woensdag 17 juli 2024

Zurkelsoep (Vlaanderen, België)

ZURKELSOEP

‘Zurkel’ is wat wij zuring noemen, een groente die in het wild groeit, en waarvan met de jonge blaadjes gebruikt. In Nederland is deze wat in onbruik geraakt, maar in Frankrijk en België is hij nog heel geliefd in de keuken, zowel als toevoeging aan andere groenten, zoals spinazie en stoofsla, maar ook als kruid. Een van de beroemdste klassieke Franse gerechten, zalm met zuringsaus (saumon à l’oseille), ontleent zijn fijne, zachtzure smaak aan dit eenvoudige kruid.
In Vlaanderen wordt nog altijd een heerlijk frisse voorjaarssoep gekookt van deze ‘zurkel’. In Nederland wordt het verkocht als tuinkruid bij zeer gespecialiseerde groentezaken. Maar men kan het ook in het wild zoeken.

250 gram zuring
50 gram boter
2 aardappelen
1½ liter water of bouillon
1 blaadje laurier
2 schepjes suiker
zout
driehoekjes brood
olie of boter


Verwijder de steeltjes en ongerechtigheden van de zuring, was hem en hak de blaadjes fijn. Snijd de geschilde aardappelen in kleine blokjes. Fruit zuring en aardappelen enkele minuten in de boter. Voeg water of bouillon, laurier en suiker toe en laat dit ruim een kwartier doorkoken. Breng op smaak met zout. Fruit de driehoekjes brood in boter of olie en geef ze apart bij de soep.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : soep

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: