zaterdag 6 juli 2024

Giuvech (Bulgarije)

GIUVECH (STOOFPOT VAN LAMSVLEES EN GROENTEN)

Deze bijna complete maaltijd wordt afhankelijk van het geloof van de bevolking met lams- of varkensvlees bereid. De groente kan, naar gelang het aanbod op de markt en de smaak, uit aubergines, courgettes, tomaten en sperziebonen bestaan. Maar paprika hoort er altijd bij.

800 g lamsvlees zonder botten (uit de schenkel)
200 g uien
100 g sperziebonen
150 g courgettes
2 rode en 2 groene paprika’s
250 g tomaten
4 el olijfolie
1 uitgeperst knoflookteentje
1/8 l droge witte wijn
1 tl zout
¼ tl versgemalen witte peper
½ tl komijn
1 tl paprikapoeder, mild
1 el gehakte peterselie
100 g rijst met lange korrel
¾ l fond (kalf of gevogelte)


Het lamsvlees in gelijkmatige ca. 3 cm dikke blokjes snijden. De uien schillen en heel fijn snipperen. De bonen schoonmaken en met een mes in bij voorkeur even grote stukken breken. De courgettes wassen en met een mes in bij voorkeur even grote schijfjes snijden. De paprika’s wassen, de kroontjes cirkelvormig eruit snijden, met een bolvormig mesje de zaadjes en vliesjes uitkrabben en het vruchtvlees in gelijkmatige ringen snijden. De tomaten wassen en eveneens in schijfjes snijden. In een pan de olie flink verhitten. Daarna de blokjes vlees toevoegen en al roerende aan alle kanten bruin aanbakken. De gesnipperde ui en de knoflook toevoegen en kort laten meefruiten. De wijn erbij gieten en 20 minuten laten stoven. De blokjes vlees in een grote pan doen en na elkaar de bonen, courgette en paprika in lagen erin leggen. De specerijen met de peterselie vermengen en de helft van het mengsel over de groenten strooien. De rijst over de groenten verdelen. Het oppervlak met de schijfjes tomaat bedekken. Met de fond begieten en met de rest van het specerijenmengsel bestrooien. De goed afgesloten pan in de op 200°C voorverwarmde oven schuiven en de Giuvech in ongeveer 1 uur gaar laten worden.

4 personen

land : Bulgarije
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De 100 beste recepten uit de hele wereld / Christian Teubner

Geen opmerkingen: