegen de kook aan brengen. Theezakje in het glas hangen en de Jägertee 2 minuten laten trekken. Theezakje even op een neer halen in het glas, en eruit nemen. Kaneel en kruidnagel verwijderen. Jägertee nogmaals omroeren.
1 persoon
voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 7 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Allerhande januari 1990
Glühwein
GLÜHWEIN
1 plak sinaasappel
1 kruidnagel
¼ kaneelstokje
1 ½ deciliter rode wijn
1 eetlepel suiker
In de plak sinaasappel de kruidnagel en het kaneelstokje steken. In een hittebestendig theeglas de wijn, ½ deciliter water en de suiker door elkaar roeren. Sinaasappelplak erin leggen. In de magnetron de glühwein in 2 minuten tegen de kook aan verwarmen. Uit de magnetron 5 minuten laten staan. Sinaasappel verwijderen.
1 persoon
voedingswaarde : 165 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Allerhande januari 1990
1 plak sinaasappel
1 kruidnagel
¼ kaneelstokje
1 ½ deciliter rode wijn
1 eetlepel suiker
In de plak sinaasappel de kruidnagel en het kaneelstokje steken. In een hittebestendig theeglas de wijn, ½ deciliter water en de suiker door elkaar roeren. Sinaasappelplak erin leggen. In de magnetron de glühwein in 2 minuten tegen de kook aan verwarmen. Uit de magnetron 5 minuten laten staan. Sinaasappel verwijderen.
1 persoon
voedingswaarde : 165 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : drank
bron : Allerhande januari 1990
Hartige maïspannenkoek met tomatensaus
HARTIGE MAÏSPANNENKOEK MET TOMATENSAUS
30 gram gekookte maïs
1 ei
2 eetlepels halfvolle melk
1 eetlepel volkoren tarwemeel
¾ deciliter tomatensap
2 theelepels mintsauce
½ eetlepel kruidenboter
zout
peper
In zeef maïs laten uitlekken. In kom ei met melk loskloppen. Met garde meel erdoor kloppen. Maïs erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In steelpan doen: tomatensap, cayennepeper en mintsauce. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In koekenpan boter verhitten. Maïsmengsel nogmaals doorkloppen. In pan scheppen. Pannenkoek in 7 minuten lichtbruin bakken. Halverwege keren. Intussen zonder deksel op pan tomatensapmengsel aan de kook brengen en in 5 minuten tot de helft inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaaltje. Pannenkoek op bord laten glijden. Saus apart erbij geven. Lekker met ijsbergsla.
1 persoon
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip januari 1989
30 gram gekookte maïs
1 ei
2 eetlepels halfvolle melk
1 eetlepel volkoren tarwemeel
¾ deciliter tomatensap
2 theelepels mintsauce
½ eetlepel kruidenboter
zout
peper
In zeef maïs laten uitlekken. In kom ei met melk loskloppen. Met garde meel erdoor kloppen. Maïs erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In steelpan doen: tomatensap, cayennepeper en mintsauce. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In koekenpan boter verhitten. Maïsmengsel nogmaals doorkloppen. In pan scheppen. Pannenkoek in 7 minuten lichtbruin bakken. Halverwege keren. Intussen zonder deksel op pan tomatensapmengsel aan de kook brengen en in 5 minuten tot de helft inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaaltje. Pannenkoek op bord laten glijden. Saus apart erbij geven. Lekker met ijsbergsla.
1 persoon
voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip januari 1989
Groente-omelet met kaas en tomaat
GROENTE-OMELET MET KAAS EN TOMAAT
½ dunne prei (75 gram)
1 kleine groene paprika
1 tomaat
2 eieren
zout
peper
2 plakken extra belegen kaas (50 gram)
Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In ringen snijden. In zeef wassen en laten uitlekken. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In stukjes snijden. Tomaat wassen en in 8 partjes snijden. In schaal prei en paprika door elkaar scheppen. In magnetron op vol vermogen 2 minuten afgedekt verhitten. Intussen in kommetje eieren met zout en peper loskloppen. Plakken kaas halveren. Ei over prei-paprika schenken. Kaas erop leggen. Tomaat in stervorm erop leggen. In magnetron op 75% van het vermogen afgedekt 3 minuten verhitten. Uit magnetron omelet halveren en over 2 borden verdelen. Lekker met bruinbrood.
2 personen
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip januari 1989
½ dunne prei (75 gram)
1 kleine groene paprika
1 tomaat
2 eieren
zout
peper
2 plakken extra belegen kaas (50 gram)
Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In ringen snijden. In zeef wassen en laten uitlekken. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In stukjes snijden. Tomaat wassen en in 8 partjes snijden. In schaal prei en paprika door elkaar scheppen. In magnetron op vol vermogen 2 minuten afgedekt verhitten. Intussen in kommetje eieren met zout en peper loskloppen. Plakken kaas halveren. Ei over prei-paprika schenken. Kaas erop leggen. Tomaat in stervorm erop leggen. In magnetron op 75% van het vermogen afgedekt 3 minuten verhitten. Uit magnetron omelet halveren en over 2 borden verdelen. Lekker met bruinbrood.
2 personen
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Tip januari 1989
Abonneren op:
Posts (Atom)