vrijdag 17 januari 2025

Jonge eend met uien (China)

JONGE EEND MET UIEN

Uien roergebakken met malse plakjes jonge eend worden geserveerd in een rijke saus die op smaak is gebracht met Chinese rijstwijn en soja- en hoisinsaus.

2 eetlepels olie
2 grote uien, in dunne plakjes gesneden
1 jonge eend, zonder bot, het vlees in plakjes gesneden
2 eetlepels Chinese rijstwijn
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel hoisinsaus
300 milliliter kippenbouillon
zout
versgemalen zwarte peper


Verhit de olie in een wok en fruit de uien lichtbruin. Haal de uien uit de olie en leg ze aan de zijkant van de wok om ze warm te houden. Voeg het eendenvlees toe aan de wok en roerbak het totdat het rondom lichtbruin is. Schenk de wijn erbij. Schuif de uien weer terug naar de bodem van de wok met het vlees. Roer de soja- en hoisinsaus en de bouillon erdoor. Laat de saus iets inkoken. Op smaak brengen met peper en zout en onmiddellijk opdienen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Chinees : Creatief en gezond koken, voor alledaagse maaltijden en speciale gelegenheden / Camilla Sopwith

Varkensvlees met groene paprika's (China)

VARKENSVLEES MET GROENE PAPRIKA’S

Een snel te bereiden roerbakschotel met varkensvlees en groene paprika’s en een saus op basis van hoisin.

450 gram varkensvlees
2 eetlepels olie
½ theelepel fijngesneden knoflook
2 groene paprika’s, ontdaan van zaad en in dunne reepjes gesneden
1 theelepel wijnazijn
2 eetlepels kippenbouillon
1 eetlepel hoisinsaus
zout, naar smaak
versgemalen zwarte peper, naar smaak
1 theelepel maïzena, vermengd met een beetje water


Snijd het varkensvlees in dunne plakjes en vervolgens in dunne reepjes. Verhit de olie in een wok. Voeg knoflook, paprika’s en vlees toe. Roer alles goed door elkaar. 1 Minuut bakken, de inhoud van de wok af en toe goed omhusselen, door bijvoorbeeld de hele wok heen en weer te bewegen. Roer azijn, bouillon en hoisinsaus erdoor. Op smaak brengen met peper en zout. 3 Minuten laten koken. Roer het maïzenapapje erdoor en al roerend de saus net zo lang koken, totdat zij ingedikt is. Vervolgens opdienen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 6 - 8 minuten

gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Chinees : Creatief en gezond koken, voor alledaagse maaltijden en speciale gelegenheden / Camilla Sopwith

Rundvlees met gembersaus (China)

RUNDVLEES MET GEMBERSAUS

Roergebakken rundvlees met verse gemberwortel, geserveerd in een saus van soja en tomaten.

450 gram runderbiefstuk
2 eetlepels olie
2 eetlepels gemberwortel, geschild en in kleine reepjes gesneden
2 tomaten, ontveld, ontdaan van zaad en fijngesneden
1 theelepel suiker
1 eetlepel rode wijnazijn
2 eetlepels sojasaus
zout, naar smaak
versgemalen peper, naar smaak


Snijd het rundvlees in hele dunne plakjes. Verhit de olie in een wok, doe het vlees en de gember erbij en roerbak dit 1 minuut. Giet een teveel aan olie af en voeg vervolgens de tomaten toe. Zet het vuur lager en voeg suiker, wijnazijn en sojasaus toe. Een paar minuten laten koken, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen, daarna op smaak brengen met peper en zout en onmiddellijk opdienen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Chinees : Creatief en gezond koken, voor alledaagse maaltijden en speciale gelegenheden / Camilla Sopwith