dinsdag 16 juli 2024

Seldersoep (Vlaanderen, België)

SELDERSOEP

Het pittige selderij-aroma is de meest opvallende geur in Vlaamse huizen als er soep gekookt wordt. Men gebruikt in groentesoep veel meer selderij dan wij in Nederland gewend zijn, en bleekselderij gebruikt men voor een soep die vooral op kille najaarsdagen heerlijk smaakt en die eventueel, met reepjes gebakken brood of stokbrood, als maaltijdsoep kan dienen.

1 ui
1 à 2 aardappelen
30 gram boter
1½ liter water of bouillon
1 stronk bleekselderij
peper
zout


Snipper de ui, snijd de aardappelen in kleine blokjes en laat dit zachtjes enkele minuten fruiten in de boter. Voeg er water of bouillon bij en breng het zachtjes aan de kook. Neem enkele stengels van de bleekselderij, was ze, trek vezelige draden eraf en snijd ze in stukjes. Voeg ze bij de soep en laat dit met elkaar drie kwartier zachtjes doorkoken. Wrijf dan alles door een zeef en zet het weer op laag vuur. Neem enkele mooie stengeltjes bleekselderij, snijd ze aan zeer kleine stukjes, voeg ze aan de soep toe en laat deze nog 20 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: