woensdag 22 februari 2023

Hed Pad Som Phak (Laos)

HED PAD SOM PHAK (GEBAKKEN PADDENSTOELEN MET ZOETZURE KOOL)

2 eetlepels olie
2 tenen knoflook, fijngehakt
125 gram stevige paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen), grof gesneden
175 gram ingemaakte kool
1 theelepel suiker
zout
peper


Verhit de olie in een wok of braadpan en fruit de knoflook goudbruin. Voeg de overige ingrediënten toe, roerbak ze kort (30 seconden) en doe ze in een schaal.
Omdat de kool vrij zout is, is er maar weinig zout en peper nodig. Proef daarom eerst voor u dit toevoegt.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr

Biko (Filippijnen)

BIKO (KLEEFRIJSTPUDDING)

200 gram kleefrijst
3½ deciliter dikke kokosmelk
5 deciliter dunne kokosmelk
1 steranijs
suiker
geklopte room


Spoel de rijst goed af en doe in een pan met beide soorten kokosmelk en de anijs. Laat zachtjes koken tot het mengsel dik wordt.
Verwijder de anijs en kook onder geregeld roeren zacht verder tot de rijst gaar en de pudding dik is. Serveer met stijfgeslagen room.

4 personen

gebied : Filippijnen
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Filippijnen (Oosters Culinair) / Jacki Passmore

Ikan Asam Pedis (Maleisië)

IKAN ASAM PEDAS (HEET-ZURE VISSOEP)

Ikan Asam Pedas is de Maleise versie van de heet-zure vissoep die in heel Zuidoost-Azië te vinden is. Het zure tintje wordt verkregen door het gebruik van tamarinde, terwijl de hete smaak komt van de met chilipeper gemaakte Rempah, de basis van veel Maleise soepen en curry’s. De Peranakans hebben hun eigen versie van deze heet-zure vissoep, waar ze gestoomde rijst bij eten. Meestal eten Maleisiërs de soep met stukken brood die ze in de soep dopen.

2 eetlepels plantaardige olie
1 – 2 eetlepels tamarindepasta
115 gram kousenband, in stukken
450 gram visstukken (zoals forel, kabeljauw, roodbaars, snoek) van 2½ centimeter dik
verse koriander, als garnering

REMPAH
8 gedroogde rode chilipepers, in warm water geweekt tot ze zacht zijn, uitgelekt, zonder zaad
8 sjalotjes, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gehakt
2 stengels citroengras, in reepjes
25 gram verse laos, gehakt
25 gram verse kurkuma, gehakt
1 theelepel garnalenpasta


Maal eerst voor de Rempah alle ingrediënten in een vijzel of keukenmachine tot een pasta.
Verhit de olie in een wok of pan met dikke bodem en roer de Rempah erdoor. Bak tot hij begint te geuren en van kleur verandert. Roer de tamarindepasta erdoor, voeg de kousenband toe en roer tot alles goed gemengd is.
Schenk er 9 deciliter water bij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 5 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout en voeg de stukjes vis toe. Laat e vis in 2 – 3 minuten zachtjes gaar koken en schep de soep in kommen. Garneer met koriander en serveer met gestoomde rijst of stukken vers brood.

4 personen

voedingswaarde : 164 kcal p.p.

gebied : Maleisië
gerechtsoort : soep

bron : De keuken van Maleisië en Singapore / Ghillie Başan

Yam Kai Tom (Laos)

YAM KAI TOM (SALADE MET GEKOOKTE KIP)

175 gram kipfilets
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
5 sjalotjes, in dunne plakjes
2 kleine, verse, rode Spaanse pepers, fijngehakt
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels limoensap
1 eetlepel suiker
60 gram komkommer, in dunne schijfjes
2 middelgrote tomaten, in partjes
1 middelgrote ui, in dunne ringen
1 kleine krop sla, bladeren losgehaald


Kook de kipfilets net onder water in 10 minuten gaar. Neem ze uit de pan en laat ze afkoelen. Kook de kookvloeistof in tot 2 eetlepels geconcentreerde bouillon.
Maak een dressing van de knoflook, sjalotjes, pepers, vissaus, limoensap en suiker, vermengd met de twee lepels ingekookte bouillon.
Schik de komkommerschijfjes, tomaatpartjes, uiringen en slabladeren in een grote kom. Snijd de kipfilets in smalle reepjes en doe ze erbij. Giet de dressing over de salade, schep hem er grondig door en serveer.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : salade

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr