zaterdag 6 juli 2024

Gestoofd lamsvlees met okra's (Midden-Oosten)

GESTOOFD LAMSVLEES MET OKRA’S

In het Midden-Oosten heten gerechten met okra, ongeacht de andere ingrediënten, vaak gewoon bamia, het plaatselijke woord voor ‘okra’. Ze worden het liefst klein gegeten. Verwijder de kegelvormige steelaanzet, maar zorg ervoor dat u de peul zelf niet beschadigt want dan loopt de kleverige vloeistof eruit. Bamia zonder vlees wordt vaak - warm of koud - als hoofdmaaltijd op vastendagen gegeven, maar smaakt ook goed bij gegrilleerd of gebraden vlees of gevogelte.

3 eetlepels plantaardige olie
1 kg mager lamsvlees, in blokjes
1 grote ui, fijngehakt
3 tenen knoflook
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel komijnpoeder
500 g okra’s, schoongesneden
4 natuurlijk gerijpte tomaten, ontveld, ontpit en fijngehakt
1 - 2 eetlepels tomatenpuree
citroensap naar smaak
zout
peper
peterselie of korianderblad (garnering)


Verhit de olie in een vuurvaste stoofpan met dikke bodem en bak het vlees in gedeelten bruin. Doe de blokjes in een kom. Bak de ui en knoflook in de pan lichtbruin; roer af en toe. Roer er koriander- en komijnpoeder door en voeg de okra’s toe. Bak ze een paar minuten, roer er tomaten, tomatenpuree en citroensap naar smaak door en laat alles nog 2 - 3 minuten bakken.
Doe het vlees en al het vocht dat zich in de kom verzameld heeft, weer in de pan. Voeg peper en zout en zoveel water toe dat alles onderstaat en breng het aan de kook. Laat het geheel goed afgedekt ca. 1½ uur sudderen tot het vlees zeer gaar is; roer af en toe en voeg zo nodig een beetje water toe; aan het einde van de kooktijd moet de saus dik zijn. Bestrooi het gerecht met peterselie of korianderblad.

4 - 6 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron :De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Giuvech (Bulgarije)

GIUVECH (STOOFPOT VAN LAMSVLEES EN GROENTEN)

Deze bijna complete maaltijd wordt afhankelijk van het geloof van de bevolking met lams- of varkensvlees bereid. De groente kan, naar gelang het aanbod op de markt en de smaak, uit aubergines, courgettes, tomaten en sperziebonen bestaan. Maar paprika hoort er altijd bij.

800 g lamsvlees zonder botten (uit de schenkel)
200 g uien
100 g sperziebonen
150 g courgettes
2 rode en 2 groene paprika’s
250 g tomaten
4 el olijfolie
1 uitgeperst knoflookteentje
1/8 l droge witte wijn
1 tl zout
¼ tl versgemalen witte peper
½ tl komijn
1 tl paprikapoeder, mild
1 el gehakte peterselie
100 g rijst met lange korrel
¾ l fond (kalf of gevogelte)


Het lamsvlees in gelijkmatige ca. 3 cm dikke blokjes snijden. De uien schillen en heel fijn snipperen. De bonen schoonmaken en met een mes in bij voorkeur even grote stukken breken. De courgettes wassen en met een mes in bij voorkeur even grote schijfjes snijden. De paprika’s wassen, de kroontjes cirkelvormig eruit snijden, met een bolvormig mesje de zaadjes en vliesjes uitkrabben en het vruchtvlees in gelijkmatige ringen snijden. De tomaten wassen en eveneens in schijfjes snijden. In een pan de olie flink verhitten. Daarna de blokjes vlees toevoegen en al roerende aan alle kanten bruin aanbakken. De gesnipperde ui en de knoflook toevoegen en kort laten meefruiten. De wijn erbij gieten en 20 minuten laten stoven. De blokjes vlees in een grote pan doen en na elkaar de bonen, courgette en paprika in lagen erin leggen. De specerijen met de peterselie vermengen en de helft van het mengsel over de groenten strooien. De rijst over de groenten verdelen. Het oppervlak met de schijfjes tomaat bedekken. Met de fond begieten en met de rest van het specerijenmengsel bestrooien. De goed afgesloten pan in de op 200°C voorverwarmde oven schuiven en de Giuvech in ongeveer 1 uur gaar laten worden.

4 personen

land : Bulgarije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De 100 beste recepten uit de hele wereld / Christian Teubner

Cassoulet met lamsvlees (Zuid-Afrika)

CASSOULET MET LAMSVLEES

Lamsvlees, bonen en amandelen zijn veel gebruikte ingrediënten in de Zuidafrikaanse keuken.

50 g katenspek
4 lamsworstjes of runderworstjes (ca. 400 g)
30 g boter
2 tenen knoflook
2 potten witte bonen (a 240 g nettogewicht)
1½ blik tomaatstukjes (a 240 g nettogewicht)
2 dl witte (Zuidafrikaanse) wijn
4 theelepels kurkuma
zout
peper
6 eetlepels geschaafde amandel


Verwarm de grill voor. Snijd het spek in stukjes en de worstjes in drieen.
Verhit de boter in een braadpan en braad de worstjes in ca. 10 minuten bruin en gaar. Bak in een aparte pan het spek knapperig. Pers de knoflook erboven uit en voeg de uitgelekte bonen, de tomaat, de wijn en de kurkuma toe. Verwarm alles nog ca. 5 minuten door. Meng de worst door het spek-bonenmengsel en houd het bakvet apart. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de amandelen en het bakvet over het mengsel en laat alles onder de grill een bruin korstje krijgen.

voor 4 personen

ca 645 kcal / 2700 kJ per persoon
voorbereiding : ca. 5 min., bereiding : ca. 20 min.

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Menu 1995/17 (4 oktober 1995)

Couscous van mager lamsvlees (Noord-Afrika)

COUSCOUS VAN MAGER LAMSVLEES

Dit geliefde Noordafrikaanse gerecht is ideaal voor een informele maaltijd.

500 g mager lamsvlees, in stukken
2 uien, in vieren en in dunne ringen
2 tenen knoflook, uitgeperst
greepje saffraandraadjes, verkruimeld
1 theelepel kaneel
½ theelepel paprikapoeder
1 verse rode chilipeper, zonder zaad en fijngehakt
½ theelepel gemberpoeder
250 g wortelen, in de lengte in vieren
250 g meiraapjes, in vieren
250 g kohlrabi of selderijknol, in grote stukken
500 g voorgekookte couscous
2 theelepels olijfolie
250 g courgettes, in de lengte in vieren
250 g tuinbonen
4 tomaten, in vieren
bos peterselie, fijngehakt
bos korianderblad, fijngehakt
40 g ongezouten boter
zout
peper


Doe het vlees in een grote pan. Voeg 1 liter water, ui, knoflook, specerijen, zout en peper toe. Breng het aan de kook, schuim het af en laat het afgedekt ca. 30 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg de wortelen, raapjes en kohlrabi of selderijknol toe en laat het geheel nog 15 minuten pruttelen.
Doe de couscous in een grote kom, roer er ongeveer 3 dl water goed doorheen en laat het geheel 10 minuten staan. Voeg nog 3 dl water en de olie toe en roer met een vork tot alle korreltjes goed gescheiden zijn. laat ze in 10 minuten zwellen en zacht worden, maar zorg dat ze gescheiden blijven. Stoom ze zonder deksel ca. 10 minuten.
Doe intussen de courgettes en tuinbonen bij het vlees. Voeg de tomaten en kruiden toe en laat alles nog 5 minuten koken tot de groenten en het vlees gaar zijn.
Ga met een vork door de couscous om de korrels te scheiden en schep ze op een grote schaal. Roer er blokjes boter, zout en peper door. maak er een berg van met een grote kuil in het midden en leg daarin het vlees. Haal de groenten met een schuimspaan uit het vocht en leg ze op en rond het vlees. Dien de rest van het vocht apart op in een warme kom.

4 personen

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Clafoutis (Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk)

CLAFOUTIS (KERSENTOETJE)

750 gram kersen
90 gram bloem
snufje zout
200 gram fijne kristalsuiker
4 eieren
750 milliliter melk
50 gram boter


Haal de steeltjes van de kersen. Was de kersen en laat ze goed uitlekken. Voor dit gerecht worden de pitten per traditie niet verwijderd omdat deze het zijn unieke smaak en karakter verlenen. Is het echter bedoeld voor kinderen, dan is het verstandiger om wel de pitten te verwijderen.
Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Doe er 150 gram van de suiker bij en klop er dan met een pollepel één voor één de eieren door. Giet er geleidelijk de melk bij en blijf kloppen en roeren, zodat er geen klonten ontstaan.
Vet een ruime ovenschotel in en schik de kersen op de bodem. Giet daar het beslag over uit. Zet de schotel 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Neem de schotel uit de oven, strooi er de rest van de suiker over en dien hem warm of koud op. Geef er desgewenst apart extra suiker bij. Clafoutis kan met rode of zwarte kersen worden gemaakt, maar ook met pruimedanten of appels.

6 personen

gebied : Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : Bourgondië / Réné Emin