maandag 1 mei 2017

Hawaiiaanse gebakken rijst (Hawaii, Verenigde Staten)

HAWAIIAANSE GEBAKKEN RIJST

Schrik niet van de lange lijst ingrediënten, waarde lezers en huiselijke koks, het is en kwestie van de ingrediënten in de juiste werkvolgorde op de keukentafel of het aanrecht klaar zetten, de bereiding die volgt is simpel genoeg en het resultaat ronduit heel lekker.

3 eetlepels maïsolie
½ theelepel sesamolie
3 eieren, geklopt
4 volle eetlepels reepjes gekookte ham
2 eetlepels maïsolie
½ theelepel sesamolie
2 daun salam (Indische laurier)
1 daun pandan (Indisch geurig blad), in stukjes gesneden
1 mespuntje fijngewreven trassi
2 tenen knoflook in plakjes
1 grote rode lombok, overlangs gehalveerd, overdwars in reepjes gesneden (desgewenst zaden verwijderd)
1 eetlepel teriyakisaus
3 eetlepels gedroogde kuping tikus (muizenoor-zwam), 20 minuten geweld in heet water en dan uitgelekt
½ kop gepelde gekookte steurgarnalen
1 - 2 theelepels instant magere bouillonpoeder (Knorr)
½ theelepel suiker
4 - 5 koppen koude drooggekookte rijst
4 eetlepels gesneden groene ui
zout
peper


Maak de 3 lepels maïsolie en de 12 theelepel sesamolie heet in een koekenpan. Laat de geklopte eieren hierin glijden en maak, al rullend met een vork, er snel een smeuïg roerei van. Zet de pan direct van het vuur en hou haar bij de hand. Fruit de reepjes ham, steeds roerend, in een grote wadjan of wok, in de op matig vuur heetgemaakte 2 eetlepel maïsolie en de ½ theelepel sesamolie met de daun salam en daun pandan, trassi, knoflook en lombok, een minuut of 5 lang. Roer de teriyakisaus, uitgelekte muizenoren, garnalen, bouillonpoeder en suiker erdoor tot alles goed en gelijkmatig gemengd is en voeg dan de rijst toe. Warm het, al omscheppend, goed door en schep er dan de gesneden groene ui doorheen. Kruid zonodig bij met zout en peper en doe de Hawaiiaanse gebakken rijst over in een grote warme serveerschaal. Versier bovenop met het los gerulde roerei. Dien direct op in diepe borden of pisangbladeren met spareribs. Geef verder wat soorten sambal ernaast, bijvoorbeeld sambal djeruk, sambal petis en sambal brandal.

4 personen

gebied : Hawaii, Verenigde Staten
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Proeven uit de Pacific : Exotisch koken met Hugh Jans

Lauwe aardappelsalade met katenspek en druiven

LAUWE AARDAPPELSALADE MET KATENSPEK EN DRUIVEN

150 gram gesneden katenspek
350 gram krielaardappeltjes, gekookt
zout
100 gram blauwe druiven
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel azijn
2 theelepels mosterd
versgemalen peper
10 sprietjes bieslook


Spek in kleine stukjes snijden. In koekenpan 10 minuten zachtjes bakken. Intussen in pan met weinig water en zout, aardappeltjes in 1 minuut heet laten worden. Afgieten. Intussen druiven afspoelen en van trosje halen. Halveren en pitjes verwijderen. In kommetje doen: mayonaise, azijn, mosterd en peper. Tot sausje roeren. In schaal doen: aardappel, druiven en spek. Over 2 borden verdelen. Sausje op smaak brengen met zout en peper. Lekker met komkommer-tomatensalade.

2 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip september 1988

Varkenslapje met cornflakes

VARKENSLAPJE MET CORNFLAKES

8 eetlepels cornflakes
2 eetlepels bloem
½ citroen
3 eetlepels hot ketchup
1 bekertje crème fraîche
2 theelepels groene peperkorrels (potje)
1 ei
4 magere varkenslapjes à 100 gram
zout
peper
75 gram boter of margarine
2 takjes peterselie


In plastic zak cornflakes doen. Op aanrecht leggen. Met deegroller cornflakes tot kruimels rollen. In diep bord doen. In ander diep bord bloem strooien. Citroen uitpersen. In kommetje doen: citroensap, 2 eetlepels ketchup, crème fraîche en peperkorrels. Tot sausje roeren. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In derde diep bord ei losroeren. Vlees inwrijven met zout en peper. Bestrijken met 1 eetlepel ketchup. Vlees door bloem wentelen. Overtollig bloem eraf schudden. Dan door ei halen. Dan door cornflakes wentelen. In koekenpan boter verhitten. Vlees in 10 minuten goudbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Op 4 borden leggen. Sausje doorroeren. Naast vlees scheppen. Garneren met peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip augustus 1988

Varkenslapje met tomaat en bacon

VARKENSLAPJE MET TOMAAT EN BACON

2 hamlapjes à 100 gram
zout
peper
3 eetlepels kruidenboter
25 gram gesneden bacon
1 tomaat
6 sprietjes bieslook


Vlees inwrijven met zout en peper. In een braadpan 2 eetlepels kruidenboter verhitten. Vlees op een hoog vuur in 5 minuten goudbruin bakken. Met het deksel schuin op de pan in nog 15 minuten gaar bakken. Af en toe keren. Intussen bacon in reepjes knippen. In een koekenpan de rest van de kruidenboter verhitten. Bacon in 3 minuten bakken. Tomaat wassen. In 4 gelijke plakjes snijden. In het baconvet de plakjes tomaat 1 minuut zachtjes bakken. Vlees op een schaal leggen. Plakjes tomaat dakpansgewijs erop leggen. Bacon erover strooien. Bieslook erboven fijnknippen. Aan achtergebleven bakvet ½ deciliter water toevoegen. Al roerende aan de kook brengen. Jus overdoen in sauskom. Lekker met (lint)macaroni en prei.

2 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande januari 1988

Varkenshaasje met witte-bordeauxsaus

VARKENSHAASJE MET WITTE-BORDEAUXSAUS

1 grote ui
2 varkenshaasjes (400 gram)
zout
peper
50 gram boter of margarine
2 deciliter Mondétour Blanc
1 eetlepel mosterd
1/8 liter slagroom
1 ½ eetlepel bloem


Ui pellen en snipperen. Varkenshaasjes inwrijven met zout en peper.
In braadpan boter verhitten. Hierin de varkenshaasjes snel rondom bruinbakken. Varkenshaasjes even uit pan nemen. Ui aan bakvet toevoegen en 2 minuten zachtjes bakken. Wijn en mosterd toevoegen en alle aanbaksels losroeren. Varkenshaasjes terug in de pan leggen. Met deksel op pan in 8 minuten zachtjes gaarstoven. Intussen in kommetje slagroom en bloem tot glad papje roeren. Varkenshaasjes uit pan nemen en in aluminiumfolie warm houden. Slagroommengsel door stoofvocht roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Saus nog 2 minuten zachtjes laten koken, af en toe roeren. Intussen varkenshaasjes in plakken snijden en op warme schaal leggen. Enkele eetlepels saus erover schenken. Rest van saus overdoen in sauskom en apart erbij geven. Lekker met broccoli en gebakken krielaardappels.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2 / 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande september/oktober 1987

Aardappelen met uien uit Luxemburg (Luxemburg)

AARDAPPELEN MET UIEN UIT LUXEMBURG

3 eetlepels reuzel
4 grote uien, gepeld en kleingesneden
1 kilo aardappelen, geschild en in vieren gesneden
zout


Verhit de reuzel in een koekenpan en fruit hierin de uien voortdurend omscheppend in circa 5 minuten lichtbruin. Kook de aardappelen en de gefruite uien in een pan met ½ liter water en wat zout in 30 minuten gaar tot de aardappelen uit elkaar beginnen te vallen. Pureer met een stamper de aardappelen en uien in het kookvocht.

4 personen

land : Luxemburg
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee

Sremska Pasteta od Svinjske Dzigerice (Syrmië, Servië)

SREMSKA PASTETA OD SVINJSKE DZIGERICE (SYRMISCHE VARKENSLEVERPASTEI)

Srem is de Servische benaming voor het historische landschap Syrmië en voor de gelijknamige hoofdstad. Het gerecht dient in de oogsttijd - als er zwaar werk geleverd moet worden - als ontbijt.

750 gram varkenslever
100 gram wittebrood
wat melk
1 ui
200 gram vers spek
1 laurierblad
70 gram boter
zout
witte peper
1 centiliter cognac
2 eetlepels olie
2 eetlepels paneermeel


De schoongemaakte varkenslever in grote stukken snijden. Week het wittebrood in de melk en knijp het uit. Draai de lever, de grofgesneden ui, het grofgesneden spek en het laurierblad door de gehaktmolen. Laat de boter smelten en vermeng het met het vlees. Voeg zout, peper en cognac toe. Bestrijk een pasteivorm met olie en bestrooi hem met paneermeel. Doe het levermengsel erin en strijk het oppervlak glad. Sluit de vorm af, zet hem in een grote pan en vul deze tot de rand van de pasteibak met water. Breng het water aan de kook en laat de pastei in 60 tot 70 minuten gaar worden. Laat de pastei daarna afkoelen, neem hem uit de vorm en snijd hem in plakken. Heerlijk als voorgerecht.

4 personen

land : Servië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Berenjenas Rellenas (Spanje)

BERENJENAS RELLENAS (GEVULDE AUBERGINES)

2 grote aubergines
1 citroen
½ ui
100 gram rauwe ham
100 gram gehakt
2 tomaten
zout
peper
2 eieren
3 à 4 eetlepels (olijf)olie


Aubergines schillen, met halve citroenen inwrijven en in water met citroensap halfgaar koken. In de lengte doorsnijden, uithollen, en met het volgende mengsel vullen: vlees en ham in de olie bruin bakken. Dan geschilde, kleingesneden tomaten toevoegen, zouten, peperen en alles grondig vermengen. De gevulde aubergines in een geoliede vuurvaste schotel leggen. Geklutste eieren er overheen gieten en in een getemperde oven bakken.

4 personen

land : Spanje
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Spaanse keuken / Maria Horváth

Karbonade met sperziebonen

KARBONADE MET SPERZIEBONEN

4 ribkarbonades
zout
peper
1½ theelepel gemalen rozemarijn
6 eetlepels boter of margarine
1 kleine ui
½ Spaanse peper
½ liter blik boterboontjes (Hero)*
½ liter blik gebroken sperziebonen
½ theelepel bonenkruid

* Kunt u gele boterboontjes moeilijk krijgen, dan kunt u ze ook vervangen door sperziebonen


Alle ingrediënten klaarzetten.
Vlees inwrijven met zout, peper en rozemarijn.
In koekenpan 5 eetlepels boter verhitten. Vlees 11 minuten aan elke kant goudbruin en gaarbakken.
Ui pellen en fijn snipperen.
In pan rest van boter verhitten. Ui in 3 minuten glazig fruiten.
Spaanse peper wassen. In lengte opensnijden en zaadlijsten verwijderen. In reepjes snijden. Bonen afgieten, 4 eetlepels vocht achterhouden.
Aan ui toevoegen: Spaanse peper, bonen, achtergehouden vocht, zout en bonenkruid. In 3 minuten door en door warm laten worden. Af en toe omscheppen.
Bonen overdoen in schaal.
Op andere schaal karbonades rangschikken.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip mei 1983

Varkenshaas in ananassaus

VARKENSHAAS IN ANANASSAUS

2 varkenshaasjes à 250 gram
½ citroen
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder
4 eetlepels boter
¼ liter blik ananasstukjes
4 eetlepels doperwten (blik)
4 eetlepels maïs (blik)
1 eetlepel ketjap manis
½ eetlepel maïzena


Vlees in plakjes van 1 centimeter snijden. Citroen uitpersen.
Vlees bestrooien met zout, peper en kerriepoeder. In braadpan boter verhitten. Vlees in 5 minuten rondom bruinbakken. Toevoegen: citroensap, ananas met sap, doperwten, maïs en ketjap. 2 Minuten meewarmen. In kommetje maïzena met 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. Al roerende aan vleesmengsel toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Groentetip: paprikasalade.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip mei 1982

Schnitzel met ananas

SCHNITZEL MET ANANAS

5 eetlepels boter of margarine
4 gepaneerde schnitzels à 100 gram
4 schijven ananas (blik)
2 eetlepels bakgember
2 eetlepels geschaafde amandelen


Alle ingrediënten klaarzetten. Schaal voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten. Vlees 4 minuten aan elke kant gaar en bruinbakken. Schnitzels op warme schaal leggen. In bakvet ananas en gember 1 minuut bakken. Ananas en gember over schnitzels verdelen. Amandelen erover strooien.
Groentetip: spinazie.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 13 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip mei 1982

Schol met spek

SCHOL MET SPEK

2 schollen à 300 gram
zout
1½ theelepel gemberpoeder
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels bloem
3 eetlepels olie
4 plakjes ontbijtspek (50 gram)
4 eetlepels boter of margarine


Vis onder koud stromend water afspoelen. Met keukenpapier droogdeppen. Inwrijven met zout en 1 theelepel gemberpoeder. Besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. In diep bord bloem strooien.
Schaal voorverwarmen. Vis door bloem wentelen, overtollige bloem eraf schudden. In koekenpan olie verhitten. Spek 1 minuut zachtjes uitbakken. Vis toevoegen. 4 Minuten aan elke kant goudbruin en gaarbakken. Intussen in steelpan boter zachtjes smelten. Rest van citroensap en gemberpoeder erdoor roeren. Met schuimspaan vis en spek uit pan nemen en op warme schaal leggen. Boter in juskom schenken en apart erbij geven. Lekker met andijviesalade en gekookte aardappelen.

2 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip mei 1982

Varkensvlees met atjar tjampoer

VARKENSVLEES MET ATJAR TJAMPOER

400 gram varkenspoelet
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder
3 eetlepels boter of margarine
1 ui
100 gram gesneden ham
1 teentje knoflook
4 eetlepels atjar tjampoer
3 eetlepels santen
1 eetlepel ketjap


Alle ingrediënten klaarzetten. Poulet bestrooien met zout, peper en kerriepoeder. Door elkaar mengen. In braadpan boter verhitten. Poelet in 5 minuten rondom bruinbakken. Ui pellen en snipperen. Ham in stukjes snijden. Aan poelet ui toevoegen. 3 Minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ham toevoegen en 1 minuut meebakken. Aan poelet toevoegen: atjar tjampoer, santen en ketjap. Met deksel op pan santen in 4 minuten laten smelten. Poelet op smaak brengen met zout, peper en kerriepoeder.
Groentetip: ijsbergsla

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 18 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip april 1982

Varkenshaasje met maderasaus

VARKENSHAASJE MET MADERASAUS

¼ liter blik hele champignons
2 varkenshaasjes à 250 gram
zout
peper
3 eetlepels boter of margarine
2 zakjes jachtsaus
¼ liter melk
2 deciliter koffieroom
½ deciliter madera


Champignons afgieten. Vlees in 1 centimeter dikke plakken snijden. Bestrooien met zout en peper.
In braadpan boter verhitten. Vlees in 5 minuten rondom bruin en gaar bakken. Intussen schaal voorverwarmen. In steelpan jachtsaus maken met melk en koffieroom volgens gebruiksaanwijzing. Madera en champignons toevoegen en meewarmen. Vlees op warme schaal leggen. Saus erover verdelen.
Lekker met kropsla.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip april 1982

Schnitzel met amandelen

SCHNITZEL MET AMANDELEN

5 eetlepels boter of margarine
4 gepaneerde (room)schnitzels
3 eetlepels geschaafde amandelen
1½ eetlepel sesamzaad


Alle ingrediënten klaarzetten. In koekenpan boter verhitten. Schnitzels 2 minuten aan elke kant gaar en goudbruin bakken. In droge pan amandelen en sesamzaad 1 minuut roosteren. Schnitzels op schaal leggen. Amandelen met sesamzaad erover strooien.
Groentetip: koolsalade met mixed pickles.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 6 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip januari 1982

Omelet met niertjes

OMELET MET NIERTJES

1 varkensniertje
zout
peper
1 ui
50 gram ontbijtspek
3 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
3 eieren
worcestershiresaus
½ eetlepel mosterd
1 takje peterselie

Alle ingrediënten klaarzetten. Niertje afspoelen. In pan niertje met 1 liter koud water tegen de kook aanbrengen. Met scherp mesje witte deeltjes uit niertje wegsnijden. In stukjes snijden. Bestrooien met zout en peper. Ui pellen en snipperen. Spek in stukjes snijden. Schaal voorverwarmen. In braadpan 2 eetlepels boter smelten. Ui en spek 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Aan uimengsel nier toevoegen. In 10 minuten rondom zachtjes bruin en gaarbakken. In kom eieren loskloppen met 1½ eetlepel water, zout, peper en enkele druppels worcestershiresaus. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien. Zachtjes bakken tot bovenkant droog is. Op warme schaal laten glijden. Aan nier mosterd toevoegen en erdoor scheppen. Op omelet scheppen. Dubbelklappen en halveren.
Peterselie erboven fijnknippen.
Groentetip: gemengde groente met appel.

2 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip januari 1982

Aubergine met spek en tomaten (China)

AUBERGINE MET SPEK EN TOMATEN

6 plakjes ontbijtspek
4 tomaten
1 aubergine
1 à 2 teentjes knoflook
¼ theelepel zout
snuifje peper


Plakjes ontbijtspek in stukjes van 5 centimeter snijden; tomaten schillen en in vieren snijden; aubergine schillen en in dobbelsteentjes van 2½ centimeter snijden; knoflook kneuzen.
Ontbijtspek in een koude pan leggen en lichtbruin bakken; knoflook toevoegen en nog een paar maal roeren.
Dobbelsteentjes aubergine in de pan doen en goed door het vet roeren, daarna op middelgroot vuur, afgedekt, bakken tot de aubergine zacht geworden is (± 5 minuten).
Tomaten toevoegen, vuur laag draaien en afgedekt de aubergine in ± 5 minuten gaar koken; bestrooien met zout en peper.
Variatie: 6 teentjes knoflook gebruiken.

4 personen

land : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Groot Chinees kookboek / Gloria Bley Miller

Cha Li Jou (Fukien, China)

CHA LI JOU (VARKENSVLEES MET WORTELTJES)

Het vlees wordt eerst roodgekookt en daarna gepaneerd en in frituurolie gebakken. Het gerecht stamt uit Fukien.

2 eetlepels zonnebloemolie
1 kilogram ontbeende varkenspoot
3 eetlepels sojasaus
1 eetlepel suiker
3 theelepels azijn
2 eetlepels sherry
¼ liter sterke bouillon
1 ei
150 gram droog, fijn broodkruim
frituurolie
250 gram jonge worteltjes

Snijd het vlees in dunne schijven. Laat de olie heet worden, bak de plakken vlees, voeg sojasaus, suiker, azijn en sherry toe. Laat het vlees zo in 5 minuten roodbruin worden. Keer de plakken van tijd tot tijd. Voeg de bouillon toe en laat deze praktisch geheel inkoken. Schep de plakken vlees eruit en laat ze afkoelen. Doop ze in een losgeklopt ei en daarna in het broodkruim. Bak ze vervolgens 3 minuten in de hete frituurolie, niet allemaal tegelijk. Snijd de (rauwe) worteltjes in uiterst smalle en dunne reepjes. Leg het vlees op een warme schaal en rangschik de reepjes wortel eromheen.

4 personen

gebied : Fukien, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson

Sha Kuo Ssu Tzu T'ou (Peking, China)

SHA KUO SSU TZU T’OU (GEHAKTBALLEN MET SPINAZIE)

500 gram varkensgehakt
1 ui
stukje verse gemberwortel
zout
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels sherry
1 eetlepel maïzena
4 eetlepels zonnebloemolie
500 gram spinazie


Maak het gehakt aan met gesnipperde ui, ragfijn gesnipperde gemberwortel, zout naar smaak, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sherry en de maïzena. Kneed er 4 stevige ballen van. Bak de ballen in olie aan alle kanten gelijkmatig lichtbruin, in hoogstens 10 minuten. Neem ze uit de olie, leg ze in een pan en voeg de rest van de sojasaus en sherry en 1 deciliter heet water toe. Laat ze zo een kwartier sudderen. Laat de olie weer goed heet worden en bak hierin de spinazieblaadjes gedurende 3 minuten boven hoog vuur. Leg ze vervolgens in een vuurvaste schaal en de gehaktballen erop, voeg wat van het stoofvocht toe en zet de schaal nog een kwartiertje in een hete oven.

4 personen

gebied : Peking, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson