vrijdag 4 januari 2019

Tavce (Macedonië)

TAVCE (MACEDONISCHE BONENSCHOTEL)

250 gram witte bonen
zout
300 gram uien
6 eetlepels olijfolie
1 theelepel zwarte peper
wat paprikapoeder
1 laurierblaadje
2 of 3 teentjes knoflook
1 kleine verse peper


Laat de bonen een nacht weken en kook ze de volgende dag in licht gezouten water bijna gaar. Schil de uien, snijd ze in dunne plakjes en bak ze in 2 eetlepels olijfolie goudgeel, voeg peper, paprika en laurier toe. Bestrijk de bodem van een ovenschaal met olie. Doe er afwisselend een laagje bonen en een laagje uien in. De bovenste laag moet uit bonen bestaan. Wrijf de knoflook fijn en vermeng deze met de rest van e olie. Giet het mengsel over de bonen. Leg het verse pepertje er bovenop en giet er wat kookwater van de bonen overheen. Zet het gerecht 40 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. De bonenschotel is klaar als het vocht bijna geheel verdampt is.
In Macedonië eet men er graag paprikasalade bij, maar ook zuurkoolsalade is heel lekker bij dit vrij zware gerecht.

4 personen

gebied : Macedonië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: