zaterdag 6 juli 2024

Clafoutis (Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk)

CLAFOUTIS (KERSENTOETJE)

750 gram kersen
90 gram bloem
snufje zout
200 gram fijne kristalsuiker
4 eieren
750 milliliter melk
50 gram boter


Haal de steeltjes van de kersen. Was de kersen en laat ze goed uitlekken. Voor dit gerecht worden de pitten per traditie niet verwijderd omdat deze het zijn unieke smaak en karakter verlenen. Is het echter bedoeld voor kinderen, dan is het verstandiger om wel de pitten te verwijderen.
Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Doe er 150 gram van de suiker bij en klop er dan met een pollepel één voor één de eieren door. Giet er geleidelijk de melk bij en blijf kloppen en roeren, zodat er geen klonten ontstaan.
Vet een ruime ovenschotel in en schik de kersen op de bodem. Giet daar het beslag over uit. Zet de schotel 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Neem de schotel uit de oven, strooi er de rest van de suiker over en dien hem warm of koud op. Geef er desgewenst apart extra suiker bij. Clafoutis kan met rode of zwarte kersen worden gemaakt, maar ook met pruimedanten of appels.

6 personen

gebied : Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : Bourgondië / Réné Emin

Geen opmerkingen: