maandag 1 mei 2017

Sremska Pasteta od Svinjske Dzigerice (Syrmië, Servië)

SREMSKA PASTETA OD SVINJSKE DZIGERICE (SYRMISCHE VARKENSLEVERPASTEI)

Srem is de Servische benaming voor het historische landschap Syrmië en voor de gelijknamige hoofdstad. Het gerecht dient in de oogsttijd - als er zwaar werk geleverd moet worden - als ontbijt.

750 gram varkenslever
100 gram wittebrood
wat melk
1 ui
200 gram vers spek
1 laurierblad
70 gram boter
zout
witte peper
1 centiliter cognac
2 eetlepels olie
2 eetlepels paneermeel


De schoongemaakte varkenslever in grote stukken snijden. Week het wittebrood in de melk en knijp het uit. Draai de lever, de grofgesneden ui, het grofgesneden spek en het laurierblad door de gehaktmolen. Laat de boter smelten en vermeng het met het vlees. Voeg zout, peper en cognac toe. Bestrijk een pasteivorm met olie en bestrooi hem met paneermeel. Doe het levermengsel erin en strijk het oppervlak glad. Sluit de vorm af, zet hem in een grote pan en vul deze tot de rand van de pasteibak met water. Breng het water aan de kook en laat de pastei in 60 tot 70 minuten gaar worden. Laat de pastei daarna afkoelen, neem hem uit de vorm en snijd hem in plakken. Heerlijk als voorgerecht.

4 personen

land : Servië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: