vrijdag 4 januari 2019

Tavče gravče (Tetovo, Macedonië)

TAVČE GRAVČE (MACEDONISCH BONENPOTJE)

250 gram gedroogde witte bonen of 1 pot witte bonen, uitlekgewicht 500 gram
zout
200 gram fijngesnipperde uien
1 eetlepel olie
1 eetlepel bruin geroosterde bloem
1 - 2 tenen knoflook, gesnipperd
2 theelepels paprikapoeder
½ rood pepertje, kleingesneden
2 eetlepels fijngesneden munt
peper
2 ontvelde rode paprika’s
1 eetlepel olie
muntblaadjes (eventueel gedroogd)


Gedroogde bonen een nacht weken in ruim water, afspoelen, kwartier in ruim water koken. Daarna net onder vers water met zout gaar, maar niet stuk koken (½ - 1 uur). Deze of de verwarmde bonen uit een pot goed laten uitlekken, kookvocht opvangen.
Uien in de olie onder deksel smoren op een klein pitje. In open pan licht bruinen. Bloem erdoor roeren en dan zoveel stoofvocht dat een dikke saus ontstaat. Van het vuur af knoflook, paprikapoeder, pepertje en munt erbij. Door de bonen scheppen. Op smaak brengen met peper en flink zout.
Overbrengen in een laag ovenvast potje. Stervormig beleggen met repen paprika, olie eroverheen; 45 minuten bakken op 175°C. Garneren met groen.
Hierbij als wijn: Hratošija uit Tikveš of een andere rode landwijn.

2 personen

gebied : Tetovo, Macedonië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: