woensdag 22 februari 2023

Ikan Asam Pedis (Maleisië)

IKAN ASAM PEDAS (HEET-ZURE VISSOEP)

Ikan Asam Pedas is de Maleise versie van de heet-zure vissoep die in heel Zuidoost-Azië te vinden is. Het zure tintje wordt verkregen door het gebruik van tamarinde, terwijl de hete smaak komt van de met chilipeper gemaakte Rempah, de basis van veel Maleise soepen en curry’s. De Peranakans hebben hun eigen versie van deze heet-zure vissoep, waar ze gestoomde rijst bij eten. Meestal eten Maleisiërs de soep met stukken brood die ze in de soep dopen.

2 eetlepels plantaardige olie
1 – 2 eetlepels tamarindepasta
115 gram kousenband, in stukken
450 gram visstukken (zoals forel, kabeljauw, roodbaars, snoek) van 2½ centimeter dik
verse koriander, als garnering

REMPAH
8 gedroogde rode chilipepers, in warm water geweekt tot ze zacht zijn, uitgelekt, zonder zaad
8 sjalotjes, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gehakt
2 stengels citroengras, in reepjes
25 gram verse laos, gehakt
25 gram verse kurkuma, gehakt
1 theelepel garnalenpasta


Maal eerst voor de Rempah alle ingrediënten in een vijzel of keukenmachine tot een pasta.
Verhit de olie in een wok of pan met dikke bodem en roer de Rempah erdoor. Bak tot hij begint te geuren en van kleur verandert. Roer de tamarindepasta erdoor, voeg de kousenband toe en roer tot alles goed gemengd is.
Schenk er 9 deciliter water bij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 5 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout en voeg de stukjes vis toe. Laat e vis in 2 – 3 minuten zachtjes gaar koken en schep de soep in kommen. Garneer met koriander en serveer met gestoomde rijst of stukken vers brood.

4 personen

voedingswaarde : 164 kcal p.p.

gebied : Maleisië
gerechtsoort : soep

bron : De keuken van Maleisië en Singapore / Ghillie Başan

Geen opmerkingen: