zondag 23 oktober 2016

Arroz Doce (Portugal)

ARROZ DOCE (RIJSTVLA)

250 gram rijst
de schil van en halve (gewassen) citroen)
2 eierdooiers
3 à 4 deciliter melk
30 gram suiker
kaneel
zout


Breng een pan met ruim water aan de kook. Was de rijst en doe deze in het kokende water. Voeg de citroenschil toe en wat zout. Kook de rijst, totdat de korrels zacht zijn (dit probeert de Portugese huisvrouw, door een korrel tussen duim en wijsvinger “fijn te knijpen”). Klop de eierdooiers los met de suiker, en voeg eerst 3 deciliter melk toe. Laat de rijst op een zeef uitlekken, doe ze terug in de pan. Giet er dan het melkmengsel op en voeg, zo nodig, nog 1 deciliter of meer melk toe, wanneer de rijst niet door deze hoeveelheid melk bedekt zou worden. Laat alles daarna nog 1 uur heel zachtjes koken totdat het een romige massa is geworden. Giet de rijstvla in een diepe schaal. Men zou er de visschotel van het servies voor kunnen gebruiken, want in Portugal doet men dit gerecht op in een soort groot soepbord. En garneer de bovenkant met een ruitvormig patroon van kaneel. Dit is heel gemakkelijk te doen, door wat kaneel in een zelf gemaakt papieren spuitzakje te doen, en dan het ruit-patroon erop te “verstuiven” (de kokkin van mijn Portugese gastvrouw deed dit met … zo’n spuit, waarmee men de lengte van een rokzoom aangeeft!)

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : nagerecht

bron : Het Internationaal Kookboekje / Heleen A. M. Halverhout

Geen opmerkingen: