woensdag 3 juli 2019

Entrecôte met pittige avocadosaus

ENTRECÔTE MET PITTIGE AVOCADOSAUS

½ groene Spaanse peper
1 bosuitje
1 rijpe avocado
1 eetlepel citroensap
10 gram verse koriander
2 eetlepels Yogonaise
zout
peper
2 eetlepels olie
1 teentje knoflook
2 eetlepels barbecuesaus
1 entrecôte van 3 centimeter dik (300 gram)


Verwijder de zaadjes uit de peper. Snijd de peper en het bosuitje klein. Schil de avocado en pureer het vruchtvlees samen met de gesnipperde ui, de peper, het citroensap, de koriander en de Yogonaise in de keukenmachine tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Pers de knoflook boven de olie uit en roer de barbecuesaus erdoor.
Bestrijk de entrecote met het oliemengsel. Rooster de entrecote onder de hete grill of op de barbecue in 6 - 8 minuten bruin en van binnen rosé. Bestrijk de entrecote regelmatig met het oliemengsel. Geef de avocadosaus er apart bij. lekker met lauwwarme aardappelsalade.

2 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 8 / 12 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Menu 13 juli 1994

Ratatouille met kip (Middellandse Zeegebied)

RATATOUILLE MET KIP

1 ui
1 kleine groene paprika
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
1 kleine aubergine
1 kleine courgette
½ kippenbouillontablet
½ blikje tomaatstukjes
½ deciliter droge witte wijn
½ eetlepel Franse tuinkruiden
2 maïskipfilets
zout
vers gemalen zwarte peper


Snijd de ui en de paprika klein. Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan. Fruit de ui en de paprika even aan. Pers de knoflook erboven uit. Snijd de aubergine en de courgette in blokjes en bak ze 3 minuten mee. Voeg het bouillontablet, de tomaatstukjes, de wijn en de Franse kruiden toe. Smoor de groenten in een gesloten pan in 15 minuten zachtjes gaar. Snijd elke kipfilet in 3 stukken. Wrijf ze in met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de stukken kip in 7 minuten mooi bruin. Leg de stukken kip tussen de groenten en smoor de ratatouille nog 10 minuten zachtjes. Lekker met stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Menu 13 juli 1994

Gevulde sardines uit de oven

GEVULDE SARDINES UIT DE OVEN

1 rode paprika
2 eetlepels olijfolie
4 schoongemaakte sardines (350 gram)
50 gram verse roomkaas met kruiden
2 theelepels fijngehakte verse rozemarijn
1 eetlepel citroensap
2 sneetjes oud witbrood
25 gram geraspte oude kaas


Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de paprika heel klein. Verhit 1 eetlepel olie en smoor de paprika in 5 minuten zachtjes gaar. Snijd de sardines aan de buikkant open en snijd het visvlees aan beide kanten los van de graat zodat een opening ontstaat. Snijd de graat aan de kop- en staartzijde los (of laat de visman dit voor u doen). Spoel de buikholte van de sardines schoon. Dep ze droog met keukenpapier en besprenkel ze met citroensap. Vet een lage ovenschaal in. Roer de verse roomkaas en de rozemarijn door de paprika. Vul de sardines met dit mengsel. Verkruimel het brood. Strooi het broodkruim en de kaas over de sardines. Sprenkel er wat olijfolie over. Bak de sardines in de oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer er een gemengde groene salade bij.

2 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Menu 13 juli 1994

Ham-empanadas (Spanje)

HAM-EMPANADAS

100 gram ham
2 eetlepels Mexicaanse salsa
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
1 blikje gekoeld pizzadeeg (Danone)
½ bekertje Bulgaarse yoghurt à 125 milliliter
1 teentje knoflook
1 eetlepel fijngehakt bieslook
zout
peper
frituurolie


Snijd de ham in kleine blokjes en meng de salsa en de koriander erdoor. Rol het deeg uit en steek er met een glas rondjes uit. Schep op elk rondje wat ham. Klap de deegrondjes dubbel en druk ze stevig dicht. Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C. Pers de knoflook boven de yoghurt uit. Roer het bieslook en zout en peper erdoor. Frituur de empanadas in 3 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg de empanadas op twee bordjes en schep de saus ernaast.

2 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 13 juli 1994

Patat (Holland, Nederland)

PATAT

2 kilogram aardappels (Super turbo of Bildtstar)
zout
olie om te frituren


Aardappels schillen en wassen. Aardappels in lengte in plakken van 1 centimeter dik snijden. Plakken in lengte in repen van 1 centimeter dik snijden.
Patat in ruim water wassen. Patat 10 minuten in bak met vers koud water leggen. Patat in vergiet laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Dienblad of bakplaat bedekken met dubbele laag keukenpapier.
In frituurpan olie verhitten tot 140°C. Patat in 3 porties 6 à 8 minuten gaar, maar niet bruin bakken, patat af en toe omschudden. Patat uitspreiden op blad en laten afkoelen.
Frituurolie verhitten tot 180°C. Patat in 3 porties in 2 à 4 minuten goudbruin bakken, af en toe omschudden. Vergiet bekleden met keukenpapier en patat op keukenpapier laten uitlekken. Patat overdoen in schaal en bestrooien met zout. Serveren met mayonaise.

4 personen

voedingswaarde : 890 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 55 / 20 minuten

gebied : Holland, Nederland
gerechtsoort : bijgerecht of snack

bron : Allerhande juli 2011

Gevulde ananas met mangosaus

GEVULDE ANANAS MET MANGOSAUS

1 verse ananas
2 eetlepels kirsch
2 kiwi’s
100 gram frambozen (of kleine aardbeien)
1 rijpe mango
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel poedersuiker
3 takjes munt


Ananas plat neerleggen en met scherp mes dwars door kroon in vier parten snijden. Vruchtvlees van ananas met mesje voorzichtig lossnijden van schil, tot op 1 centimeter van ananasschil. ‘Ogen’ van ananas en harde kern uit vruchtvlees snijden en ananas in stukjes snijden. Bedruppelen met kirsch (eventueel 1 à 2 uur afgedekt in koelkast bewaren).
Kiwi’s dun schillen en in plakjes snijden. Frambozen voorzichtig wassen. Ananas, frambozen en kiwi door elkaar scheppen. Mango schillen en vruchtvlees in kleine stukjes snijden. Mango met staafmixer of in keukenmachine pureren tot gladde saus. Op smaak brengen met citroensap en poedersuiker.
Ananasparten op vier borden leggen en ananassalade erover verdelen. Mangosaus erop scheppen. Garneren met blaadjes munt.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande juli 2001

Hongaarse groene kool (Hongarije)

HONGAARSE GROENE KOOL

1 groene kool
250 gram rijst
zout
peper
400 gram varkensgehakt
1 uitje
100 gram ontbijtspek
50 gram boter
1 theelepel kummelzaadjes
1 bekertje zure room
6 eetlepels room
1 afgestreken eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels geraspte kaas


Pluk de bladeren van de kool en leg ze met wat zout 10 minuten in kokend water. Laat ze daarna uitlekken. Kook de rijst net gaar. Snipper het uitje en verkruimel het gehakt. Bak gehakt en ui samen in de helft van de boter goudbruin in 5 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe. Leg de plakjes spek op de bodem van een vuurvaste schaal, leg daar de koolbladeren op, strooi er kummel over en schep daarop de gehaktmassa. Dek af met gekookte rijst. Vermeng de zure room met de room, paprikapoeder en geraspte kaas en schep dit over de rijstlaag. Zet de schaal ruim een kwartier in een voorverwarmde, vrij hete oven.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Ambiance juli/augustus 1996

Asperges op zijn Limburgs (Limburg, Nederland)

ASPERGES OP ZIJN LIMBURGS

2 kilogram asperges
1 theelepel suiker
enkele stukjes foelie
zout
200 gram beenham
bosje peterselie
1 eetlepel nootmuskaat
6 eieren
150 gram boter


Schil de asperges tweemaal rond en snijd 2 centimeter van de onderkant. Leg de schillen en onderstukken in een pan en leg hierop een theedoek of keukenpapier. Voeg water, zout en suiker toe en breng het geheel aan de kook. Leg de asperges erop, kook vijf minuten en draai vervolgens het vuur uit. Laat ze met het deksel op de pan 20 minuten staan. Kook intussen de eieren hard, pel ze en snijd ze in partjes of plakken. Hak de peterselie fijn en rol de plakken ham op. Laat de boter in een pan zachtjes smelten. Schep de asperges uit het kookwater en laat ze uitlekken. Schik ze op een ovalen schaal en schik de hamrolletjes, de eieren en de peterselie eromheen. Serveer de gesmolten boter en de nootmuskaat apart.

4 personen

gebied : Limburg, Nederland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Ambiance juli/augustus 1996

Frou-frou

FROU-FROU

1½ deel witte rum
1 deel Parfait d’Amour
scheutje perziklikeur
Moscato d’Asti


Meng de eerste drie ingrediënten in een shaker met ijs. Vul elke flûte voor een vierde hiermee. Vul aan met ijskoude Moscato d’Asti en serveer.

gerechtsoort : cocktail

bron : Elle Eten 2002/04