dinsdag 16 juli 2024

Seldersoep (Vlaanderen, België)

SELDERSOEP

Het pittige selderij-aroma is de meest opvallende geur in Vlaamse huizen als er soep gekookt wordt. Men gebruikt in groentesoep veel meer selderij dan wij in Nederland gewend zijn, en bleekselderij gebruikt men voor een soep die vooral op kille najaarsdagen heerlijk smaakt en die eventueel, met reepjes gebakken brood of stokbrood, als maaltijdsoep kan dienen.

1 ui
1 à 2 aardappelen
30 gram boter
1½ liter water of bouillon
1 stronk bleekselderij
peper
zout


Snipper de ui, snijd de aardappelen in kleine blokjes en laat dit zachtjes enkele minuten fruiten in de boter. Voeg er water of bouillon bij en breng het zachtjes aan de kook. Neem enkele stengels van de bleekselderij, was ze, trek vezelige draden eraf en snijd ze in stukjes. Voeg ze bij de soep en laat dit met elkaar drie kwartier zachtjes doorkoken. Wrijf dan alles door een zeef en zet het weer op laag vuur. Neem enkele mooie stengeltjes bleekselderij, snijd ze aan zeer kleine stukjes, voeg ze aan de soep toe en laat deze nog 20 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Tatjespap (West-Vlaanderen, België)

TATJESPAP

Heel eenvoudig, goedkoop, en op een zomerdag heel verfrissend, is dit West-Vlaamse gerecht, dat het midden houdt tussen soep en puree.

1 kilogram aardappelen
¾ liter karnemelk (‘botermelk’ op z’n Vlaams)
peper
zout
100 gram boter
handvol zuring
bieslook of lente-uitjes


Kook de aardappelen gaar en druk ze tot puree. Breng al roerend de karnemelk aan de kook met de fijngehakte zuring en klop dit door de aardappelpuree. Breng op smaak met peper en zout. Laat de boter mooi goudbruin worden en meng die erdoor. Strooi er gehakte bieslook of in zeer dunne ringetjes gesneden lente-uitjes over, eventueel ook stukjes tomaat.

4 personen

gebied : West-Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Kervelsoep met aardappel (Vlaanderen, België)

KERVELSOEP met aardappel

1 ui
stuk prei
1 grote aardappel
25 gram boter
1½ liter bouillon
1 bosje kervel
1 à 2 eetlepels gekookte rijst


Snipper ui en prei en snijd de geschilde aardappel in kleine blokjes. Fruit dit heel zachtjes in de boter, onder voortdurend omscheppen. Voeg er de bouillon bij en laat het geheel in 10 minuten gaar koken. Snijd de steeltjes van de kervel af en hak de blaadjes zeer fijn. Voeg die op het laatste moment aan de soep toe, evenals de gekookte rijst.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Kervelsoep (Vlaanderen, België)

KERVELSOEP

40 gram boter
30 gram rijstebloem
1½ liter bouillon
1 bosje kervel
enkele lepels room
1 ei


Smelt de boter, roer de rijstebloem erdoor tot die lichtgeel is en voeg dan al roerend de bouillon toe. Laat dit even zachtjes doorkoken. Snijd de steeltjes van de kervel af en hak de blaadjes zeer fijn. Voeg de kervel toe aan de soep, evenals de room. Niet meer laten koken, wel enkele malen goed doorroeren. Om de smaak voller te maken kan men ook ei en room (beide op kamertemperatuur) loskloppen in de soepterrine en goed roerend de soep hierin schenken.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Mayonaise (Vlaanderen, België)

MAYONAISE

1 eierdooier
1½ eetlepel azijn
2½ deciliter olie
citroensap
zout
peper


Roer in een met warm water omgespoelde kom de dooier los met de azijn en een snufje zout en peper. Voeg dan, eerst druppel voor druppel, de olie toe, steeds goed kloppend. Als de saus begint te ‘pakken’, schenk dan de olie in een dun straaltje, telkens wanneer de vorige hoeveelheid geheel is opgenomen. Om de saus wat luchtiger te maken kan men af en toe de olie afwisselen met enkele druppels lauw water.
De mayonaise op smaak brengen met citroensap en eventueel wat moserd of mosterdpoeder.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : saus

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born