WORST IN TOMATENSAUS
1 ui
1 blikje lunchworst à 200 gram
1 eetlepel boter of margarine
1 zakje tomatensaus
1 teentje knoflook
(2 eetlepels wodka)
zout
peper
worcestershiresaus
1 takje peterselie
Ui pellen en nipperen. Lunchworst in blokjes snijden. In braadpan boter verhitten. Ui in 2 minuten glazig fruiten. Worst toevoegen en 2 minuten meebakken. In steelpan met 3 deciliter water, tomatensaus maken. Knoflook pellen en boven saus uitpersen. Ui-worstmengsel (en wodka) erdoor roeren. Op smaak brengen met zout, peper en paar druppels worcestershiresaus. Peterselie erboven fijnknippen.
Groentetip: rauwkost witte kool.
4 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip oktober 1979
zondag 6 oktober 2019
Hamrolletjes met roerei
HAMROLLETJES MET ROEREI
4 eetlepels doperwten (uit blik)
1 blikje champignonschijfjes (à 106 gram)
3 eieren
3 eetlepels melk
zout
peper
vloeibaar aroma
3 eetlepels boter of margarine
200 gram gesneden schouderham
4 eetlepels Parmezaanse kaas
In zeef doperwten en champignons laten uitlekken. Boven kom eieren breken. Loskloppen met melk, zout, peper en paar druppels aroma. Doperwten en champignons erdoor mengen. In koekenpan boter verhitten. Eimengsel zachtjes bakken. Gestold ei steeds van bodem losroeren. Plakjes ham in vier stapeltjes verdelen. Bestrooien met kaas. Roerei erover verdelen. Oprollen en met 2 houten cocktailprikkers vaststeken. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Hierin rolletjes ½ minuut kort bakken. Voorzichtig keren en nog ½ minuut bakken. Direct opdienen.
Groentetip: spruitjes.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip oktober 1979
4 eetlepels doperwten (uit blik)
1 blikje champignonschijfjes (à 106 gram)
3 eieren
3 eetlepels melk
zout
peper
vloeibaar aroma
3 eetlepels boter of margarine
200 gram gesneden schouderham
4 eetlepels Parmezaanse kaas
In zeef doperwten en champignons laten uitlekken. Boven kom eieren breken. Loskloppen met melk, zout, peper en paar druppels aroma. Doperwten en champignons erdoor mengen. In koekenpan boter verhitten. Eimengsel zachtjes bakken. Gestold ei steeds van bodem losroeren. Plakjes ham in vier stapeltjes verdelen. Bestrooien met kaas. Roerei erover verdelen. Oprollen en met 2 houten cocktailprikkers vaststeken. In koekenpan 1 eetlepel boter verhitten. Hierin rolletjes ½ minuut kort bakken. Voorzichtig keren en nog ½ minuut bakken. Direct opdienen.
Groentetip: spruitjes.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip oktober 1979
Gebakken kaas met kruiden
GEBAKKEN KAAS MET KRUIDEN
4 plakken jong belegen kaas van 1 centimeter dik à 75 gram
3 eetlepels bloem
3 theelepels gedroogde groene kruiden
2½ eetlepel droge witte wijn
1 teentje knoflook
4 eetlepels paneermeel
50 gram boter of margarine
Korstjes van kaas snijden. In diep bord bloem met groene kruiden vermengen. Wijn toevoegen. Met vork tot dik vloeibaar, glad papje roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Erdoor mengen. In ander diep bord paneermeel strooien. Kaasplakken eerst door bloempapje, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Kaasplakken in 2 minuten aan beide zijden goudbruin bakken. Op schaal scheppen. Direct opdienen.
Groentetip: rauwkost witlof met appel.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 8 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip oktober 1979
4 plakken jong belegen kaas van 1 centimeter dik à 75 gram
3 eetlepels bloem
3 theelepels gedroogde groene kruiden
2½ eetlepel droge witte wijn
1 teentje knoflook
4 eetlepels paneermeel
50 gram boter of margarine
Korstjes van kaas snijden. In diep bord bloem met groene kruiden vermengen. Wijn toevoegen. Met vork tot dik vloeibaar, glad papje roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Erdoor mengen. In ander diep bord paneermeel strooien. Kaasplakken eerst door bloempapje, dan door paneermeel wentelen. In koekenpan boter verhitten. Kaasplakken in 2 minuten aan beide zijden goudbruin bakken. Op schaal scheppen. Direct opdienen.
Groentetip: rauwkost witlof met appel.
4 personen
voedingswaarde : 410 kcal p.p.
bereidingstijd : 8 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip oktober 1979
Gevulde flapjes met blauwe kaas met peper
GEVULDE FLAPJES MET BLAUWE KAAS MET PEPER
10 plakjes bladerdeeg
4 eetlepels koffiemelk
VULLING
75 gram Danablue
75 gram verse roomkaas met peper
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de plakjes diagonaal of in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Snijd de Danablue in kleine stukjes. Roer de verse roomkaas met peper erdoor.
Schep een eetlepel vulling op de helft van het plakje. Bestrijk de randjes met water en vouw het plakje diagonaal of recht dubbel. Druk de randjes (eventueel met een vork) op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de koffiemelk. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes 15 minuten in het midden van de oven. Serveer de flapjes warm of koud.
Voor 20 stuks.
voedingswaarde : 175 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
10 plakjes bladerdeeg
4 eetlepels koffiemelk
VULLING
75 gram Danablue
75 gram verse roomkaas met peper
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de plakjes diagonaal of in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Snijd de Danablue in kleine stukjes. Roer de verse roomkaas met peper erdoor.
Schep een eetlepel vulling op de helft van het plakje. Bestrijk de randjes met water en vouw het plakje diagonaal of recht dubbel. Druk de randjes (eventueel met een vork) op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de koffiemelk. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes 15 minuten in het midden van de oven. Serveer de flapjes warm of koud.
Voor 20 stuks.
voedingswaarde : 175 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
Gevulde flapjes met mon chou en bosvruchten
GEVULDE FLAPJES MET MON CHOU EN BOSVRUCHTEN
10 plakjes bladerdeeg
4 eetlepels koffiemelk
VULLING
75 gram Mon Chou
50 gram bosvruchtenjam
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de plakjes diagonaal of in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Schep de Mon Chou door de bosvruchtenjam.
Schep een eetlepel vulling op de helft van het plakje. Bestrijk de randjes met water en vouw het plakje diagonaal of recht dubbel. Druk de randjes (eventueel met een vork) op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de koffiemelk. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes 15 minuten in het midden van de oven. Serveer de flapjes warm of koud.
Voor 20 stuks.
voedingswaarde : 155 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
10 plakjes bladerdeeg
4 eetlepels koffiemelk
VULLING
75 gram Mon Chou
50 gram bosvruchtenjam
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de plakjes diagonaal of in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Schep de Mon Chou door de bosvruchtenjam.
Schep een eetlepel vulling op de helft van het plakje. Bestrijk de randjes met water en vouw het plakje diagonaal of recht dubbel. Druk de randjes (eventueel met een vork) op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de koffiemelk. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes 15 minuten in het midden van de oven. Serveer de flapjes warm of koud.
Voor 20 stuks.
voedingswaarde : 155 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
Basisrecept gevulde flapjes
BASISRECEPT GEVULDE FLAPJES
5 plakjes bladerdeeg
2 eetlepels koffiemelk
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de plakjes diagonaal of in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 200ºC. Schep een eetlepel vulling op de helft van het plakje. Bestrijk de randjes met water en vouw het plakje diagonaal of recht dubbel. Druk de randjes (eventueel met een vork) op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de koffiemelk. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes 15 minuten in het midden van de oven. Serveer de flapjes warm of koud.
Voor 10 stuks.
voedingswaarde : 120 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
5 plakjes bladerdeeg
2 eetlepels koffiemelk
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de plakjes diagonaal of in de lengte doormidden. Verwarm de oven voor op 200ºC. Schep een eetlepel vulling op de helft van het plakje. Bestrijk de randjes met water en vouw het plakje diagonaal of recht dubbel. Druk de randjes (eventueel met een vork) op elkaar. Bestrijk de buitenkant met de koffiemelk. Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de flapjes 15 minuten in het midden van de oven. Serveer de flapjes warm of koud.
Voor 10 stuks.
voedingswaarde : 120 kcal per stuk
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : borrelhapje
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
Savooiekool gevuld met kleurige zilvervliesrijst
SAVOOIEKOOL GEVULD MET KLEURIGE ZILVERVLIESRIJST
1 kleine savooiekool
1 kleine rode paprika
250 gram snelkook zilvervliesrijst
zout
2 eetlepels olie
1 blikje maïskorrels, 325 gram
1 blikje doperwtjes met worteltjes, 340 gram
Verwijder de buitenste bladeren van de savooiekool en halveer hem in de lengte. Neem het grootste deel van de binnenbladeren eruit en snijd ze in reepjes. Maak de paprika schoon en snijd ze in blokjes.
Kook de rijst met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de reepjes savooiekool met de blokjes paprika 5 minuten. Voeg de uitgelekte maïskorrels en de uitgelekte doperwtjes met worteltjes toe en laat alles goed warm worden. Meng de rijst erdoor en breng op smaak met peper en zout. Zet de koolschaal op een groot bord en schep het rijstmengsel erin. Lekker bij een gegrilleerde kotelet.
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
1 kleine savooiekool
1 kleine rode paprika
250 gram snelkook zilvervliesrijst
zout
2 eetlepels olie
1 blikje maïskorrels, 325 gram
1 blikje doperwtjes met worteltjes, 340 gram
Verwijder de buitenste bladeren van de savooiekool en halveer hem in de lengte. Neem het grootste deel van de binnenbladeren eruit en snijd ze in reepjes. Maak de paprika schoon en snijd ze in blokjes.
Kook de rijst met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de reepjes savooiekool met de blokjes paprika 5 minuten. Voeg de uitgelekte maïskorrels en de uitgelekte doperwtjes met worteltjes toe en laat alles goed warm worden. Meng de rijst erdoor en breng op smaak met peper en zout. Zet de koolschaal op een groot bord en schep het rijstmengsel erin. Lekker bij een gegrilleerde kotelet.
4 personen
voedingswaarde : 455 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : C1000 Thuis-magazine najaar 1991
Groenteragout met ham
GROENTERAGOUT MET HAM
3 plakken schouderham van 1 centimeter dik (350 gram)
2 kleine uien
40 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
40 gram bloem
4 deciliter water
½ bouillontablet
3 eetlepels hot tomatenketchup
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
½ theelepel cayennepeper
450 gram gesneden boerensoepgroenten
Snijd de ham in blokjes. Pel en snipper de ui.
Verhit de boter of de margarine en fruit hierin de ui gedurende enkele minuten. Pel het teentje knoflook en pers het uit boven de ui. Roer de bloem erdoor. Voeg scheutje voor scheutje het water toe. Blijf roeren tot een mooi gebonden saus ontstaat. Voeg het bouillontablet, de ketchup, de Italiaanse keukenkruiden, de cayennepeper, de ham en de soepgroenten toe. Laat de ragout in 5 minuten door en door warm worden.
Lekker met macaroni.
3 personen
voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : C1000 Thuis-magazine oktober 1990
3 plakken schouderham van 1 centimeter dik (350 gram)
2 kleine uien
40 gram boter of margarine
1 teentje knoflook
40 gram bloem
4 deciliter water
½ bouillontablet
3 eetlepels hot tomatenketchup
2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
½ theelepel cayennepeper
450 gram gesneden boerensoepgroenten
Snijd de ham in blokjes. Pel en snipper de ui.
Verhit de boter of de margarine en fruit hierin de ui gedurende enkele minuten. Pel het teentje knoflook en pers het uit boven de ui. Roer de bloem erdoor. Voeg scheutje voor scheutje het water toe. Blijf roeren tot een mooi gebonden saus ontstaat. Voeg het bouillontablet, de ketchup, de Italiaanse keukenkruiden, de cayennepeper, de ham en de soepgroenten toe. Laat de ragout in 5 minuten door en door warm worden.
Lekker met macaroni.
3 personen
voedingswaarde : 445 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : C1000 Thuis-magazine oktober 1990
Tuttifrutti met vanillevla
TUTTIFRUTTI MET VANILLEVLA
1 zakje tuttifrutti
suiker naar smaak
1 citroen
1 liter vanillevla
Tuttifrutti wassen en een paar uur in ruim koud water laten weken. Tuttifrutti 15 minuten met stukje gewassen citroenschil en 2 eetlepels citroensap koken. Vruchten eruit scheppen, wat suiker erover strooien en laten afkoelen. Over 4 schaaltjes verdelen en vanillevla erover gieten.
4 personen
gerechtsoort : nagerecht
bron : Allerhande 7 (oktober 1984)
1 zakje tuttifrutti
suiker naar smaak
1 citroen
1 liter vanillevla
Tuttifrutti wassen en een paar uur in ruim koud water laten weken. Tuttifrutti 15 minuten met stukje gewassen citroenschil en 2 eetlepels citroensap koken. Vruchten eruit scheppen, wat suiker erover strooien en laten afkoelen. Over 4 schaaltjes verdelen en vanillevla erover gieten.
4 personen
gerechtsoort : nagerecht
bron : Allerhande 7 (oktober 1984)
Abonneren op:
Posts (Atom)