zaterdag 2 januari 2021

Sookha Jigha (Pakistan)

SOOKHA JHINGA

Een eenvoudig gerecht van grote garnalen zonder saus.

8 grote garnalen
2 bosjes lente-uitjes (met het groen)
1 eetlepel olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
1 theelepel komijnzaad
½ theelepel rode peper
½ theelepel geelwortelpoeder
½ - 1 theelepel zout (naar smaak)
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 citroen, in vieren


Verwijder de koppen en zwarte draden van de garnalen. Snijd het groen van de lente-uitjes in stukjes van 1 - 2 centimeter. Verhit de olie, laat de komijnzaadjes poffen, voeg de uitjes, de rode peper, geelwortel en het zout toe. Roer en fruit 2 - 3 minuten tot de uitjes lichtgeel zijn. Voeg de garnalen toe en bak al roerend tot al het vocht verdampt is en de garnalen gaar en/of zacht zijn. Bestrooi met peterselie, garneer met partjes citroen en serveer heet.

4 personen

gebied : Pakistan
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders

Jhinga ka Kebab (Pakistan)

JHINGA KA KEBAB (GARNALENKEBAB)

500 gram gekookte, gepelde, fijngehakte garnalen
2 grote heel fijngesneden of geraspte uien
2 ontpitte fijngehakte groene chilipepers
4 uitgeperste teentjes knoflook
3 eetlepels fijngehakte peterselie
½ - 1 theelepel rode peper (naar wens)
½ - 1 theelepel zout (naar smaak)
2 afzonderlijk losgeklopte eieren
1 grote gekookte, geprakte aardappel
200 gram grof paneermeel
frituurolie


Meng alle ingrediënten door elkaar behalve 1 ei en het paneermeel en kneed tot een vaste massa. Vorm hiervan kebabs en rol die achtereenvolgens door het ei, het paneermeel en nog eens door ei en frituur ze. Het mengen kan ook in de keukenmachine.
Dit recept kan ook met gekookte witte vis, mosselen, zalm uit blik, tonijn of mengsels van garnalen, vis en mosselen gemaakt worden.

4 personen

gebied : Pakistan
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De Pakistaanse keuken / Y. A. Coenders

Kruidige sinaasappelsoep

KRUIDIGE SINAASAPPELSOEP

Soep is in sommige landen een voorgerecht en in andere landen een nagerecht. Koud is het een verfrissend gerecht, vooral wanneer hij op smaak wordt gebracht met zoetgeurende specerijen.

4 sinaasappels
4¼ deciliter verse sinaasappelsap
55 gram suiker
¼ theelepel kaneel
1 kruidnagel
¼ vanillestokje


Snijd de sinaasappels in partjes en haal met een scherp mesje het vel eraf. Leg ze in een diepe schaal. Doe het sinaasappelsap in een steelpan en meng suiker, kaneel, kruidnagel en vanille erdoorheen. Breng het mengsel aan de kook. Giet het in een zeef en meng het door de sinaasappelpartjes. Gooi de rest weg. Laat de soep 2 uur afkoelen in de koelkast.
Serveersuggestie: Serveer de soep met bolletjes sinaasappelijs.
Variatie: Gebruik rode grapefruit en grapefruitsap in plaats van sinaasappel. Vervang de kruidnagel door een opengesneden kardemompit.
Tip van de kok: De soep is het lekkerst en ziet er mooier uit als alle velletjes en pitten zijn verwijderd.

4 personen

voorbereidings- / afkoel- / bereidingstijd : 15 / 120 / 15 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer

Wortelhalva (Midden-Oosten)

WORTELHALVA

Een ongewoon geurig, zoet en pittig dessert uit het Midden-Oosten.

900 gram geraspte wortel
4¼ deciliter gecondenseerde melk
150 gram suiker
1 kaneelstokje van 2 ½ centimeter
2 laurierblaadjes
55 gram geblancheerde amandelen, gehakt
115 gram boter
zaad van 8 kardemompitten, fijngemalen
55 gram pistachenoten, gehakt


Doe de wortel, de gecondenseerde melk en de suiker in een braadpan met de kaneel en de laurierblaadjes. Kook het mengsel op een zacht pitje tot bijna al het vocht is verdampt. Roer de amandelen, boter en kardemom erdoorheen. Laat het mengsel doorkoken op laag vuur onder voortdurend roeren tot het dieprood of bruin begint te kleuren. Dit duurt ongeveer 40 - 45 minuten. Verwijder de olie die boven komt drijven en schep de halva op een plat bord. Bestrooi de halva met de pistachenoten en serveer hem warm of koud.
Serveersuggestie: Serveer dit nagerecht met een beetje Griekse yoghurt met honing.
Variatie: De pistachenoten kunnen worden vervangen door walnoten. Gebruik bruine in plaats van witte suiker.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 16 / 60 minuten

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : nagerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer

Pasta met tonijnsaus

PASTA MET TONIJNSAUS

Dit is een snel en eenvoudig gerecht met tonijn uit blik, courgette, paprika, verse chilipeper en crème fraîche.

3 eetlepels olijfolie en een beetje extra
2 gesnipperde uien
4 gehakte teentjes knoflook
350 gram courgette, in blokjes
1 gele paprika, in reepjes
1 gehakte chilipeper
150 gram crème fraîche
400 gram uitgelekte tonijn uit blik
zout
versgemalen zwarte peper
gedroogde oregano
gedroogde tijm
350 gram pasta


Verhit op een laag pitje 3 eetlepels olie. Fruit uien en knoflook in 5 minuten glazig onder regelmatig roeren. Roer de courgette, paprika en chilipeper erdoorheen. Roer de crème fraîche en de tonijn erdoor en breng de saus op smaak met peper, zout, oregano en tijm. Laat hem 10 minuten sudderen; roer af en toe. Kook ondertussen de pasta in gezouten water met een beetje olie in 10 - 15 minuten al dente. Laat de pasta uitlekken en schep de saus erdoorheen.
Serveersuggestie: Garneer de pasta met verse basilicum en geef er een salade van tomaat met basilicum bij.
Variatie: De gele paprika kan worden vervangen door rode of groene. Gebruik gekookte garnalen in plaats van tonijn.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : pastagerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer

Aubergineplakken in yoghurt

AUBERGINEPLAKKEN IN YOGHURT

Over het algemeen duurt het vrij lang voordat aubergine gaar is en absorbeert de groente vrij veel olie tijdens het bakken. Een ideale manier van bereiding is in de magnetron met een heerlijke combinatie van kruiden.

2 grote aubergines, in plakken van ½ centimeter dik
zout
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel chilipoeder
¼ theelepel koenjit
1 theelepel garam masala
1 groene peper in ringetjes zonder zaadjes
1½ deciliter volle yoghurt
vers gehakte koriander
paprikapoeder


Prik de aubergineplakken aan beide zijden in en bestrooi ze met zout. Laat het 30 minuten intrekken. Spoel de plakken af in een zeef en dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olie in een magnetron vaste schaal 30 seconden in de magnetron op hoog. Voeg chilipoeder, koenjit, garam masala, groene peper en aubergine toe. Kook de aubergine 2 - 3 minuten afgedekt in de magnetron op hoog. Giet de yoghurt erover en laat hem 3 - 5 minuten intrekken. Strooi er verse koriander en paprikapoeder over. Serveer de aubergine warm of koud.
Serveersuggestie: Serveer de groente met knoflook- of kruidenbrood voor een lichte maaltijd of als salade als bijgerecht.
Variatie: Gebruik Griekse yoghurt in plaats van volle yoghurt voor een voedzamer en romiger gerecht.

4 - 6 personen

voorbereidings- / rust- / bereidingstijd : 10 / 30 / 2 - 4 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer

Letscho

LETSCHO

Deze prikkelende ratatouille met peper en knoflookworst is een heerlijke doordeweekse maaltijd.

2 rode paprika’s
2 groene paprika’s
2 gepelde vleestomaten
5 eetlepels olijfolie
2 gesnipperde grote uien
3 tenen knoflook, in fijne plakjes
4 kleine knoflookworstjes


Snijd de paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de tomaten in stukjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de uien en de paprika’s in 5 minuten zacht onder regelmatig roeren. Voeg het knoflook toe en fruit het 2 minuten. Snijd de worstjes in plakjes en roer ze met de tomaten door de groenten. Laat het geheel 35 minuten afgedekt sudderen tot de groenten en de worst zacht zijn. Heet opdienen.
Serveersuggestie: Volkorenbrood en een gemengde salade passen hier uitstekend bij.
Variatie: Gebruik chorizo in plaats van knoflookworst. Haal het vel van de worst en doe de stukjes in de pan. Roer vlak voor het opdienen 2 eetlepels zure room door de letscho en verwarm hem langzaam zonder het geheel aan de kook te brengen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 45 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer