dinsdag 4 februari 2014

Oosterse wortelsalade (Verre Oosten)

OOSTERSE WORTELSALADE

2 stengels bleekselderij
1 rode paprika
100 g taugé
300 g winterwortel
1 sinaasappel
1 sjalotje
3 eetlepels olie
1 eetlepel milde kerriepoeder
2 eetlepels biogarde roer of yoghurt
zout
½ bakje daikonkers of tuinkers


In ketel ruim water aan de kook brengen. Bleekselderij schoonmaken en met dunschiller harde nerven verwijderen. Stengels in stukken van ca. 5 cm snijden. Stukken in luciferdunne reepjes snijden. Paprika schoonmaken en in dunne reepjes snijden. Paprika, bleekselderij en taugé in een zeef doen. Kokend water erover schenken. Laten afkoelen. Wortels schoonmaken en boven een slaschaal grof raspen. Sinaasappel uitpersen. Sjalotje pellen en snipperen. In steelpan 1 eetlepel olie verhitten. Sjalot met kerriepoeder ca. 2 minuten fruiten. Van het vuur af sinaasappelsap en biogarde erdoor roeren. Rest van olie erdoor kloppen. Blijven kloppen tot een mooi sausje ontstaat. Op smaak brengen met zout. Paprika, bleekselderij, taugé en sausje door geraspte wortel scheppen.
Salade nogmaals doorscheppen. Daikonkers erboven fijnknippen. Serveren bij babi pangang met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : salade

bron : Allerhande januari 1990

Jägertee

JÄGERTEE

1 deciliter rode wijn
1 eetlepel bruine rum
½ eetlepel suiker
½ theelepel citroenrasp
¼ kaneelstokje
1 kruidnagel
1 zakje citroenthee voor 1 persoon


In een hittebestendig theeglas wijn, 1 deciliter water, rum, suiker en citroenrasp goed door elkaar roeren. Kaneelstokje en kruidnagel toevoegen. In de magnetron op vol vermogen in 2 minuten tegen de kook aan brengen. Theezakje in het glas hangen en de Jägertee 2 minuten laten trekken. Theezakje even op een neer halen in het glas, en eruit nemen. Kaneel en kruidnagel verwijderen. Jägertee nogmaals omroeren.

1 persoon

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
bereidingstijd : 7 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Allerhande januari 1990

Glühwein

GLÜHWEIN

1 plak sinaasappel
1 kruidnagel
¼ kaneelstokje
1 ½ deciliter rode wijn
1 eetlepel suiker


In de plak sinaasappel de kruidnagel en het kaneelstokje steken. In een hittebestendig theeglas de wijn, ½ deciliter water en de suiker door elkaar roeren. Sinaasappelplak erin leggen. In de magnetron de glühwein in 2 minuten tegen de kook aan verwarmen. Uit de magnetron 5 minuten laten staan. Sinaasappel verwijderen.

1 persoon

voedingswaarde : 165 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Allerhande januari 1990

Hartige maïspannenkoek met tomatensaus

HARTIGE MAÏSPANNENKOEK MET TOMATENSAUS

30 gram gekookte maïs
1 ei
2 eetlepels halfvolle melk
1 eetlepel volkoren tarwemeel
¾ deciliter tomatensap
2 theelepels mintsauce
½ eetlepel kruidenboter
zout
peper


In zeef maïs laten uitlekken. In kom ei met melk loskloppen. Met garde meel erdoor kloppen. Maïs erdoor scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In steelpan doen: tomatensap, cayennepeper en mintsauce. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In koekenpan boter verhitten. Maïsmengsel nogmaals doorkloppen. In pan scheppen. Pannenkoek in 7 minuten lichtbruin bakken. Halverwege keren. Intussen zonder deksel op pan tomatensapmengsel aan de kook brengen en in 5 minuten tot de helft inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaaltje. Pannenkoek op bord laten glijden. Saus apart erbij geven. Lekker met ijsbergsla.

1 persoon

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip januari 1989

Groente-omelet met kaas en tomaat

GROENTE-OMELET MET KAAS EN TOMAAT

½ dunne prei (75 gram)
1 kleine groene paprika
1 tomaat
2 eieren
zout
peper
2 plakken extra belegen kaas (50 gram)


Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen. In ringen snijden. In zeef wassen en laten uitlekken. Paprika wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In stukjes snijden. Tomaat wassen en in 8 partjes snijden. In schaal prei en paprika door elkaar scheppen. In magnetron op vol vermogen 2 minuten afgedekt verhitten. Intussen in kommetje eieren met zout en peper loskloppen. Plakken kaas halveren. Ei over prei-paprika schenken. Kaas erop leggen. Tomaat in stervorm erop leggen. In magnetron op 75% van het vermogen afgedekt 3 minuten verhitten. Uit magnetron omelet halveren en over 2 borden verdelen. Lekker met bruinbrood.

2 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip januari 1989