zaterdag 2 januari 2021

Wortelhalva (Midden-Oosten)

WORTELHALVA

Een ongewoon geurig, zoet en pittig dessert uit het Midden-Oosten.

900 gram geraspte wortel
4¼ deciliter gecondenseerde melk
150 gram suiker
1 kaneelstokje van 2 ½ centimeter
2 laurierblaadjes
55 gram geblancheerde amandelen, gehakt
115 gram boter
zaad van 8 kardemompitten, fijngemalen
55 gram pistachenoten, gehakt


Doe de wortel, de gecondenseerde melk en de suiker in een braadpan met de kaneel en de laurierblaadjes. Kook het mengsel op een zacht pitje tot bijna al het vocht is verdampt. Roer de amandelen, boter en kardemom erdoorheen. Laat het mengsel doorkoken op laag vuur onder voortdurend roeren tot het dieprood of bruin begint te kleuren. Dit duurt ongeveer 40 - 45 minuten. Verwijder de olie die boven komt drijven en schep de halva op een plat bord. Bestrooi de halva met de pistachenoten en serveer hem warm of koud.
Serveersuggestie: Serveer dit nagerecht met een beetje Griekse yoghurt met honing.
Variatie: De pistachenoten kunnen worden vervangen door walnoten. Gebruik bruine in plaats van witte suiker.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 16 / 60 minuten

gebied : Midden-Oosten
gerechtsoort : nagerecht

bron : Pittig & gekruid : Overheerlijke pikante recepten / redactie Renske de Boer

Geen opmerkingen: