zaterdag 6 juli 2024

Gestoofd lamsvlees met okra's (Midden-Oosten)

GESTOOFD LAMSVLEES MET OKRA’S

In het Midden-Oosten heten gerechten met okra, ongeacht de andere ingrediënten, vaak gewoon bamia, het plaatselijke woord voor ‘okra’. Ze worden het liefst klein gegeten. Verwijder de kegelvormige steelaanzet, maar zorg ervoor dat u de peul zelf niet beschadigt want dan loopt de kleverige vloeistof eruit. Bamia zonder vlees wordt vaak - warm of koud - als hoofdmaaltijd op vastendagen gegeven, maar smaakt ook goed bij gegrilleerd of gebraden vlees of gevogelte.

3 eetlepels plantaardige olie
1 kg mager lamsvlees, in blokjes
1 grote ui, fijngehakt
3 tenen knoflook
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel komijnpoeder
500 g okra’s, schoongesneden
4 natuurlijk gerijpte tomaten, ontveld, ontpit en fijngehakt
1 - 2 eetlepels tomatenpuree
citroensap naar smaak
zout
peper
peterselie of korianderblad (garnering)


Verhit de olie in een vuurvaste stoofpan met dikke bodem en bak het vlees in gedeelten bruin. Doe de blokjes in een kom. Bak de ui en knoflook in de pan lichtbruin; roer af en toe. Roer er koriander- en komijnpoeder door en voeg de okra’s toe. Bak ze een paar minuten, roer er tomaten, tomatenpuree en citroensap naar smaak door en laat alles nog 2 - 3 minuten bakken.
Doe het vlees en al het vocht dat zich in de kom verzameld heeft, weer in de pan. Voeg peper en zout en zoveel water toe dat alles onderstaat en breng het aan de kook. Laat het geheel goed afgedekt ca. 1½ uur sudderen tot het vlees zeer gaar is; roer af en toe en voeg zo nodig een beetje water toe; aan het einde van de kooktijd moet de saus dik zijn. Bestrooi het gerecht met peterselie of korianderblad.

4 - 6 personen

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron :De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: