vrijdag 4 januari 2019

Preisalade (Montenegro)

PREISALADE

500 gram dunne stokjes prei
3 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
peper
zout
2 eetlepels gevulde groene olijven


Maak de prei schoon en snijd er stukken van ongeveer 5 centimeter van. Kook ze 10 minuten zachtjes in licht gezouten water en laat ze uitlekken en afkoelen. Doe de prei in een slakom en maak aan met een mengsel van olie, azijn, peper en zout. Garneer de salade met de gevulde olijven.

4 personen

gebied : Montenegro
gerechtsoort : salade

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Zimska Salata od Voģa

ZIMSKA SALATA OD VOĢA (WINTERFRUITSALADE)

2 eetlepels Golden Sirup
1 eetlepel citroensap
2 rijpe peren
1 eetlepel walnoten
1 eetlepel amandelschaafsel
rode druiven
appelmoes
gezoete room
rum


2 Eetlepels Golden Sirup losroeren met 1 eetlepel water en 1 eetlepel citroensap. Over 2 rijpe peren in stukjes gemengd met 1 eetlepel fijngehakte walnoten en 1 eetlepel geroosterd amandelschaafsel plus een handje gehalveerde ontpitte rode druiven schenken. In twee coupes garneren met een schepje appelmoes en wat stijfgeklopt gezoete room. Soms gaat er ook wat rum bij.

2 personen

gebied : Bosnië en Herzegovina
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Zuurkoolsalade (Joegoslavië)

ZUURKOOLSALADE

zuurkool
olie
peper


Fijngesneden zuurkool alleen met olie en peper afmaken. Azijn en zout zijn niet meer nodig.

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Tomaten-paprikasalade (Joegoslavië)

TOMATEN-PAPRIKASALADE

500 gram ontvelde en in plakken gesneden tomaten
2 schoongemaakte en in stukjes gesneden rode paprika’s
1 schoongemaakte en in ringen gesneden ui
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout
peper
1 deciliter olijfolie


Doe de plakken tomaat, de stukjes paprika, de ringen ui en de fijngehakte peterselie in een slabak en schep alles voorzichtig dooreen. Maak de salade op smaak met wat zout en veel peper. Schenk de olie over de salade en serveer de salade daarna onmiddellijk.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade

bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan

Paprika Punjena Kupusom (Joegoslavië)

PAPRIKA PUNJENA KUPUSOM (PAPRIKA GEVULD MET ZUURKOOL)

15 puntpaprika’s
1 witte kool
zout (50 gram per liter water)
peper
4 knoflookteentjes


Als je gedroogde paprika’s gebruikt, moeten ze eerst in lauwwarm water worden geweekt. Maak verse paprika’s schoon en verwijder de stengel en de zaadjes. Snijd of rasp de kool fijn en breng hem op smaak met zout, peper en de uitgeperste knoflook. Laat de kool een half uur liggen en knijp dan het vrijgekomen vocht eruit. Vul de paprika’s met de witte kool en zet ze in een weckpot. Voeg zoveel water met zout toe dat ze goed onder staan. Na ongeveer 2 weken zijn de paprika’s klaar voor consumptie.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : inmaak

bron : Smaak van een land dat niet meer bestaat : Recepten uit voormalig Joegoslavië / Zrinka Oberman en Goran Todorović

Pasulj (Montenegro)

PASULJ (WITTEBONENSOEP)

¼ literpot witte bonen
1 ui
1 teen knoflook
1 eetlepel olie
1 eetlepel bloem
schepje paprikapoeder
geroosterd brood


¼ Literpotje witte bonen koken met ½ liter water en 1 gesnipperde ui plus 1 uitgeknepen teen knoflook tot de ui zacht is. 1 eetlepel olie laten warmen in een kleine pan, blonde roux maken met 1 eetlepel bloem. Op kleur brengen met schepje paprikapoeder. De soep hieraan toevoegen en over geroosterd brood schenken.

2 personen

gebied : Montenegro
gerechtsoort : soep

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Tavče gravče (Tetovo, Macedonië)

TAVČE GRAVČE (MACEDONISCH BONENPOTJE)

250 gram gedroogde witte bonen of 1 pot witte bonen, uitlekgewicht 500 gram
zout
200 gram fijngesnipperde uien
1 eetlepel olie
1 eetlepel bruin geroosterde bloem
1 - 2 tenen knoflook, gesnipperd
2 theelepels paprikapoeder
½ rood pepertje, kleingesneden
2 eetlepels fijngesneden munt
peper
2 ontvelde rode paprika’s
1 eetlepel olie
muntblaadjes (eventueel gedroogd)


Gedroogde bonen een nacht weken in ruim water, afspoelen, kwartier in ruim water koken. Daarna net onder vers water met zout gaar, maar niet stuk koken (½ - 1 uur). Deze of de verwarmde bonen uit een pot goed laten uitlekken, kookvocht opvangen.
Uien in de olie onder deksel smoren op een klein pitje. In open pan licht bruinen. Bloem erdoor roeren en dan zoveel stoofvocht dat een dikke saus ontstaat. Van het vuur af knoflook, paprikapoeder, pepertje en munt erbij. Door de bonen scheppen. Op smaak brengen met peper en flink zout.
Overbrengen in een laag ovenvast potje. Stervormig beleggen met repen paprika, olie eroverheen; 45 minuten bakken op 175°C. Garneren met groen.
Hierbij als wijn: Hratošija uit Tikveš of een andere rode landwijn.

2 personen

gebied : Tetovo, Macedonië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Šorba od Povrća (Bosnië, Bosnië en Herzegovina)

ŠORBA OD POVRĆA (GROENTESOEP)

kool
ui
stukje rode peper
sperzieboontjes
wortel
pastinaak
(knol)selderij
courgette
aardappel
wat olie
½ literblikje tomaat
peper
zout
paprikapoeder

SAUS
2 uitgeknepen tenen knoflook
zout
1 eetlepel (gedroogd) muntblad
olie
azijn


Kleine hoeveelheden voorhanden zijnde groente als kool, ui, stukje rode peper, sperzieboontjes, wortel, pastinaak, (knol)selderij, courgette, aardappel, alles kleingesneden fruiten in wat olie; ½ literblikje tomaat toevoegen, peper, zout en paprikapoeder naar smaak plus zoveel water als u goeddunkt. Tot zover heel gewoon. Bijzonder is de saus: 2 uitgeknepen tenen knoflook met zout, en 1 eetlepel (gedroogd) muntblad mengen met olie en azijn naar smaak. Op het bord erdoor.

2 personen

gebied : Bosnië, Bosnië en Herzegovina
gerechtsoort : soep

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Hladan Preliv od Pasulja (Slovenië)

HLADAN PRELIV OD PASULJA (KOUDE BONENSAUS)

250 gram witte gedroogde bonen
150 gram geraspte mierikswortel
6 eetlepels olie
zout
1 kopje azijn


Zet de bonen een nacht in de week en kook ze de volgende dag in hetzelfde water gaar. Pureer ze door een zeef of in de blender. Vermeng de bonen met de mierikswortel, roer de olie er doorheen en breng de saus op smaak met suiker, zout en azijn.
Bijzonder smakelijk bij gekookt vlees of gekookte eieren.

4 personen

gebied : Slovenië
gerechtsoort : saus

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Tavce (Macedonië)

TAVCE (MACEDONISCHE BONENSCHOTEL)

250 gram witte bonen
zout
300 gram uien
6 eetlepels olijfolie
1 theelepel zwarte peper
wat paprikapoeder
1 laurierblaadje
2 of 3 teentjes knoflook
1 kleine verse peper


Laat de bonen een nacht weken en kook ze de volgende dag in licht gezouten water bijna gaar. Schil de uien, snijd ze in dunne plakjes en bak ze in 2 eetlepels olijfolie goudgeel, voeg peper, paprika en laurier toe. Bestrijk de bodem van een ovenschaal met olie. Doe er afwisselend een laagje bonen en een laagje uien in. De bovenste laag moet uit bonen bestaan. Wrijf de knoflook fijn en vermeng deze met de rest van e olie. Giet het mengsel over de bonen. Leg het verse pepertje er bovenop en giet er wat kookwater van de bonen overheen. Zet het gerecht 40 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. De bonenschotel is klaar als het vocht bijna geheel verdampt is.
In Macedonië eet men er graag paprikasalade bij, maar ook zuurkoolsalade is heel lekker bij dit vrij zware gerecht.

4 personen

gebied : Macedonië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Gebakken witte bonen met uien (Joegoslavië)

GEBAKKEN WITTE BONEN MET UIEN

250 gram witte bonen
2 deciliter olijf- of zonnebloemolie
750 gram schoongemaakte en in ringen gesneden uien
1 verkruimeld laurierblad
mespuntje cayennepeper
zout


Week de witte bonen een nachtje in een pan met ruim koud water.
Kook de bonen 30 minuten in het weekwater tot ze halfgaar zijn.
Verhit 1 deciliter olie in een koekenpan en fruit hierin de ringen ui onder regelmatig omscheppen glazig. Roer het verkruimelde laurierblad, de cayennepeper en wat zout door de uien en laat alles nog 3 minuten fruiten.
Bestrijk een ovenvaste schaal met wat olie en leg hierin laag om laag gefruite uien en witte bonen. Zorg ervoor dat de bovenste laag uit witte bonen bestaat. Schenk het kookvocht van de witte bonen en de rest van de olie in de schaal. Bak het gerecht 45 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven tot praktisch alle vloeistof is verdampt.
Serveer de gebakken witte bonen met uien in de schaal.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan

Kisele Paprike Punjene Pasuljem (Kosovo, Servië)

KISELE PAPRIKE PUNJENE PASULJEM (PAPRIKA MET BONENVULLING)

400 gram witte gedroogde bonen
zout
200 gram uien
300 gram olie
paprikapoeder
6 paprika’s
1 deciliter water


Laat de bonen een nacht in koud water weken. Zet ze de volgende dag in vers water op, breng ze aan de kook en laat ze gedurende 20 tot 25 minuten koken, tot ze bijtgaar zijn. Giet het kookwater af en voeg zout toe. Snipper de uien en bak ze even in 50 gram olie. Voeg de bonen en het paprikapoeder toe. Verwijder de zaadlijsten en de pitten uit de paprika’s en vul ze voor driekwart met het bonenmengsel. Voeg aan de rest van de bonen een beetje water toe en doe dit in een vuurvaste schaal. Zet de gevulde paprika’s er bovenop. Verhit het restje olie, doe er paprikapoeder bij en giet het over de gevulde paprika’s. Zet het geheel in een voorverwarmde matig hete oven en laat het in 20 tot 25 minuten bruin bakken.
Kan zowel warm als koud gegeten worden.

4 personen

gebied : Kosovo, Servië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Gravče na tavče (Macedonië)

GRAVČE NA TAVČE (BONENSCHOTEL UIT DE OVEN)

½ deciliter zonnebloemolie
4 uien
2 teentjes knoflook
2 tomaten
2 gedroogde chilipepers
2 eetlepels paprikapoeder
400 gram gekookte witte bonen
400 gram gekookte bruine bonen
zout
peper
½ bosje peterselie


Snipper de uien en de knoflook en snijd de tomaten in stukken. Verhit de olie in een pan en bak ui en knoflook kort aan. Voeg de tomaten, chilipepers en het paprikapoeder toe en stoof alles kort op laag vuur.
Voeg de uitgelekte bonen toe en meng alles goed. Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200°C. Doe het bonenmengsel in een ovenschaal en laat het gerecht in de oven in een half uur bruin worden. Garneer met de gehakte peterselie.

4 personen

gebied : Macedonië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Smaak van een land dat niet meer bestaat : Recepten uit voormalig Joegoslavië / Zrinka Oberman en Goran Todorović

Salata od Mahuna (Joegoslavië)

SALATA OD MAHUNA (SPERZIEBONENSALADE)

500 gram sperziebonen
2 rode uien
3 teentjes knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels appelciderazijn
zout
peper


Maak de sperziebonen schoon en kook ze in water met zout beetgaar. Spoel ze meteen af met koud water en laat ze goed uitlekken. Snipper de uien en de knoflook. Meng alles door elkaar en breng de salade op smaak met olie, azijn, zout en peper.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade

bron : Smaak van een land dat niet meer bestaat : Recepten uit voormalig Joegoslavië / Zrinka Oberman en Goran Todorović

Боранија (Macedonië)

БОРАНИЈА (SPERZIEBONEN)

400 gram sperziebonen
1 grote ui
3 teentjes knoflook
4 - 5 grote tomaten
5 takjes peterselie
olie om te bakken
water
zout
peper


Pel en snijd de ui en de teentjes knoflook. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem. Bak de uien en de knoflook tot ze er licht glazig uitzien. Voeg de schone sperziebonen toe, bak ze een poosje mee. Giet water in de pan totdat alles net onder water ligt en doe het deksel op de pan. Als de sperziebonen half gekookt zijn voeg er dan de in plakjes gesneden tomaten bij. Wanneer de sperziebonen zacht zijn, met een lichte bijt, kunt u de peterselieblaadjes toevoegen en zout en peper naar smaak.
Dit gerecht is heerlijk met aardappelpuree en versgebakken brood.

4 personen

gebied : Macedonië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Herinneringen aan de Macedonische keuken / Zaklina Temelkovska