zondag 23 oktober 2016

Arroz con Leche (Argentinië)

ARROZ CON LECHE (RIJST MET MELK)

In tegenstelling tot de rijstepap die wij hier kennen, wordt dit Argentijnse gerecht uit rijst met lange korrel bereid.

60 gram rijst met lange korrel
7½ deciliter melk
suiker naar smaak
snufje zout
geraspte sinaasappel- of citroenschil naar smaak
kaneelpoeder


Week de rijst minstens 6 uur in de melk (in de koelkast). Breng het mengsel de volgende dag aan de kook en laat het 8 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de suiker, het zout en de geraspte sinaasappel- of citroenschil aan het rijstmengsel toe en laat het geheel nog 3 minuten doorkoken tot de rijst gaar is. De rijst mag echt niet tot een zachte pap koken. neem de pan van het vuur en laat de rijst afkoelen en binden. Bestrooi de arroz con leche met kaneelpoeder.

4 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Argentijnse keuken / Jan Morgan

Kheer (Pakistan)

KHEER (PAKISTAANSE ROOMRIJSTPUDDING)

Een zoet dessert, dat traditioneel wordt genuttigd na de ramadan, de islamitische vastenperiode. Rijstebloem is niet overal verkrijgbaar, maar u kunt het in elk geval altijd krijgen in elke Indische, Surinaamse of Chinese toko. Als u het toch niet mocht vinden, kunt u het zelf maken door rijst in een blender of koffiemolen te vermalen.

6 deciliter melk
100 gram witte of basterdsuiker
50 gram rijstebloem
2 eetlepels gehakte pistachenoten
2 eetlepels geroosterde amandelen
1 theelepel rozenwater

Breng de melk in een ruime pan aan de kook. Strooi er de suiker in (palm- of rietsuiker is ook lekker, maar neem wat minder: deze soorten zijn zoeter), zeef er al roerend de rijstebloem over. Voeg ten slotte de noten toe en blijf vooral roeren. Laat koken tot de massa begint op te stijven. Neem dan de pan van de warmtebron en schenk er al roerend het rozenwater over. Laat 5 minuten afkoelen en giet alles over in een puddingvorm. Zet de pudding 1 uur voor het serveren in de koelkast.

4 - 5 personen

gebied : Pakistan
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Arroz Doce (Portugal)

ARROZ DOCE (RIJSTVLA)

250 gram rijst
de schil van en halve (gewassen) citroen)
2 eierdooiers
3 à 4 deciliter melk
30 gram suiker
kaneel
zout


Breng een pan met ruim water aan de kook. Was de rijst en doe deze in het kokende water. Voeg de citroenschil toe en wat zout. Kook de rijst, totdat de korrels zacht zijn (dit probeert de Portugese huisvrouw, door een korrel tussen duim en wijsvinger “fijn te knijpen”). Klop de eierdooiers los met de suiker, en voeg eerst 3 deciliter melk toe. Laat de rijst op een zeef uitlekken, doe ze terug in de pan. Giet er dan het melkmengsel op en voeg, zo nodig, nog 1 deciliter of meer melk toe, wanneer de rijst niet door deze hoeveelheid melk bedekt zou worden. Laat alles daarna nog 1 uur heel zachtjes koken totdat het een romige massa is geworden. Giet de rijstvla in een diepe schaal. Men zou er de visschotel van het servies voor kunnen gebruiken, want in Portugal doet men dit gerecht op in een soort groot soepbord. En garneer de bovenkant met een ruitvormig patroon van kaneel. Dit is heel gemakkelijk te doen, door wat kaneel in een zelf gemaakt papieren spuitzakje te doen, en dan het ruit-patroon erop te “verstuiven” (de kokkin van mijn Portugese gastvrouw deed dit met … zo’n spuit, waarmee men de lengte van een rokzoom aangeeft!)

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout