zondag 1 juni 2008

Oosterse peultjessalade (Verre Oosten)

OOSTERSE PEULTJESSALADE

Een peultje is de onrijpe vrucht van een erwtensoort, waarvan zowel de schil
als de erwtjes gegeten worden. Peultjes zijn lekker en gezond, ze zijn rijk
aan vitamine B en C en bevatten slechts 28 kcal per 100 gram. Peultjes zijn
het lekkerst in juni en juli, de aanvoer is dan ook het grootst.

200 gram peultjes
200 gram taugé
1 eetlepel geraspte gemberwortel
4 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel citroensap
zout
peper
4 lente-uitjes, in dunne ringen

Peultjes in ruim kokend water met zout in ± 5 minuten beetgaar koken.
Peultjes afgieten, met koud water afspoelen en laten uitlekken. Tauge in
zeef leggen en overgieten met kokend water. Tauge afspoelen met koud water
en laten uitlekken. In grote schaal gemberwortel, ketjap, citroensap, zout
en peper door elkaar roeren. Peultjes, taugé en lente-uitjes toevoegen en
alles door elkaar scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 70 kcal p.p.

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : salade

bron : Tip Culinair juli 1996

Oosterse varkenshaas met peultjes (Verre Oosten)

OOSTERSE VARKENSHAAS MET PEULTJES

Voor door de week was ik op zoek naar een snelle en lekkere manier van
koken. Zo kwam ik terecht bij dit oosterse roerbakgerecht.

200 gram peultjes
zout
1 eetlepel zonnebloem- of maïsolie
300 gram varkenshaas, in dunne plakjes
1 blikje bamboescheuten (inhoud 227 gram), uitgelekt
3 lente-uitjes, in dunne ringen
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels lichte Chinese sojasaus (toko)
1 theelepel sambal oelek
1 eetlepel sesamolie

Peultjes in ruim kokend water met zout ± 3 minuten koken en laten uitlekken.
Zonnebloem- of maïsolie verhitten en vlees in ± 4 minuten rondom bruin
bakken. Peultjes en bamboescheuten toevoegen en ± 4 minuten meebakken.
Oestersaus, sojasaus, sambal en sesamolie erdoor roeren en even goed
verwarmen. Gerecht over 2 borden verdelen en met lente-uitjes bestrooien.
Serveren met gekookte witte rijst, kroepoek en komkommersalade van 1
geschaafde ongeschilde komkommer met 2 eetlepels olie, 1 eetlepel azijn,
zout en peper.

2 personen

voedingswaarde : 670 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair juli 1996

Roergebakken varkensvlees met peultjes (Maleisië)

ROERGEBAKKEN VARKENSVLEES MET PEULTJES

Een recept uit Maleisië van Chinese oorsprong. De pruimensaus (plum sauce)
is verkrijgbaar in toko's.

500 gram varkensfilet
1 rode paprika
1 ui
250 gram peultjes
1 blikje bamboescheuten
olie
3 theelepels geraspte gemberwortel
3 teentjes uitgeperste knoflook
7 eetlepels plum sauce
4 eetlepels grove tomatensaus (een sugo saus) of een in stukken gesneden
tomaat
1½ eetlepel sojasaus
zout
peper
100 gram cashewnoten

Snijd het vlees in dunne plakjes of repen en de paprika in stukjes. Snijd de
ui in 8 partjes. Haal de peultjes af en laat de bamboescheuten uitlekken.
Verhit 2 eetlepels olie in een wok of pan en roerbak daarin de helft van het
vlees snel lichtbruin. Neem het vlees uit de pan. Behandel de rest van het
vlees op dezelfde manier. Doe de peultjes en stukjes paprika, ui, gember en
knoflook in de lege pan, draai het vuur laag en laat de groenten in 3
minuten beetgaar worden. Het vlees er weer bij doen, evenals de
bamboescheuten, de plum sauce, de tomatensaus en de sojasaus. Laat alles
even pruttelen. Proef of er zout of peper bij moet. Schep tot slot de
cashewnoten door het gerecht. Eet er rijstvermicelli (bie hoen) bij.

4 personen

land : Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : NRC (Annelène van Eijndhoven)

Qing sun shao rou (China)

QING SUN SHAO ROU (GROENE ASPERGES MET WOLKENOORTJES)

Eigenlijk hoort dit gerecht met stengelsla of aspergesla te worden gemaakt.
Dat is een typisch Chinese groente die bestaat uit harde stengels met
daaromheen slap blad. Met groene asperges smaakt het gerecht ook uitstekend.

25 gram gedroogde wolken- of boomoortjes
750 gram groene asperges
2 bosuitjes
1 schijfje verse gemberwortel van 1 centimeter
1 eetlepel arachideolie
2 theelepels chili-bonensaus
1 eetlepel rijstwijn (shaosing) of droge sherry
1 eetlepel lichte sojasaus
2 theelepels mushroom sauce
1 theelepel geroosterde roze peperkorrels
zout

Week de wolkenoortjes minstens 15 minuten in heet water. Laat ze goed
uitlekken. Was de asperges en snijd het onderste stukje eraf. Snijd de
asperges in schuine stukken van circa 5 centimeter lang. Maak de bosuitjes
schoon en snijd ze fijn. Schil de gemberwortel en hak het schijfje fijn.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de bosui en de gember
ongeveer 2 minuten. Roer de wolkenoortjes en de asperges erdoor en roerbak
alles circa 5 minuten. Voeg de chili-bonensaus, de rijstwijn, de sojasaus,
de mushroom sauce en 3 eetlepels water toe. Verwarm het gerecht ongeveer 5
minuten. Roer de roze peperkorrels erdoor. Breng het gerecht op smaak met
zout.

4 personen

land : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Bai bi qing yun (China)

BAI BI QING YUN (ASPERGES MET WOLKENOREN)

10 gram wolkenoren
300 gram verse asperges
zout
1 plak tofu (circa 250 gram)
¼ liter neutrale plantaardige olie
200 gram broccoliroosjes
1 eetlepel rijstwijn
1 deciliter groentebouillon (zelfgemaakt of van instantpoeder)
1 theelepel sesamolie

Week de wolkenoren circa 20 minuten in warm water.
Schil en was de asperges en snijd ze in stukjes van 4 centimeter. Breng ze
in een pan met 1 liter water op een hoog vuur aan de kook, voeg wat zout toe
en laat op een matig vuur 15 minuten koken.
Was en droog de tofu en snijd de plak in reepjes van circa 4 centimeter
lang, 2 centimeter breed en 1 centimeter dik. Laat de olie in een wok of pan
op een hoog vuur circa 1 minuut heet worden, voeg de reepjes tofu toe en
frituur ze in circa 3 minuten goudbruin. Neem ze uit de pan en laat op
keukenpapier uitlekken.
Was de broccoliroosjes en laat ze in een vergiet uitlekken. Breng op een
hoog vuur in ½ liter licht gezouten water aan de kook en laat afgedekt circa
2 minuten borrelend koken. Neem ze uit de pan en laat uitlekken.
Neem de asperges uit de pan en laat ze uitlekken. Neem de wolkenoren uit het
weekwater, was ze zorgvuldig, laat uitlekken en snijd ze in reepjes van
circa ½ centimeter breed.
Giet de olie uit de wok of pan af tot er nog maar een dun laagje
achterblijft en laat wok of pan opnieuw heet worden. Voeg de asperge,
wolkenoren, tofu en broccoliroosjes toe en laat al roerend circa 1 minuut
bakken. Schenk er de rijstwijn en groentebouillon bij en laat al roerend aan
de kook komen. Breng op smaak met zout, druppel er de sesamolie over en dien
op.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

land : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De beste recepten uit Koken in de Wereld