zondag 16 augustus 2015

Knoflookkip met preistamppotje

KNOFLOOKKIP MET PREISTAMPPOTJE

600 gram geschilde aardappels, in kleine stukken
4 kipfilets, in de lengte gehalveerd
2 eetlepels olijfolie
2 laurierblaadjes, grof verkruimeld
1 takje rozemarijn, naaldjes gerist
4 teentjes knoflook, in plakjes
1 theelepel citroenrasp
1 eetlepel citroensap
400 gram prei (panklaar)
50 milliliter melk
1 eetlepel boter
50 gram geraspte Parmezaanse kaas


Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de aardappels. Schep intussen de kipfilet om met de olie, laurier, rozemarijn, knoflook, citroenrasp, citroensap, zout en peper. Spreid uit op de bakplaat en bak de kip in de oven in circa 20 minuten bruin en gaar. Schep tussendoor om. Blancheer de prei 1 – 2 minuten en laat goed uitlekken. Giet intussen de aardappels af en stamp ze met de melk en boter tot een puree. Breng op smaak met zout en peper en schep de prei erdoor. Breng op smaak met Parmezaanse kaas. Serveer met de knoflookkip.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Boodschappen augustus 2015

Venkelsalade met grapefruit en zalmrillette

VENKELSALADE MET GRAPEFRUIT EN ZALMRILLETTES

2 eetlepels olijfolie
200 gram zalmfilet, in stukjes
mespunt gedroogde tijm
100 gram gerookte zalm, in reepjes
50 milliliter Griekse yoghurt
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gehakte bieslook
1 eetlepel gehakte dille

VENKELSALADE
2 rode grapefruits
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel mosterd
1 venkelknol, in dunne plakken geschaafd
1 bosje radijs, in dunne plakjes
1 avocado, in plakjes


Verhit de olijfolie en bak hierin de zalmfilet met tijm, zout en peper 2 – 3 minuten. Laat afkoelen. Meng de rest van de ingrediënten voor de zalmrillette en schep de zalmfilet erdoor. Verdeel over 4 glaasjes en zet in de koelkast. Pel voor de salade 1 grapefruit en verdeel deze, zonder het wit, in partjes. Pers de andere grapefruit uit. Meng het sap met de olie, mosterd, zout en peper. Schep deze dressing door de ingrediënten voor de salade. Zet de glaasjes met zalmrillette in het midden van borden en verdeel de salade eromheen. Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen augustus 2015

Pangasiusfilet met kappertjesjus en gegratineerde venkel

PANGASIUSFILET MET KAPPERTJESJUS EN GEGRATINEERDE VENKEL

2 – 3 venkelknollen
2 vleestomaten, in kleine blokjes
4 eetlepels paneermeel
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
25 gram boter, in vlokjes
540 gram pangasiusfilet
sap van 1 citroen
4 eetlepels bloem
5 eetlepels olijfolie
100 milliliter visbouillon of witte wijn
2 eetlepels kappertjes
mespuntje suiker (eventueel)


Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het groen van de venkel, bewaar het en snijd de knollen in vieren. Kook ze 5 minuten in water met zout, giet af, spoel er koud water over en laat uitlekken. Leg de venkelparten naast elkaar in een lage ingevette ovenschaal, verdeel er de tomatenblokjes over en bestrooi met wat zout. Hak het venkelgroen fijn en meng met paneermeel, kaas en peper en strooi dit over de tomaat. Verdeel de boter erover en zet de venkel 20 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is. Bestrooi intussen de vis met zout en peper en sprenkel er citroensap over. Haal de filets door de bloem en bak ze 2 – 3 minuten per kant in de olijfolie. Schep ze uit de pan, houd ze warm en voeg de visbouillon, kappertjes en eventueel een mespuntje suiker aan het bakvet toe. Serveer de vis met de kappertjesjus bij de venkelschotel.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen augustus 2015

Thaise wraps met garnalen, mihoen en sesamzaad (Thailand)

THAISE WRAPS MET GARNALEN, MIHOEN EN SESAMZAAD

250 gram mihoen
1 ui, gesnipperd
1 centimeter verse gember, geschild en geraspt
3 eetlepels sojasaus
3 eetlepels chilisaus
2 eetlepels sesamolie
300 gram gepelde garnalen
1 krop romainesla
1 rode paprika, zonder zaadjes, in repen
3 eetlepels sesamzaad, geroosterd
1 lente-/bosui, in dunne ringetjes
4 takjes koriander, alleen de blaadjes


Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de ui, gember, sojasaus, chilisaus en sesamolie. Voeg de garnalen toe en laat ze circa 10 minuten marineren. Verhit een koekenpan op hoge stand en bak hierin de garnalen circa 2 minuten. Voeg vervolgens de marinade toe en warm deze ½ minuut mee. Trek 4 slabladeren los, snijd het witte onderste gedeelte eraf, was en droog ze. Verdeel de mihoen over de sla, leg er de paprikareepjes op, schenk er wat marinade over en leg de garnalen erop. Bestrooi met sesamzaad, bosui en koriander en rol op als een wrap.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 25 / 10 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Boodschappen augustus 2015

Zalmspiesjes met aardappel-dillesalade

ZALMSPIESJES MET AARDAPPEL-DILLESALADE

400 gram zalmfilet zonder huid
8 plakjes ontbijtspek
450 gram (mini)krieltjes
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels zure room
1 eetlepel kappertjes
2 sjalotjes, gesnipperd
1 bosje dille, grof gehakt
1 citroen, in partjes
½ eetlepel arachide- of olijfolie


Snijd de zalm in 16 gelijke blokjes en bestrooi met peper. Snijd de plakjes ontbijtspek in de lengte door en omwikkel elk blokje zalm met een reepje spek. Rijg de blokjes aan 4 spiesen. Kook de krieltjes beetgaar, giet af en laat een beetje afkoelen. Klop de mayonaise met de zure room, kappertjes, sjalot en dille door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en een paar druppels citroensap. Schep deze dressing door de lauwwarme krieltjes. Verhit een grillpan en bestrijk deze met olie. Gril de spiesjes om en om in circa 8 minuten bruin en gaar. Serveer met een partje citroen en de aardappelsalade.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen augustus 2015

Gebakken rijst met aubergine en biefrepen

GEBAKKEN RIJST MET AUBERGINE EN BIEFREPEN

300 gram witte rijst
2 aubergines
2 eetlepels olijfolie
1 (rode) ui, in parten
1 groene paprika, in grove stukken
400 gram bieflappen, in repen
1 eetlepel gedroogde oregano
2 teentjes knoflook, gehakt
mespunt citroenrasp
1 eetlepel citroensap
1 bosje gehakte (platte) peterselie
1 citroen, in partjes


Kook de rijst en laat uitgespreid in een grote schaal afkoelen. Snijd de aubergines in dikke plakken en bestrooi deze aan beide kanten met zout. Leg de plakken tussen keukenpapier en zet er gewicht op, bijvoorbeeld een stapel borden. Verhit de olie en fruit hierin de ui en paprika circa 5 minuten. Schep de biefreepjes om met de oregano, knoflook, citroenrasp, zout en peper. Laat even staan. Dep de aubergine droog met keukenpapier en snijd de plakken in gelijke blokjes. Roerbak de blokjes met de ui en paprika mee tot ze bruin zijn. Voeg de biefreepjes toe en roerbak op een hoge stand enkele minuten mee. Voeg als laatste de rijst toe en roerbak op middelhoge stand enkele minuten mee. Breng op smaak met citroensap en gehakte peterselie. Garneer eventueel met partjes citroen.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen augustus 2015