zaterdag 10 augustus 2019

Kerrie met kurkuma (Sri Lanka)

KERRIE met kurkuma

4 eetlepels koriander
4 eetlepels kurkuma
4 eetlepels komijnzaden
2 eetlepels gedroogde gember (60 gram)
3 gedroogde Spaanse pepers
1 eetlepel dille
1 eetlepel kardemomzaden
1 eetlepel foelie (30 gram)
½ eetlepel mosterdzaden (15 gram)
½ eetlepel kruidnagels (15 gram)


Rooster alle ingrediënten, behalve de komijnzaden, samen in een vlakke pan goudbruin. Rooster vervolgens ook de komijnzaden tot ze goudbruin zijn. Stamp dan alle ingrediënten in een vijzel tot poeder en meng het geheel goed door elkaar. Eventueel kan in plaats van een vijzel een koffiemolen worden gebruikt. Deze moet dan wel nergens anders voor worden gebruikt.

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Aartappel en kiribat : Ceylonees koken en eten / Eileen Candappa en Harry Haas

Patat Frites (Denemarken)

PATAT FRITES

¾ kilogram grote aardappelen
olie of frituurvet
zout


Schil de aardappelen en snij ze in reepjes. Droog ze goed af. Laat de olie of frituurvet heet worden en doe de patatjes erin - niet te veel tegelijk. Frituur ze, totdat ze aan de oppervlakte komen - dit duurt 2 - 4 minuten. Haal ze eruit en leg ze op vetzuigend papier. Laat de olie of frituurvet weer goed heet worden en doe de patatjes er weer in tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze eruit en leg ze op vetzuigend papier en strooi er wat zout over.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Mosterdmarinade (Denemarken)

MOSTERDMARINADE

½ eetlepel scherpe mosterd
¼ theelepel zout
¼ theelepel suiker
½ eetlepel dragonazijn
4 eetlepels olijfolie


Meng mosterd, zout, suiker en dragonazijn. Voeg de olie druppelsgewijs toe, later in een dun straaltje, zo, dat de olie steeds volkomen in de marinade wordt opgenomen.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : saus

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Olie-azijnmarinade (Denemarken)

OLIE-AZIJNMARINADE

¼ theelepel witte peper
½ theelepel zout
1 eetlepel azijn
4 eetlepels olie


Roer deze ingrediënten tot een marinade.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : saus

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Franse aardappelen (Denemarken)

FRANSE AARDAPPELEN

¾ kilogram grote aardappelen
olie of frituurvet
zout


Schil de aardappelen en snij ze in zeer dunne plakken. Droog ze goed af. Laat de olie of frituurvet heet worden en doe de aardappelen erin - niet te veel tegelijk. Frituur ze, totdat ze aan de oppervlakte komen - dit duurt ongeveer 2 minuten. Haal ze eruit en leg ze op vetzuigend papier. Laat de olie of frituurvet weer goed heet worden en doe de aardappelen er weer in tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze eruit en leg ze op vetzuigend papier en strooi er wat zout over.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Deense maaltijden / Lise Braemme

Caldo Verde (Portugal)

CALDO VERDE van groene kool

Caldo verde is een in Portugal alom bekende eenvoudige koolsoep. De korte kooktijd eist dat de kool uiterst fijn wordt geschaafd.

1 liter water
4 aardappelen
zout
¼ groen kooltje
2 eetlepels olijfolie
vers gemalen zwarte peper


Breng het water aan de kook, voeg de aardappelen toe en zout naar smaak en kook ze goed gaar. Neem ze uit de pan en wrijf ze tot puree. Snijd de koolbladeren zo fijn mogelijk en voeg dan de snippers kool, de fijngewreven aardappelen en olijfolie en peper naar smaak toe. Laat de soep nog 10 minuten zonder deksel koken, maar niet langer.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : soep

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson